Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Nymphadora Tonks

http://tinifilmek.lapunk.hu/tarhely/tinifilmek/kepek/tonks.jpg
Nymphadora Lupin
Adatok
Neme
Született 1960
Meghalt 1998. május 2.
Szeme színe fekete
Hajszíne változó (a könyvekben általában lila v. rágógumirózsaszín, a 6. kötetben azonban szinte végig egérszürke)
Származása félvér, anyja aranyvérű boszorkány, apja mugli származású varázsló
Iskolai háza Hugrabug
Frakciója Főnix Rendje
Foglalkozása auror
Patrónusa farkas
Megformálója Natalia Tena

Nymphadora Tonks J. K. Rowling Harry Potter regényfolyamának egyik szereplője. A filmváltozatban Natalia Tena angol színésznő alakítja. Igen változó kedélyállapotú szereplő, kötetenként más-más rendeltetéssel.

Szerepe a regényekben

Harry Potter és a Főnix Rendje

Harry ebben a regényben ismeri meg. Tonks egy huszonéves nő, auror, és tagja a Főnix Rendjének. Mint kiderül, Sirius Black unokatestvére, de anyját, Andromedát a Black család kitagadta, mivel feleségül ment egy mugli születésű varázslóhoz, Ted Tonkshoz. Tonks egy metamorfmágus, vagyis képes a külsejét bizonyos mértékig változtatni. Azonban ezzel a képességével nem él vissza, csupán a hajszínét és -viseletét változtatja meg rendszeresen. Tonks segít Harrynek eljutni a Főnix Rendje főhadiszállására. Borzalmasnak tartja nevét, ezért már az első alkalommal közli, hogy őt még a barátai is a vezetéknevén szolítják. A főhadiszálláson gyakran van együtt Ginny-vel ill. Hermionéval, alkalomszerűen szórakoztatja őket metamorfmágusi képességének felhasználásával (pl. vacsorakor minden egyes falat lenyelésekor megváltoztatja orra alakját). Mivel auror, hasznára válik a Főnix Rendjének oly módon, hogy Kingsley Shaklebolttal egyetemben a minisztérium kémei, így a legapróbb változásokat is időben jelezni tudják a Rendnek. A szeptember 1-jén induló Roxfort Expresszre ismét a Harryt védő testőrgárda tagja a Kings Cross pályaudvarig (ezúttal csigákba rendezett, ősz hajjal jelenik meg).

Harry Potter és a Félvér Herceg

Tonks, mint a Rend tagja és auror, a Roxfort védelméről gondoskodik. Mikor Harry Draco Malfoy jóvoltából sóbálvánnyá válva a Roxfort Expresszen ragad, Tonks a segítségére siet, és elviszi a Roxfortba. Harrynek feltűnik, hogy Tonks kedvetlenné vált, és ennek megfelelően a haját is barnásszürke színűre változtatta. Piton arra is felhívja a figyelmét, hogy a patrónusának megváltozott az alakja. A könyv végén kiderül, miért: Tonks szerelmes Remus Lupinba, aki viszonozza az érzelmeit, de nem támogatja a kapcsolatot, mivel vérfarkas, így veszélyt jelenthet Tonksra, emellett szegény is, és ha összeházasodnának, Tonks is kirekesztődne a társadalomból vérfarkas férje miatt. A szerelmi bánat miatti búskomorság hatott ki a metamorfmágiájára. Dumbledore halála azonban összehozza őket, és a temetésen már ismét rózsaszínűre váltja hajszínét, és ahogy Rowling fogalmazott "Lupinnal mintha egymás kezét fogták volna".

Harry Potter és a Halál ereklyéi

A könyv elején zárt körű esküvő keretében hozzámegy Remus Lupinhoz, bár -Remus állítása szerint- Tonks szülei féltik lányukat vérfarkas férjétől. Később teherbe esik, majd egy kisfiúnak ad életet, akit Ted Remus Lupinnak neveznek el, apja és anyai nagyapja után, és Harry Pottert kérik fel keresztapának. Nymphadora Tonks Remus Lupinnal és Fred Weasley-vel együtt a Roxforti csatában huny el.Bellatrix Lestrange öli meg.

 

Asztali nézet