Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Rubeus Hagrid

Rubeus Hagrid
RubeusHagrid.jpg
Adatok
Neme férfi
Született 1928
Szeme színe fekete
Hajszíne fekete
Származása félóriás
Családja Féltestvére: Gróp
Iskolája Roxfort
Iskolai háza Griffendél
Frakciója Főnix Rendje
Foglalkozása a Roxfort kulcs- és háztájőrzője
Megformálója Robbie Coltrane
Első megjelenése Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése Harry Potter és a Halál ereklyéi

Rubeus Hagrid a Harry Potter-regénysorozat és filmek szereplője, a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola kulcs- és háztájőrzője.

Élete, szerepe a könyvekben

Előzmények

Hagrid édesapja varázsló, édesanyja óriás volt, aki hamar otthagyta családját. Nem sokkal később Hagrid apja is meghalt. Hagrid apja jóval alacsonyabb volt Hagridnál.

Hagrid a Roxfortba járt, ám harmadéves korában meggyanúsították egy bűntettel, a Titkok Kamrájának kinyitásával. A Kamrából kiszabaduló szörny megölt egy diákot. Hagridot eltiltották a varázslástól, a pálcáját is eltörték, Dumbledore azonban megengedte neki, hogy a Roxfortban maradjon, és segítsen Oggnak, a vadőrnek. Mikor felnőtt, ő lett a Roxfort kulcs- és háztájőrzője.

Hagrid állandó társa Agyar, a vadkanfogó kopó, de emellett gyűjti az újabb és újabb házikedvenceket, amelyek rendszerint különféle félelmetes szörnyetegek.

Harry Potter és a bölcsek köve

Mikor Harry Potter szüleit meggyilkolták, Hagrid volt az, aki a csecsemő Harryt kimenekítette a romok közül, és elvitte rokonaihoz, a Dursley családhoz.

Mikor Harry betöltötte a tizenegyet, Hagrid eljött hozzá, hogy segítsen neki eljutni a Roxfortba és beszerezni a tanszereket. A fiú döbbenten tudja meg Hagridtól, hogy varázsló. Az óriás ajándékot ad Harrynek, egy hóbaglyot, akit a fiú Hedvignek nevez. Hagrid és Harry ezután is barátok maradnak.

Hagrid segít Dumbledore-nak a bölcsek köve megvédésében: a rendelkezésére bocsátja Bolyhoskát, a háromfejű kutyát. Ám amikor egy titokzatos idegen sárkánytojást ad el neki, kifecsegi a szörny legyőzésének titkát: ha zenét hall, elalszik. Hagrid a tojásból kikelő kissárkányt Norbertnek nevezi, és sokáig nagy szeretettel neveli, ám amikor az balesetveszélyessé válik, meg kell tőle szabadulnia.

Harry Potter és a Titkok Kamrája

Mikor a Titkok Kamrája másodszor is feltárul, Hagridot újból meggyanúsítják, és őrizetbe is veszik Azkabanban. Ám Harryék megtudják Hagrid gyerekkori kedvencétől, Aragogtól, az óriáspóktól, hogy egy tévedés áldozata: a Kamrát valójában Tom Rowle Denem nyitotta ki, és, hogy a gyanút elterelje magáról, megvádolta Hagridot. Az emberek azt gondolták, Aragog volt a Kamrából kiszabaduló szörnyeteg. Mikor az igazságra fény derül, Hagridot kiengedik a börtönből, mi több, megengedik, hogy taníthasson.

Harry Potter és az azkabani fogoly

Hagrid nagy lelkesedéssel lát hozzá a Legendás lények gondozása tantárgy tanításához, de már az első órán baleset történik: Draco Malfoy, a mardekáros diák felbosszantja Csikócsőrt, a hippogriffet, és a lény megsebzi a fiút. Malfoy ír az apjának, aki bepereli Hagridot, hogy tiltsák el a tanításról. Ugyan Hagrid ártatlannak minősül, Csikócsőrt viszont életveszélyesnek nyilvánítják, és halálra ítélik. Harryék azonban kiszabadítják a hippogriffet, aki segít nekik megszöktetni Sirius Blacket.

Harry Potter és a Tűz Serlege

Hagrid a Trimágus Tusa során megismerkedik a Beauxbatons Mágusakadémia igazgatónőjével, Madame Maxime-mal, aki hozzá hasonlóan félóriás, és szerelem éled közöttük. Hagrid segít Harrynek a Tusán: megmutatja neki a sárkányokat, amelyeket az első próba során le kell győzni.

Emellett folytatja a tanítást, és megismerteti a diákokat egy új, veszélyes fenevaddal, a durrfarkú szurcsókkal, amelyet ő maga tenyésztett ki. Rita Vitrol ír Hagridról egy lejárató újságcikket, amely miatt Hagrid majdnem feladja az állását, de barátai végül meggyőzik, hogy folytassa a tanítást.

Harry Potter és a Főnix Rendje

A Főnix Rendje tagjaként Hagrid és Madame Maxime Kelet-Európa vadonjaiba utaznak, hogy felvegyék a kapcsolatot az ott élő óriásokkal. Távollétében Suette-Poltts tanárnő helyettesíti. Hagrid itt találkozik féltestvérével, Gróppal, az óriásgyerekkel, aki Hagrid szerint "kicsi és gyámoltalan", hiszen "csupán" 5 méter magas. Hagrid magával hozza Grópot Roxfortba, és megpróbálja megszelídíteni és beszélni tanítani.

Hagrid folytatja a tanítást, bemutatja a thesztrálokat a diákoknak. Az órát Dolores Umbridge főinspektor is végignézi, aki sem Hagrid tanítási módszereit, sem származását nem tartja elfogadhatónak (Umbridge előítéletes minden "félemberrel" szemben). Mikor Dumbledore elhagyni kényszerül az iskolát, nem sokkal később Hagridot is megtámadják a Mágiaügyi Minisztérium emberei, aki elmenekül.

Harry Potter és a Félvér Herceg

A hatodik évben Harryék leadják a Legendás lények gondozását, amin Hagrid megsértődik.

Amikor Aragog, a pók meghal, Hagrid elhívja a temetésre Harryt és barátait, akik nem akarnak elmenni rá. Harry végül mégis elmegy,Horatius Lumpsluck társaságában, mert ilyen módon próbálja megszerezni a bájitaltan-tanár egy igen fontos emlékét.

Hagrid Dumbledore halála után is a Roxfortban marad, tanítani.

Harry Potter és a Halál ereklyéi

Hagrid a repülő motorján kimenekíti Harryt a Privet Drive 4-ből. A motorba beépített védővarázslatok segítségével sikerül visszatartani a halálfalókat. Bár a motor megsemmisül, de Hagrid és Harry túlélik a zuhanást. Ezután Hagrid visszatér a Roxfortba.

A tanév végén Hagrid, Gróppal együtt, harcba száll a Roxfortot ostromló halálfalókkal. Voldemort foglyul ejti, és a Tiltott Rengetegbe viszi. Ezután arra kényszeríti, hogy a halottnak hitt Harry testét vigye vissza a kastélyba. Hagrid szavai veszik rá a kentaurokat, hogy szálljanak harcba Voldemorttal. Hagrid végül elképed, amikor megtudja, hogy Harry él. Megtudjuk,hogy Voldemort halála után 19 évvel még él és a Roxfort körül tevékenykedik.

A filmben

Rubeus Hagrid karakterét a könyv filmváltozataiban Robbie Coltrane angol színész alakítja.

 

Asztali nézet