Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

főbenjáró átok Rowling Harry Potter-könyveiben szereplő kifejezés. A varázslók világában három főbenjáró átok létezik, amelyeket ha valaki emberen használ, a Mágiaügyi Minisztérium 1717-ben hozott törvénye szerint az Azkabanba kerül. A főbenjáró átok végrehajtásához nagy akarat- és varázserővel kell rendelkezni.

A főbenjáró átkok listája

 • Imperius-átok, a kiszolgáltatottság átka. Az áldozat mindenben követi az őt megátkozó varázsló utasításait. Ez az átok legyőzhető, csak erős akarat kell hozzá. Harrynek sikerül is, negyedik próbálkozásra, amikor Rémszem MordonSötét varázslatok kivédése-órán használja rajta.

Az Imperius-átokkal rákényszeríthetjük akaratunkat másokra. A varázslat igéje az Imperio!.

Főbenjáró átkok

Az Imperius-átok a három főbenjáró átok egyike. A másik két főbenjáró átok az Avada Kedavra és a Cruciatus.

Története

Sokan azt állítják, hogy ennek az átoknak a hatása alatt álltak, amikor csatlakoztak Voldemorthoz. Voldemort és a csatlósai előszeretettel használják.

"Működése"

Az Imperius-átok valószínűleg (természetesen mágikus úton) egy időre törli (vagy kikapcsolja?) a másik (megátkozott) fél elméjét és a varázslat egy láncot fűz a támadó és az elszenvedő között. Ez egy gondolati lánc: az átok láncán át a támadó saját parancsai teljesítésére kényszeríti a másik félt. A másik fél (az elszenvedő) agyában csak a parancs teljesítése áll, azonban hatalmas erőfeszítéssel el lehet szakítani ezt a gondolati láncot. Ahhoz, hogy valaki használja az átkot, teljes akaraterőnek kell átjárnia az (támadó) ember elméjét; csak így sikerül.

Használatának következéménye

Ha kiderül, hogy valaki ezt emberen használta, az az Azkabanba kerül élete végéig.

 

 • Cruciatus-átok, kínzás-átok. A megátkozott hatalmas fájdalmat érez, és az eszét is elvesztheti, mint például a Longbottom házaspár, akik miután Bellatrix Lestrange megkínozta őket, életüket a Szent Mungo Ispotályban élik. Bellatrix szerint az átok elvégzéséhez a testet és a lelket a legnagyobb gyűlöletnek kell átjárnia.

Cruciatus átok (más néven a kínok átka) egy főbenjáró átok, amely gyötrő fájdalmat okoz az áldozatnak, s az akár az eszét is elvesztheti. A varázslat varázsigéje a Crucio!

Példa

Többek közt Bellatrix Lestrange alkalmazta Frank és Alice Longbottom ellen: ezzel az átokkal az őrületbe kergette őket. Azonban nem ő az egyetlen használója: minden halálfaló és Voldemort nagyúr is használta már. Filmes példa erre a Harry Potter és a Tűz Serlege.

Következménye

Akiről bebizonyosodik, hogy emberen használta ezt az átkot, az életfogytiglani büntetést von maga után az Azkabanban.

Főbenjáró átkok

A Cruciatus átok két társa az Imperius és Avada Kedavra átkok.

"Működése"

A Cruciatus-átok egyébként (nem megerősített források alapján) egy hatalmas (az Avada Kedavra-énál kisebb) áramütést mér a mellkasi izmokra, és azok összerándulnak (lásd.: Harry Potter és a Tűz Serlege film változatában, a temetős jelenetnél). Ahhoz, hogy ezt az átkot sikerüljön végrehajtani, rettenetes erőfeszítést kell tenni: az embernek szívből kell gyűlölnie a megátkozandó személyt, és iszonyatos dühnek kell szétáramolnia a testben (az átkozóéban), valamint vágyni kell rá, hogy a célszemély szenvedjen. Úgy tudjuk, kivédhetetlen, csak többszörös Protego totalum! -mal lehet az átok útját állni, ezért (mivel többször elmondani a védőbűbájt hosszú idő) érdemes inkább fedezéket keresni előle (már ha lehet…).

 

 • Avada Kedavra, halálos átok. Ez az átok általában kivédhetetlen, a megátkozott azonnal meghal. Az átok kimondásakor a varázspálca zöld fényt lő ki. Két túlélő ismert: Harry Potter, akit az édesanyja szeretete védett meg, illetve Voldemort, a horcruxainak segítségével.

Avada Kedavra

Ez a kifejezés egy varázsige, a Harry Potter című siker-regénysorozatban fordul elő.

Avada.jpg

Jelentése

Az Avada Kedavra egy gyilkosságra szolgáló halálos átok. A mugli(varázstalan) szakértők nem értik, mitől halt meg ennek az átoknak az áldozata, hiszen az Avada Kedavra nem hagy külsérelmi nyomot a halottakon. Gonosz varázslók használták, legfőképpen Voldemortnagyúr, minden idők leghatalmasabb feketemágusa és az ő hűséges csatlósai (a halálfalók). Arabból ered (ahadda kedahra = szavammal pusztítok). Valószínű, hogy az átok a szívet támadja meg egy villámszerű csapással, ezért nem látszik külső seb.

Főbenjáró átkok

A legsúlyosabb hatású átkokat nevezik így. Akiről bebizonyosodik, hogy ezek közül valamelyiket emberre szórta, az életfogytiglanig Azkabanba (a varázslók börtönébe) kerül. Az Avada Kedavra-n kívül két ilyen átok létezik: az Imperius-átok (Imperio) és a Cruciatus-átok(Crucio). Az utóbbi a kínzások átka, ez elviselhetetlen fájdalmat okoz annak, akit eltalál. Az Imperius-átok a teljes kiszolgáltatottság átka. Ezzel rá lehet kényszeríteni az akaratunkat egy másik emberre, így teljes mértékben kiszolgáltatottá válik. Nem lehet közvetlenül kideríteni, hogy egy ember ezen átok hatása alatt áll, vagy szabad akaratából cselekszik.

Fordítási hibák

A Harry Potter és a Tűz Serlege című regény (a negyedik a sorozatban) magyar fordításában az átok így jelenik meg: Adava Kedavra. Sokan úgy gondolták, hogy ezt Tóth Tamás Boldizsár (a Harry Potter sorozat fordítója) szándékosan írta át. Ez azonban egy fordítási hiba, az ezutáni művek magyar fordításában már helyesen jelentek meg.

Túlélők

Az átok ellen nem lehet védekezni semmilyen módon. Ezzel szemben mégis ismerünk két olyan embert (a legtöbben csak egyet), akik túlélték. Harry Pottert, amikor még egyéves sem volt, megtámadta Voldemort nagyúr, aki akkor már tizenegy éve rettegésben tartotta a varázsvilág tagjait. Meg akarta ölni a kis Harryt, de csodával határos módon az átok nem hatott. Az édesanyja a testével védelmezte a gyereket, és feláldozta magát gyermekéért. Az áldozat hatására a gyilkos átok visszahullott a támadóra, Harry pedig egy villám alakú sebhellyel a homlokán élte túl az eseményt. Voldemort nagyúrt ezáltal telibe találta a saját gyilkos átka. Hogy mégsem halt meg tőle, azt annak köszönhette, hogy már korábban gondoskodott a halhatatlanságáról. Ezt a horcruxai segítségével érte el.

Áldozatok

(az Avada Kedavra átok áldozatainak és azoknak a gyilkosainak listája)

 • James Potter ----- Voldemort
 • Lily Potter ----- Voldemort
 • Bertha Jorkins ----- Voldemort
 • Frank Bryce ----- Voldemort
 • Cedric Diggory ----- Peter Pettigrew
 • Sirius Black ----- Bellatrix Lestrange
 • Albus Dumbledore ----- Perselus Piton
 • Charity Burbage ----- Voldemort
 • Alastor Mordon ----- Yaxley
 • Hedvig ----- Stan Shunpike
 • Voldemort ----- Harry Potter (Voldemort idézte a gyilkos átkot)
 • Gregorovics (pálcakészítő) ----- Voldemort

 

Asztali nézet