Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Black Család:

 

Black család egy fiktív család a Harry Potter történetekben számos nemes és nagy múltú aranyvérű famíliák közül.

A család gyökerei évszázadokra vezethezőek vissza, de mi ebből csak igen keveset ismerünk. A család két legidősebb tagja Cygnus Black és Druella Rosier, házastársak. Nekik három gyermekük született: a legidősebb Bellatrix, majd Andromeda és végül a legfiatalabb Narcissa. Tehát összesen öt tag ismert.

A Black família a kitagadásokról is híres, ugyanis három embert is kitagadott már: Sirius Blacket vérárulásért, Andromeda Tonksot (Black) muglival kötött házasságért és Regulus Arcturus Blacket azért, mert halálfaló létére a Nagyúr ellen fordult.

A család minden tagja a Mardekár ház növendéke volt, kivéve Siriust és Andromédát. A família házimanója Sipor, egy zsörtölődős, fonnyadt bőrű kis teremtmény. A Blackek híresek még a családfájukról, amit a házuk egyik szobájának a falán találhatunk meg. Az egész szobát belepő festményen mindenki látható, aki valaha Black néven élt. A család sok tagja halálfalóként segítette a Nagyurat. Cygnus Black egy harcban halt meg az aurorokkal szemben. Bellatrix-szal Molly Weasley végzett. A többiek a hetedik kötet végén is élnek még, tehát róluk nem lehet tudni, hogy hogyan és hány évesen haltak meg.

http://images3.wikia.nocookie.net/harrypotter/images/8/83/Black_Family_Tree.png

Weasley család

Weasley család egy varázslócsalád J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában. Weasleyék aranyvérűek, de nem büszkék erre. Mivel rokonszenveznek a muglikkal, ezért a többi aranyvérű varázslócsalád vérárulónak bélyegzi őket. Weasleyék igen szegények. Különleges ismertetőjegyük, hogy mindannyian szeplősek és vörös hajúak. A Roxfortban mindannyian a Griffendél ház tagjai voltak.

Harry Potter igen hamar összebarátkozik a legfiatalabb Weasley-fiúval, Ronnal, és rendszeresen tölti a nyarat a Weasley család otthonában, az Odúban.

Családtagok

Arthur Weasley

Arthur Weasley, a családfő 1950. február 6-án született, Septimus és Cedrella gyermekeként. A gazdag és arisztokrata Black család leszármazottja (Sirius másodunokatestvére), édesanyját kizárták az örökségből, amiért nem egy hozzá „méltó” férfihez ment feleségül, hanem a véráruló Septimus Weasleyhez. Molly a felesége, akitől hét gyermeke született: Bill, Charlie, Percy, Fred, George, Ron és Ginny.

Arthur magas, vékony és szemüveges. Rendkívül barátságos és melegszívű ember, aki nagyon ritkán gurul be. Utoljára ez akkor történt, mikor Fred és George rá akarta venni Ront, hogy tegye le a megszeghetetlen esküt, de szerencsére ezt sikerült megakadályozni. Ron legjobb barátai, Harry és Hermione már-már nem hivatalos Weasley-családtagokká váltak.

Arthur a Mágiaügyi Minisztériumban dolgozik. Imádja a mugli tárgyakat és szokásokat tanulmányozni, ám egyelőre kisebb sikerrel járt. Már számos dugót, szerszámot, elemet gyűjtött össze. Egyik életcélja, hogy felfedezi, mitől működik a repülőgép.

Számos varázsló és boszorkány kigúnyolja, főként anyagi helyzete miatt, hiszen fizetése alig elég ahhoz, hogy egy kilenctagú családot fenntartson. Mindezek ellenére a Weasley család igen népszerű a Harry Potter-rajongók között. Jelenleg a Főnix Rendjének igen hasznos tagja.

Karakterét Mark Williams angol színész alakítja a könyv filmváltozataiban.

Molly Weasley

Molly Weasley, lánykori nevén Molly Prewett, Arthur felesége. Mollynak, családtagjaival ellentétben barna haja van. Harryre úgy tekint, akár a saját fiára.

A 2. részben, amikor Ron, Fred és George elmennek kiszabadítani Harryt Dursley-éktól és ellopják apjuk repülő kocsiját, amint hazaérnek, Molly észreveszi és leszidja őket, de Harrynek azt mondta, hogy őt nem hibáztatja.

A 6. részben nem lelkesedett nagyon, amikor megtudja, hogy Bill felesége Fleur Delacour lesz, és Nymphadora Tonksot megkéri, hogy járjon el hozzájuk az Odúba vacsorára minden este, hogy aztán Bill meggondolja magát, és beleszeressen Tonksba. De ez nem teljesült, Bill nem szeretett bele Tonksba, Fleurt szerette. Molly a rész végén megbékél Fleurrel, mikor az a Bill arcát elcsúfító súlyos sebesülések ellenére is kitart szerelme mellett. Molly tehát már nem bánja, hogy ő lesz Bill felesége, ezért Ginny-nek is el kell fogadnia Fleurt.

Az utolsó részben halálos átkával megöli Bellatrix Black Lestrange-t, megvédve ezzel lánya, Ginny, Hermione és Luna életét.

A filmváltozatban Julie Walters alakítja.

Bill Weasley

William Arthur "Bill" Weasley (1970. november 29.) Molly és Athur Weasley legidősebb gyermeke. 1982-ben kezdte meg roxforti tanulmányait, és 1989-ben végzett. Mint minden Weasley, ő is griffendéles volt. Ötödévesen háza prefektusa, utolsó évesen pedig iskolaelső lett.

Bill a Gringotts bank alkalmazásában, Egyiptomban átoktörőként dolgozik. Miután Harry élve megússza a Voldemorttal való második találkozását (a temetőben), Dumbledore újra összehívja a Főnix Rendjét, amihez Bill - csakúgy mint szülei és legidősebb öccse, Charlie -, is csatlakozik. Ezért irodai beosztást kér, és hazaköltözik Angliába. Bár még egy ideig nagyon hiányoznak neki a jó öreg sírok, talál magának vigaszt, ugyanis a Gringotts-ban megismerkedik Fleur Delacourral, és ahogy arra Fred kajánul rámutat, nyelvi magánórákat tart a lánynak. Ezek az órák nyilvánvalóan jól sikerülnek, mert a hatodik kötetben Fleurrel már mint Bill menyasszonyával találkozunk ismét. Szintén a hatodik kötetben, a Roxfortban a halálfalók elleni összecsapásban megsebesíti őt a vérfarkas Greyback (Greyback harapta meg Remus Lupint is gyerekkorában), de mivel nem volt telihold, és Greyback nem volt átváltozva, ez egy egyedi esetnek számít. Bill nem lesz teliholdkor vérfarkas, személyiségileg olyan maradt, mint korábban, mindössze annyi változott, hogy igen megszerette a véres húsokat.

A hetedik, legutolsó kötetben elveszi Fleurt. Három gyerekük születik, legidősebb lányukat, Victoire-t az epilógusban ismerhetjük meg (nem személyesen, csak James beszél róla), szeptember 1-jén a Kings Cross pályaudvarra Teddy Lupinnal érkezik. Másodikként szintén egy lány születik, Dominique, harmadik, és egyben legfiatalabb gyermekük pedig egy kisfiú, akit Louis-nak keresztelnek.

Charlie Weasley

Charlie Weasley (1972. december 12.) Molly és Arthur Weasley második gyermeke.

Charlie 1984 és 1991 között tanult a Roxfortban, épp abban az évben fejezte be tanulmányait, amiben Harry elkezdte (1991). Charlie - természetesen - a Griffendél-házba tartozott, ő volt a Griffendél kviddicscsapatának a kapitánya, és nem mellesleg legendás fogója is.

Charlie Romániában él és dolgozik, sárkányokkal foglalkozik.

A könyvben először a Harry Potter és a Tűz serlegében jelenik meg. Először az Odúban, majd később a Kviddics Világkupán is. Miután Harry-ék visszatérnek a Roxfortba, és elkezdődik a Trimágus Tusa, Hagrid elvezeti Harryt a Tiltott Rengeteg szélére, ahol is megtudjuk, hogy az első próbán sárkányokkal kell majd küzdenie. A sárkányokkal ott van Charlie is.

A Harry Potter és a Főnix Rendje című ötödik kötetben Charlie nem jelenik meg személyesen, mindössze a Weasley testvérek mondják el Harry-nek, hogy Charlie is belépett a Rendbe. Azért maradt továbbra is Romániában, hogy külföldi varázslókat is bevonjon a Voldemort elleni csatába.

A hetedik, utolsó kötetben találkozunk vele ismét, Bill és Fleur esküvőjére tér haza. Ennek örömére Mrs Weasley brutálisan rövidre levágja a haját. Amikor Ron és Harry matatást hallanak az éjszaka közepén, Ron meg van róla győződve, hogy Charlie lelopózott a földszintre, és megpróbálja visszanöveszteni a haját.

Percy Weasley

Percy Ignatius Weasley a Weasley család kakukktojása: humortalanságával és tekintélyimádatával kilóg a családból. Az ikrek állandóan ugratják is emiatt.

Percy (ejtsd: pörszi) a Harry Potter és a bölcsek kövében lett prefektus; a következő kötetben az is kiderül, hogy van barátnője is, ahollóhátas Penelope Clearwater; a harmadik kötetben pedig iskolaelső lesz.

A negyedik részben kiváló eredménnyel végez a Roxfortban és a Mágiaügyi Minisztérium munkatársa lesz. Osztályvezetőjének, Barty Kupornak feltétlen híve, később helyettese. Lelkiismeretesen foglalkozik a legapróbb kérdéssel is (mint például az üstök fenékvastagságának a szabványosításával), de kevés babért arat vele: családtagjai és munkatársai is túlbuzgó strébernek tartják.

Az 5. részben elköltözik otthonról, mert összetűzésbe keveredik családjával, akik hisznek Dumbledore-nak, Percy viszont a minisztérium hivatalos álláspontját hangoztatja.

A 7. részben belátja tévedését és bocsánatot kér.

Rowling később elmondja, hogy Percy feleségül veszi Audreyt (vezetéknevét nem tudjuk) akitől két lánya születik: Molly és Lucy.

Fred és George Weasley

George Weasley (1978. április 1.) Fred Weasley (1978. április 1. – 1998. május 2.) a Harry Potter c. regény- és filmsorozat szereplői; Molly és Arthur Weasley 4. és 5. fia (a pontos születési sorrend ismeretlen). 2 évvel fiatalabbak, mint Percy, és két évvel idősebbek, mintRon. Az ikrek az utolsó szeplőig egyformák és külső tulajdonságaik sem igazán térnek el egymástól. A párost szinte mindenki ismeri aRoxfortban, különösen onnan, hogy mindig valami csínyen törik a fejüket. Leginkább Percyt szeretik idegesíteni, de Fred szintén élvezetét leli a kis "Roncimonci" piszkálásában. Erre számos említést találunk a könyvben – vegyük a példát, amikor az ikrek 5 évesek voltak, Ron eltörte Fred játékseprűjét (persze véletlenül), mire a bátyja pókká változtatta a plüssmaciját.

Ellentétben sok varázslótól, hasznosnak találják a különböző mugli trükköket. Igazuk is van, jól jöhetnek azalatt, amíg kiskorúak (mert mint tudjuk, ők a Roxforton kívül nem varázsolhatnak). Példának okáért ott van Harry ládájának kiszabadítása egy hajtűvel, a második kötetben.

Karaktereiket egy igazi angol ikerpár, James és Oliver Phelps alakítják a könyv filmváltozataiban.

Az ikrek már elsőéves korukban felfedezték a Roxfort legtöbb titkos átjáróját. Ezt nagy részben a Tekergők Térképének köszönhetik, amit "ártatlan" korszakukban loptak el Frics irodájából.

1991-ben, a harmadik évükben találkoztak Harry Potterrel a Kings Cross pályaudvaron. A Weasley családból ők tudták meg először, hogy a sovány fiú, aki nem tudta, hogy hogyan kell bemenni a 9 és 3/4-ik vágányra, az Harry Potter, ugyanis ők segítették feltenni a ládáját a vonatra, amikor észrevették a sebhelyét. Hamarosan ház- és csapattársak lettek a Griffendél kviddicscsapatában.

Mikor 1992 nyarán Harry nem válaszolt Ron leveleire, az ikrek felvetették, hogy meg kéne őt szöktetni. Persze Mrs. Weasley nem egyezett bele, ezért a három testvér ellopta apjuk repülő kocsiját, és Harry kiszabadítására indultak. Minden remekül ment, csakhogy az Odúban lebuktak. Molly Weasley könnyen megbékélt, miután észrevette Harryt fiai mellett.

1993 nyarának nagy részét Egyiptomban töltötték, ahol Bill bátyjukat látogatták meg, aki a Gringotts átoktörőjeként dolgozott ott (valamint Percyt megpróbálták bezárni egy piramisba, amit Mrs. Weasley nem nézett túl jó szemmel). Ebben az évben adták Harrynek a Tekergők Térképét, mivel ők már kívülről tudták a titkos átjárók megközelítését és útvonalait. Ekkor tették le RBF vizsgáikat, nem túl sok sikerrel - hármat-hármat tettek le. Anyjuk szerint meghajthatták volna még magukat.

1994-ben Mrs. Weasley szintén nem volt boldog az ötlettől, mikor megtudta, hogy az ikrek a Mágiaügyi Minisztérium helyett megnyitnák saját boltjukat, a Weasley Varázsvicc Vállalatot. Fred és George testvérei (Percy-n kívül) viszont teljesen odavoltak attól, hogy miket is találtak fel az ikrek. Csak a zajokat hallották a szobájukból, arra nem is gondoltak, hogy valami komolyat is tennének. Az anyjuk azonban nem engedett. Fredék sem adták fel, tesztelték is a Nyelvnyújtó Nyalánkságot Dudley Dursley-n - nagy patália lett belőle.

A Kviddics Világkupán találkoztak Ludo Bumfolttal. Fogadást kötöttek vele, pontosan 37 galleont, 15 sarlót és 3 knútot tettek fel arra, hogyÍrország győz, de a bolgár fogó, Viktor Krum kapja el a cikeszt. Emellett bedobtak egy csalipálcát is. De Bumfolt leprikón arannyal fizetett nekik, amik eltűnnek. Az ikrek egész évben levelekkel bombázták Ludót, eredménytelenül. Mikor Voldemort visszatért, fel is adták, hiszen Harry nekik adta a Trimágus Tusa nyereményét, 1000 galleont. Megpróbáltak benevezni a Trimágus Tusára is, a korukat pár Kor-korrigáló cseppel akarták módosítani, de Dumbledore eszén nem lehetett túljárni – a fiúknak szakálluk nőtt, mikor megpróbálták bedobni nevüket a Tűz serlegébe.

A Karácsonyi bálra Fred Angelina Johnsonnal ment el, George partnere ismeretlen. Voldemort visszatérésekor megkapják Harry nyereményét, azzal a feltétellel, ha vesznek Ronnak egy dísztalárt. A kérést teljesítették.

Mikor végre nagykorúak lettek, villámgyorsan letették a hoppanálási vizsgát, és bárhol, bármikor, bármit, ha lehetett, varázslattal oldottak meg. Ami néha balul ütött ki, de alapjában véve szerencsésen túlélték a nyarat a Grimmauld téri házban (természetesen közben cikizték egy kicsit Ront a prefektusi jelvénye miatt).

Az iskolában árusítani kezdték a találmányaikat: a telefület, a nyelvnyújtó nyalánkságot, és a híres-hírhedt maximuláns termékeket is, amik változatlanul roppant népszerűek voltak a diákok körében.

A téli szünet felé apjukat megtámadta Voldemort kígyója, Nagini és hogy minél közelebb lehessenek hozzá, a Grimmauld téri házban laktak a szünetben, majd visszatértek Roxfortba.

Emlékezetesen hagyták el az iskolát. Dolores Umbridge tanárnő szíves közreműködésének hála, az ikrek nem bírták ki a teljes hetedik tanévet, és csapot-papot (vagyis mocsarat, orrontó furkászt és maximuláns termékeket) maguk mögött hagyva elszöktek.

Weasley Varázsvicc Vállalat boltja az Abszol út 93. alatt található.

Bár nem fejezték be az iskolát, nem tették le a RAVASZ vizsgákat, nem voltak se prefektusok, se iskolaelsők, az ikrek álma teljesült – saját varázsvicc boltjuk van, és azt csinálják, amit mindig is csináltak: megnevetettnek mindenkit.

Roppant jó üzleti érzékük van. A Mágiaügyi Minisztériumból sorra jönnek a megrendelések, és a Roxfort diákjai se felejtik el őket.

A hetedik kötetben George jobb fülét Piton egy Sectumsempra varázslattal levágja, Fred pedig a Roxfortban hal meg a csatában, mert ráomlik egy fal.

Ezek után George Ron segítségével viszi tovább a Weasley Varázsvicc Vállalatot. Feleségül veszi egykori évfolyamtársát, Angelina Jonhnsont és 2002-ben születik egy gyerekük, akit George ikertestvére emlékére Fred Weasleynek neveznek. 2003-ban születik még egy gyerekük, Roxanne Weasley.

Ron Weasley

Ginny Weasley

Családfa

Weasley Családfa.jpg

Dursley Család:

Vernon Dursley

Harry Potter nagybátyja. Kövér, vörös képű és bajuszos mugli férfi, aki a Grunnings fúrógyárnál dolgozik és feleségéhez, Petuniához hasonlóan ki nem állhatja az „abnormális” dolgokat. A „varázslat” szót nem hajlandó szájára venni. Mégis, mikor Petunia húgát, a boszorkányLilyt meggyilkolják, fiát, Harryt Albus Dumbledore Vernon bácsi gondjaira bízza, hogy nevelje fel. Azonban Vernon azt gondolja, erőszakkal ki lehet irtani Harryből a varázserőt, ezért a fiút kegyetlenül sanyargatja, míg a saját fiát, Dudleyt elkényezteti. Mikor Harryt értesítik, hogy felvették a Roxfortba, Vernon megsemmisíti a levelet, amelyet végül Rubeus Hagrid személyesen kénytelen átadni. Vernon ezután folyamatos rettegésben él, hogy Harry ellene fordítja a varázserejét, bár tisztában van vele, hogy Harry nem varázsolhat az iskolán kívül.

Vernon Dursleyt a könyv filmváltozataiban Richard Griffiths brit színész alakítja.

Petunia Dursley

Harry édesanyjának testvére, aki nővérével ellentétben mugli, vagyis nincs benne varázserő. Leánykori neven Petunia Evans. Mikor Harry szülei meghalnak, abba a házba teszik le a csecsemő Harryt, ahol ő és a férje Vernon laknak, fiukkal Dudleyval. Egy levelet is mellékelnek hozzá, amiből kiderül,hogy a sógora és a testvére meghalt. Dursleyék magukhoz veszik Harryt, de úgy gondolják, hogy ha sanyargatják a fiút, akkor elnyomják varázslói hajlamait. Harrynek azt mondják,hogy a szülei autóbalesetben haltak meg.

A hetedik részben Perselus Piton emlékeiből megtudjuk, hogy gyerekkorukban Petunia mennyire féltékeny volt Lily varázserejére, különösen, amikor a szüleik – a kezdeti félelmeiken túllépve – büszkék lesznek arra, hogy az egyik lányuk boszorkány. Petunia és Lily eltávolodnak egymástól, Lily inkább Perselus társaságát keresi, Petunia csalódott és keserű lesz.

Amikor Lilyt tizenegy éves korában felveszik a Roxfortba, Petunia – aki egyébként ragaszkodik ahhoz, hogy nem érdekli a varázsvilág – maga is jelentkezik. Külön megaláztatás a számára, hogy Lily és Perselus megtalálja és elolvassa Dumbledore elutasító levelét.

Petunia az 5. részben kap egy rivallót, amivel Dumbledore arra kényszeríti, tartsa a házban Harryt, amit ő meg is tesz.

Petunia Dursleyt a könyv filmváltozataiban Fiona Shaw brit színésznő alakítja.

Dudley Dursley

Dudley Dursley Vernon és Petunia Dursley gyermekeként 1980. június 22-én született, a Harry Potter-kötetek szereplője. A könyvsorozat főszereplőjének, Harry Potternek az egyetlen unokatestvére.

Az írónő testes, szőke fiúnak ábrázolja, akit születésétől fogva elkényeztettek szülei. Amikor a születésnapjára rengeteg ajándékot kap, akkor is hisztériázik, mert többet akar. A házukban két gyerekszobája van, amikor az egyiket megkapja Harry, Dudley dührohamot kap.

Durva, önző fiú, a könyvekben az ellenszenves, de nem a leggonoszabb karakterek közé tartozik. Tudja, mi az a jómodor, és jól is viselkedik, ha szükség van rá, hogy jó hatást tegyen (például: a 2. kötetben, amikor apja üzletfelei vacsorázni jönnek). Harry és Dudley együtt mennek elemi iskolába (prep school, Surrey), ahol Dudley és bandája kínozzák Harryt, az iskola többi része pedig Dudley terrorja miatt, mivel tudják, hogy utálja őt, nem állnak szóba Harryvel.

Amikor Harry beiratkozik a Roxfortba, Dudley apja régi középiskolájába (boarding school, Smeltings) megy. Az írónő a tradíciókat mindenáron követni akaró, sznob intézménynek ábrázolja ezt.

Az 5. kötetben már fizikailag megerősödött, a box iránt érdeklődő és abban tehetséges gyerekként szerepel, aki vezére a bandájának (Piers Polkiss, Dennis, Gordon, Malcolm), ami fiatalabb gyerekek terrorizálásával foglalkozik. A nyári szünetben drága versenybicikliken köröznek a városban, dohányoznak. Ebben az időben történik, hogy Dolores Umbridge dementorokat küldd Dudleyék lakhelyére, és Dudley sokkot kap azok támadásánál. Bár Harry patrónusbűbájjal elűzi őket, Dudley szülei azt feltételezik, hogy Harry támadta meg a fiukat, vagy esetleg ő uszította rá a dementorokat.

A regényfolyam utolsó részében Dudley, nagy meglepetést okozva szüleinek és Harrynek tesz néhány lépést a kibékülés felé: megköszöni hogy megmentette a Mágikus lények a Harry Potter-univerzumban#Dementoroktól, elmondja hogy „szerintem nem vagy semmirekellő”. Ő veszi rá édesapját és édesanyját, hogy tartsanak Hestia Jones-szal és Dedalus Diggle-lel, és fogadják el a Főnix Rendjének védelmét.

A könyvsorozatban a komikus részek közé tartozik, amikor a mugli Dudley Dursley olyan varázslókkal találkozik, mint Rubeus Hagrid, Albus Dumbledore vagy Arthur Weasley.

Dudley Dursleyt a könyv filmváltozataiban Harry Melling alakítja.

Marjorie „Marge” Dursley

Vernon Dursley nővére. Vidéken él, nincsenek gyerekei, de számos kutyát tart tágas kertjében; a kedvencét, Marcangot akkor sem hagyja otthon, amikor az öccsét és annak családját látogatja meg Little Whingingben.

Marge néni látogatásai Harry életének legrosszabb élményei közé tartoznak. Marge ki nem állhatja Harryt, előszeretettel gyalázza őt (és a szüleit), az is megesett már, hogy Marcangot uszította a fiúra. Marge nem tud a varázsvilágról és a Roxfortról, úgy tájékoztatták, hogy Harry a Szent Brútusz Szigorított Javítóintézet növendéke.

A harmadik kötet elején találkozunk vele, amikor ismét többnapos látogatásra érkezik az Dursleyékhez. Harry megígéri Vernon bácsinak, hogy „jól” viselkedik Marge néni látogatása alatt, cserébe Vernon bácsi (mint Harry gyámja) aláírja azt a engedélyt, amelynek birtokában Harry részt vehet a Roxmortsi kirándulásokon.

Marge azonban addig piszkálja Harryt és mocskolja a fiú szüleit (miszerint ők részeges csavargók, semmirekellők, „korcsok” voltak), hogy Harry elveszti a fejét, és egy akaratlan varázslattal felpuffasztja a nénit. Harry ekkor elhagyja a házat, és csak később tudjuk meg, hogy Marge-t a minisztérium varázslói "lyukasztásos módszerrel" helyrehozták, és a memóriájából is törölték az incidenst.

Marge soha többet nem bukkan fel hús-vér valójában, bár amikor Harry okklumenciaórákat vesz Pitontól, az egyik emlékében megjelenik az az eset, amikor Marcang felkergette egy fára.


 

Asztali nézet