Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Abszol út

http://www.thayeravenue.com/wp-content/uploads/2007/07/diagonalley.jpg

Az Abszol út a Harry Potter-könyvek egyik fontos helyszíne. Olyan, mint a muglik világában egy hosszú utcán végigvezető boltsor. Az iskolakezdés előtt tömegesen jönnek a tanulók és általában a szüleik, (bár a mugli származású varázslók esetén egy varázsló kíséri el őket először) hogy megvegyék a tanévhez szükséges kellékeket. A boszorkányok és varázslók állatokat, pennát, talárt, varázsseprűt, varázspálcát, üstöt, könyveket szerezhetnek be boltjaiban.

Megközelítése

A Foltozott Üstön át egy falhoz érve, ha megfelelő sorrendben megkocogtatják a köveket, kitárul egy kapu és a fiatal vagy idős varázslók már az Abszol úton is találják magukat. Megközelíthető még bármilyen mágikus utazási formával.

Ismertebb helyek az Abszol úton:

Czikornyai és Patza:

A diákok itt szerezhetik be a tanuláshoz elengedhetetlen tankönyveket, melyek listáját az iskolai levéllel együtt kapják meg. Ebben a könyvesboltban sokféle érdekesebbnél érdekesebb könyv lelhető fel. A mennyezetig érő polcokon zsúfolásig vannak a könyvek, melyek mérete, anyaga és vastagsága is igen sokszínű. A híres szerzők dedikálásokat is tartanak, mint például Gildroy Lockhart, aki később tanár lett a Roxfortban.

Florean Fortescue Fagylaltszalon:

Ebben a cukrászdában különféle nyalánkságok kaphatók, melyeket helyben, az üzlet elé kiülve is elfogyaszthatnak a vásárlók, ahogy Harry is tette. A tulajdonos, Florean Fortescue segített Harry dolgozata megírásában, érdekes információkkal szolgált neki a középkori boszorkányüldözésekről.

Gringotts:

http://images.wikia.com/harrypotter/images/e/e9/Gringotts_bank.jpg

Gringotts Nagy-Britanniai varázslók és boszorkányok bankja, amelyet koboldok üzemeltetnek. Londonban, az Abszol úton található impozáns fehér épület, kívül bronzkapuval, beljebb ezüst kapubejárattal. Az ezüstajtó felirata figyelmezteti a belépőt a veszélyekre:

„Ki idegen kincset áhít,

Annak e hely csapdát állít.

Add fel, tolvaj, ne légy dőre,
Varázslat e kincsek őre.”

Szigorúan, koboldok által őrzött bank. Sárkányok is őrzik, és vannak olyan széfek, melyek csak kobold segítségével nyithatók ki. Itt rejtette el Voldemort egyik horcruxát is. Dumbledore úgy tartotta, hogy biztonságosabb, mint a Roxfort, hiszen ide hozatta a Bölcsek Kövét. (Az első rész elején Hagrid visszavitte a Roxfortba, de ott is több védőbűbájjal és különböző varázslatokkal védték.)A koboldok zsugori, ám nagy varázserővel rendelkező, apró teremtmények, akiktől még a varázslók is tartanak. A bank föld alatti barlengrendszerében, széfekben őrzik a pénzt és más értékeket; a széfeket számos alagút segítségével lehet megközelíteni.

A bankban dolgozó több száz kobold közül Ampók, Gornuk és Bogrod szerepel névvel a cselekményben. A bank alkalmazásában áll az átoktörő Bill Weasley és félállásban Fleur Delacour is.

Harry a bankban tárolja a szülei által ráhagyott örökséget.

A sorozat első részében (Harry Potter és a bölcsek köve) Albus Dumbledore, a Roxfort varázslóiskola igazgatója a A 713-as széfben őriztette a bölcsek kövét. Valószínűleg ezt próbálja meg Voldemort megszerezni, de hiába tör be a Gringottsba, mert a széfet pont a bűntény napján ürítették ki.

A 7. részben már a halálfalók ellenőrzik a bankot. A Voldemort elleni küzdelem egyik lépéseként Harry, Ron és Hermione kirabolják a bankot egy Ampók nevű kobold segítségével. Bellatrix Lestrange széfjéből, Hugrabug Helga örökségét, a kétfülű arany poharat viszik el.

Madam Malkin Talárszabászata:

Kész talárokat, és egyedi darabokat is lehet itt venni. A Roxfortos diákok tartoznak Madame Malkin főbb vásárlókörébe. Malfoy is itt szabatta magára venni készült talárját, mikor Harry először találkozott vele. Azok, akikre ráigazítják a talárokat, puffokra állva várják, hogy készlegyenek.

Mágikus Menazséria:

Ebben az üzletben a padlótól a plafonig ketrecek sorakoznak, teli állatokkal. Az állatokon kívül gyógyszereket, és állatgondozási termékeket lehet venni. Hermione itt vette meg a vörösszínű, görbelábú macskáját, Csámpást, aki ráugrott a hátára. Ron pedig Makesznak, a patkányának (akiről később kiderült, hogy Féregfark, egy animágus) vett patkányszirupot.

Mr. Ollivander varázspálcaboltja:

http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/harrypotterhp/uploads/ollivanders.jpg

Ollivander úr a világ egyik legelismertebb varázspálca-készítője, aki szinte kívülről tudja, hogy kinek, mikor és milyet pálcát adott el. (Hiszen Harrynek is először olyan fajtát adott, amilyen az anyjáé volt, aztán olyat, amilyen az apjáé volt, bár végül a főnixtollat is tartalmazó pálcát vitte el. Később kiderült, hogy az Voldemort ikerpálcája.)

Az üzletben százával sorakoznak a varázspálcák. Az üzletben csak minőségi varázspálcák találhatóak, és magát a boltot  i.e. 382-ben alapították.

Uklopsz Bagolyszalon:

Kuvikok, füles- és macskabaglyok, valamint uhuk több színben megtalálhatóak itt. Harry innen kap egy gyönyörű hóbaglyot Hagrid-tól, és Hedvig-nek kereszteli el. A bagoly a varázslók közötti kommunikáció elterjedt módszere, ők szállítják a leveleket és csomagokat.

Zsebpiszok köz:

Sötét varázslók, szegények és piszkosak, akik arrafelé járnak. Jó varázsló csak akkor megy oda, ha valamit máshol már nem szerezhet be, illetve vészhelyzet áll fent. Veszélyes hely, ahonnan Harry is csak Hagrid segítségével tudott megmenekülni.

Weasley Varázsvicc Vállalat:

http://kepkezelo.com/images/h0ut0kgsctiyt628orag.jpg

Fred és George Weasley boltja, amiben kizárólag saját maguk által készített találmányaikat árusítják (például Rókázó Rágcsa, Orrvérzés Ostya stb.). Az Abszol út 24. sz. alatt található az üzletük. Harryéknek nagyon tetszik a hely, de Mrs. Weasley nincs annyira odáig az ikrek boltjáért.

Fred halála után George továbbra is vezeti az üzletet, de Ron is besegít neki, aki a Mágiaügyi Minisztériumban aurorként dolgozik. A Roxmortsban meg akarták venni Zonko Csodabazárját, de mivel Voldemort miatt nem engedték a faluba a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola diákjait, elment a kedvük a roxmortsi üzlettől.

Három Seprű:

A Három seprű egy, a Harry Potter-regénysorozatban szereplő kocsma, amely Roxmorts településen található. A Három seprű a következő jelenetekben szerepel.

 • 3. könyv: Harry itt bújik el a beszélgető tanárok és a miniszterelnök elől, és tudja meg, hogy Sirius Black árulta el a szüleit. (Később kiderül, hogy ez téveszme, az igazi áruló Peter Pettigrew.)
 • 4. könyv: Harry és Hermione együtt iszogatnak (Harry láthatatlanul) , amikor találkoznak Rubeus Hagriddal és "Rémszem" Mordonnal. Hagrid éjjeli találkozóra hívja Harryt. Hermione itt veszekszik Rita Vitrollal, az újságírónővel.
 • 6. könyv: Harry a Három Seprűben kapja el Mundungus Fletchert, aki Sirius tárgyait, vagyis Harry Potter örökségét lopkodja. Harry majdnem megfojtja Mundungust. Mundungus dehoppanálása után megjelenik Tonks.
 • 7. könyv: Mikor Harryék a Roxmortsba hoppanálnak, a Három Seprűből kiront egy csapat halálfaló. Harryék csak Aberforth, Albus Dumbledore öccse segítségével menekülnek meg tőlük.

Szárnyas Vadkan:

A Szárnyas Vadkan nevű vendéglő sokkal szokatlanabb és privátabb vendégkörrel rendelkezik, mint például a Három Seprű, és azok az alakok többsége, aki ide téved, szereti inkognitóban tartani magát, ezért sokszor elrejtik arcukat. A fogadó céhtábláján egy levágott vadkanfej látható, melyből vér folyik a fehér rongyra, amely körülveszi azt. A pub maga kissé piszkos, a padlót több réteg kosz fedi, és az ablakok annyira koszosak, hogy alig szűrődik be némi fény a helyiségbe. Az alsó szinten csak egy egyágyas szoba található, de fogadó lévén a fölső emeleten további hálókra bukkanhatunk. Harry Potter szerint a helynek kecske szaga van. A Szárnyas Vadkan Tulajdonosa Aberforth Dumbledore, Albus Dumbledore öccse.

Kopottas hírneve ellenére a Szárnyas Vadkan számos fontos eseménynek adott helyet Harry Potter világában. A vendéglő nyújtott főhadiszállást a koboldoknak az 1612-es koboldfelkeléskor; pár hónappal Harry születése előtt Sybill Trelawney ezen a helyen látta meg a Harry-ről és Voldemortról szóló jóslatot, mialatt éppen "állásinterjún" volt Albus Dumbledore-nál, hogy megkapja a jóslástan tantárgy tanári posztját a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában. Szintén itt történt, hogy Hagrid törvénytelenül szerzett egy sárkánytojást (Norbertét), mikor Voldemort álruhás inasával üzletelt; Dumbledore Serege a Szárnyas Vadkan falai közt gyűlt össze legelőször, titokban; valamint a Végső Ütközetkor Roxfort kiskorú diákjait erre szöktették meg, mivel az iskola és a vendéglő közt húzódik egy titkos alagút. A Szükség Szobájából volt elérhető a fogadó, mégpedig Ariana Dumbledore portréján keresztül, sőt, a vendéglőn keresztül jutottak be az iskolába a Főnix Rendjének tagjai.

A kocsma eredeti neve (Hogs Head) talán William Shakespeare IV. Henry című darabjának "Boars Head Tavern" nevű kocsmájának nevéből származhat, mivel a darabban ez a vendéglő szintén szokatlan, magukat elrejteni kívánó személyek fogadójaként szolgál.

Azkaban:

http://www.ghostofaflea.com/archives/Azkaban.jpg

Az Azkaban a varázslók világának rettegett börtöne, amelyet a dementorok védenek. A szigorú őrizet ellenére már többen is megszöktek falai mögül.

Őrök:

A hírhedt börtönt dementorok őrzik a Mágiaügyi Minisztérium megbízásából. Ha ezek a vak szörnyek megközelítenek egy embert, az úgy érzi, nincs értelme az életének, eltűnik minden boldogság a lelkéből. Még a muglik, azaz a varázstalan emberek is megérzik a jelenlétüket, pedig számukra láthatatlanok. Csókjuk kiszívja az ember lelkét (ez még a megölésnél is szörnyűbb fegyver), de erre csak a legvégső esetben kapnak engedélyt.

Az ott raboskodó emberek még akkor sem tudnának megszökni, ha nem állnák a falak és a tenger az útjukat; a saját fejükbe zárva élnek, nincs egyetlen derűs gondolatuk sem. Többségük beleőrül a fogságba, és sokan halnak meg közülük. Ezek a lények a Mágiaügyi Minisztérium alkalmazásában állnak. Voldemort bukása után Kingsley Shacklebolt, az új mágiaügyi miniszter abbahagyta a dementorok alkalmazását.

Szökések

Sokáig úgy tartották, hogy az Azkabanból képtelenség megszökni, azonban az ártatlanul bebörtön


zött Sirius Blacknek mégis sikerült. Az ártatlanságának tudata segített abban, hogy megőrizze szellemi épségét és varázserejét. Mivel olyan mágus volt, aki át tudott változni bármikor egy bizonyos állattá (azaz animágus), kutya alakjában ki tudott surranni az őrök mellett.

Csak utóbb derült ki, hogy egy évtizeddel Sirius Black előtt volt valaki, akinek szintén sikerült megszöknie: ifjabb Barty Kupor. Néhány évvel elfogása után meglátogatták a szülei, és súlyosan beteg


anyja vállalta helyette a fogságot. A Százfűlé-fözet segítségével felöltötte fia alakját, és néhány év múlva a börtönben halt meg, fia pedig az ő alakjában kisétált.

Voldemort újjászületése után két évvel az azkabani rabok tömeges kitörést hajtottak végre.


Beauxbatons Mágusakadémia:


http://potter-bg.com/pictures/schools/Beauxbatons_gerb.gifA Beauxbatons Mágusakadémia (franciául: Académie de Magie Beauxbâtons) a Harry Potter-könyvek negyedik részében fordul elő; ez a Roxforthoz hasonló, varázslókat képző iskola. A szó, hogy „beaux batons”, „szép pálcákat” jelent franciául – valószínűleg innen a címere, a két keresztbe tett varázspálca. Az iskola valószínűleg Franciaországban található. Az intézmény igazgatója, Olympe Maxime (fél)óriás.

Az iskola küldöttsége egy ház nagyságú, halványkék lovaskocsival közlekedik, amelyet tizenkét elefánt méretű aranysárga szárnyas ló vontat. A lovak kizárólag tiszta whiskyt isznak. A diákok ebben az iskolában szinte mind csak lányok, azonban a Harry Potter és a Tűz Serlegében kiderül, hogy az egyik roxfortos diák, Parvati Patil ismer egy beauxbatons-os fiút is. E


gyenruhájuk kékes-szürkés ruha, amelyhez kis kalap is tartozik. Nem jellemzi nagy bátorság azokat a diákokat, akik az iskolában tanulnak, viszont nagyon jól tudják használni a bűbájokat, idézéseket. A vizsgáikat azaz az RBF-et hatodik év után teszik le. Ismert diákjai: Fleur Delacour, Gabrielle Delacour és Olympe Maxime.

Durmstrang:

http://images.wikia.com/harrypotter/images/b/b6/Crest.jpg

A Durmstrang a Harry Potter-univerzum egyik mágusképző intézete. A Harry Potter és a Tűz Serlegében Hermione utalást tesz rá, hogy a Durmstrang valahol északon lehet, mert az egyenruhájukhoz szőrmesapka is tartozik. Igazgatóját Igor Karkarovot, egykori halálfalót a Harry Potter és a Félvér Hercegben megölik. Többek között az iskola végzős tanulója Viktor Krum a híres fogó játékos. Az iskola valahol Bulgáriában lehet. Hermione azt is megemlíti a 4. könyvben, hogy az iskolában aránytalanul sokat foglalkoznak a fekete mágiával. Ismert személyiségei: Viktor Krum, Igor Karkarov és Gellert Grindelwald.

Godrics Hollow:

http://i102.piczo.com/view/2/s/0/0/u/1/7/v/e/e/e/p/img/i313057624_91623_6.gif

Godrics Hollow egy kita

lált falu a Harry Potter univerzumban, ahol Harry született és élt egészen szülei haláláig. Szintén itt élt ( a hetedik kötetben található utalás szerint apja bebörtönzése után költözött ide családjával) még Albus Dumbledore, a Roxfort igazgatója (aki sajnálatos módon a 6. részben életét veszti, amikor halálfalók támadják meg az iskolát). A falu Griffendél Godrikról, a Roxfort egyik alapítójáról kapta a nevét. A Potter család szobra is itt látható, amelyet azután állítottak, miután a Sötét Nagyúr, Voldemort végzett Harry szüleivel, ám a kisfiú túlélte a halálos átkot. A ház, amelyben éltek, muglik számára láthatatlan. Romokban hever, de rengeteg boszorkány és varázsló látogatta meg, ezt bizonyítja a rengeteg felvésett üzenet egy kőre, amelyben biztosítj

ák Harryt a belé vetett hitükről. Harry szüleinek és a Peverell fivérek legfiatalabbikának, Ignotusnak, Dumbledore anyjának, Kendrának és húgának, Arianának sírja is itt található a faluban. (Harry a Peverellek legfiatalabb leszármazottja.) Ebben a faluban él Bathilda Bircsók is, aki Harryék elsős mágiatörténet könyvének írója és Dumbledore professzor jó barátja.

Grimmauld tér 12.:

http://multiply.com/mu/hpfanclub/image/i+kBuTuDBJ93aroCmYoljw/photos/1M/300x300/800/grimmauld.jpg?et=OLaNRfGU2lriQyYjUNkqEg&nmid=0A londoni Grimmauld tér 12. szám alatti ház Sirius Black tulajdona, amelyet átengedett a Főnix Rendjének főhadiszállás céljára. A házat bűbáj védi, így csak az találhatja meg, akinek Albus Dumbledore, a titokgazda, elárulja. A ház tele van ódon tárgyakkal, festményekkel, kártevőkkel. Itt lakozik Sipor, a Black család kelletlen házimanója.

Mágiaügyi Minisztérium:

http://tipca.freeblog.hu/files/miniszt%C3%A9rium.jpg

Harry Potter világában az egyes államok varázslótársadalmának hatalmi központja a mágiaügyi minisztérium, mely nem része a mugli kormányzatnak. Székhelye London, vezetője a varázslók kormányának vezetője is egyben.

A Mágiaügyi Minisztérium szintjei

Az épület szintjei a föld alatt helyezkednek el, így az ablakokon át látható időjárás a Mágikus Gondnokság munkájának eredménye. Az egyes szintek elrendezése a következő:

 • 10. szint: tárgyalótermek
 • 9. szint: Rejtély- és Misztériumügyi Főosztály, Idő Kamra, Próféciák Terme, Halál Kamra, Agy Szoba, Bolygó Szoba, Zárt Szoba
 • 8. szint: átrium, Recepció, Biztonsági Őrszolgálat, Liftek, Mágikus Testvériség Kútja
 • 7. szint: Varázsjátékok és Mágikus Sportok Főosztálya, Brit-Ír Kviddicsliga Központi Irodája, Nemzeti Köpkő Klub, Bizarr Találmányok Szabadalmi Hivatala
 • 6. szint: Mágikus Közlekedésügyi Főosztály, Hop Hálózati Felügyelet, Seprű-ellenőrzési Hivatal, Zsupszkulcs Felügyelet, Hoppanálási Vizsgaközpont
 • 5. szint: Nemzetközi Máguskapcsolatok Főosztálya, Nemzetközi Varázskereskedelmi Felügyelőtestület, Nemzetközi Varázsjogi Hivatal, Mágusok Nemzetközi Szövetségének Brit Tagozata
 • 4. szint: Varázslény-Felügyeleti Főosztály, Bestia, Értelmes Lény és Szellem tagozatok, Mágus-Kobold Kapcsolatok Hivatala, Kártevőügyi Tanácsadó Iroda,Mágus-Kentaur Kapcsolatok Hivatala,Veszélyes Lények Likvidálását Jóváhagyó Bizottság,Házimanók Áttelepítése Részleg
 • 3. szint: Mágikus Balesetek és Katasztrófák Főosztálya, Varázsbaj-elhárító Osztag, Amneziátor Parancsnokság, Muglimagyarázat Szerkesztő Bizottság
 • 2. szint: Varázsbűn-üldözési Főosztály, Auror Parancsnokság, Hamis Védővarázsok és Önvédelmi Eszk. Felkutatása és Elkobz. Üo., Wizengamot Végrehajtási Szolgálat, Mugli Tárgyakkal Való Visszaélési Ügyosztály,Varázsbűn-üldözési Járőrszolgálat,Varázsbűn-üldözési Kommandó,Varázshasználati Főosztály
 • 1. szint: Miniszteri Hivatal, Mágiaügyi Miniszter, Miniszteri Hivatal Államtitkára,Miniszteri Titkárság

Néhány ismertebb mágiaügyi miniszter:

 • Grogan Stump (1811-1819)
 • Faris Spavin (1865-1903)
 • Nobby Leach (1962-1968)
 • Millicent Bagnold (1980-1990)
 • Cornelius Caramel (1990-1996)
 • Rufus Scrimgeour (1996-1997)
 • Pius Thicknesse (1997-1998)
 • Kingsley Shacklebolt (1998-

Wizengamot:

A Mágiaügyi Minisztériumban székel a Wizengamot, a varázslók legfelsőbb bírósága. Ismert Wizengamot tagok: Amelia Bones, Cornelius Caramel, Albus Dumbledore, Griselda Marchbanks, Tiberius Ogden, Dolores Jane Umbridge

Varázsló Tanács:

A Varázsló Tanács a mágiaügyi minisztérium elődjének számít. Feloszlásáig a Tanács és annak elnöke vezette a Varázslótársadalmat.

Varázslótanács Elnökei:

 • Barberus Brutte (1269 körül) - Ő terjesztette el a Kviddics játékban a Golden Snidget-et, miután egy meccs alkalmával 150 galleont ajánlott fel annak a játékosnak aki elkapja a madarat. A 150 gallen emlékére ér ma az Aranycikesz elkapása 150 pontot.
 • Burdock Muldoon (1448-1450)
 • Elfrida Clagg - Ő nyilvánította a Golden Snidgetet védett madárrá.

 

Nurmengard:http://images.wikia.com/harrypotter/images/3/3f/Nurmengard.jpg

A Nurmengard egy börtön Harry Potter világában, melyet Gellert Grindelwald épített ellenségeinek.

Nem ismertek olyan varázslók, akik oda kerültek volna. Egyedüli ismert foglya maga Gellert Grindelwald, aki azután került oda, hogy Dumbledore legyőzte őt. Említik a hetedik könyvben, hogy a kapuja fölé ki van írtva Grindelwald jelmondata:

„A nagyobb jó érdekében”.

A börtön helye ismeretlen, de feltételezhetően valahol nem messze a Durmstrangtól lehet.

Később, mialatt Harryék a Malfoy kúrián vannak, Harrynek látomás útján értesül róla, hogy Voldemort a Bodzapálca után kutat, és Grindelwaldot vallatja a pálca hollétéről. Grindelwald azonban nem mond neki semmit, még azt is letagadja, hogy a pálca egyáltalán a birtokában volt, ezért Voldemort megöli.

Az Odú:

http://kepkezelo.com/images/jhg6xx1pj3unykn99uy.jpg

Az Odú a Widra St.Capdel nevű település közelében található, a Weasley-család ősi szállása.

A házat (akárcsak a Roxfortot) varázslat alkotta. Rengeteg tornya, szobája és még egy szelleme is van. A ház természetesen mugli szemek elől rejtve van. Van egy garázsa, melyben Arthur Weasley repülő Ford Angliáját (CS3) tartotta. Az persze a második részben elrepült a Tiltott Rengetegbe és azóta is ott bolyong nem kis érdeklődéssel övezve a gólyák körében. Természetesen ez Harry kedvenc háza és a kedvenc családja.

Privet Drive:

Harryt a Privet Drive 4. szám alá hozta el Albus Dumbledore és Minerva McGalagony professzor. Itt lakik Mr. Vernon Dursley, Mrs. Petunia Dursley és fiuk, a kissé elkényeztetett Dudley Dursley. Harrynek kötelező minden nyári szünetet itt töltenie, bár a fiú ennek nem nagyon örül, mivel utálja Dursleyéket.

Roxfort:http://users2.ml.mindenkilapja.hu/users/harryp_adam/uploads/Roxford002.jpg

A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola (Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry) Nagy-Britannia varázslóképző iskolája. J. K. Rowling úgy írja le a muglik szemével, hogy aki erre a birtokra téved véletlenül is, az csak egy romot lát az amúgy varázslószemmel látható kastély helyett.

Áttekintés:

Roxfort
Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola
Mottó: Draco dormiens nunquam titillandus
(„Alvó sárkányt soha ne ébressz fel” ”)
Alapítás: kb. 1000.
Iskola típusa: mágusképző
Ismert igazgató(nő)k: Everard Proudfoot ,
Dilys Derwent,
Heliotrope Wilkins,
Nutpus,
Dexter Fortescue,
Phineas Nigellus,
Goethius Salmander,
Armando Dippet,
Albus Dumbledore,
Dolores Umbridge,
Minerva McGalagony,
Perselus Piton
Hely: Egyesült Királyság, Skócia (pontosan nem ismert)
Beiratkozás: A mágikus képességekkel rendelkező gyerekeket születésüktől fogva számon tartják, és 11 éves korukban levélben értesítik őket.
Állandó bentlakók: Rubeus Hagrid
Firenze
Sybill Trelawney
Argus Frics
Hóborc
Félig Fej Nélküli Nick
Véres Báró
Szürke Hölgy
Pufók Fráter
Hisztis Myrtle

Harry Potter-könyvekben Roxfortot az Egyesült Királyság egyetlen jelentős varázslóiskolájaként ismerhetjük meg, amely a mágikus képességekkel rendelkező tanulókból nevel képzettboszorkányokat és varázslókat. Roxfort intézményét nem taglalják bőségesen a könyvek, de ismert, hogy egy koedukált, középiskolának megfelelő szintű, bentlakásos iskola, amelynek diákjai 11–17 évesek, létszáma pedig 600 körülire tehető.

Néhány további varázslóiskolát is megismerhetünk név szerint a könyvekből: a Beauxbatons Mágusakadémia Franciaországban található, míg a Durmstrang Mágusintézet Közép- vagy Kelet-Európa északi részén. Egy másik lehetséges iskola a Szálemi Boszorkányintézet, amely talán Észak-Amerikában található. Ezt az intézményt néhány középkori boszorkánnyal kapcsolatban említik a Harry Potter és a Tűz Serlegében, de J.K. Rowling nem erősítette meg, hogy ez valóban egy egyesült államokbeli iskola lenne. Szintén aTűz Serlegében említést tesznek egy brazil iskoláról.

A mágia távoktatása is létező intézmény. Ezt a tanulási módot választotta például Argus Frics, amit Harry másodéves korában véletlenül derít ki: a gondnok a mágia alapjait próbálta egy Villámvarázs nevű levelező-tanfolyam keretében elsajátítani.

Az iskola vezetése az igazgató feladata, ebben segíti az igazgatóhelyettes. Az igazgató egy tizenkét tagú felügyelőbizottságnak felelős.

Az iskola finanszírozási módja nem derül ki a könyvekből; nincs rá utalás, hogy a diákok tandíjat fizetnének. A hatodik kötetben említést tesz a szerző egy könyvekből és felszerelésekből álló állományról, amelyet a rászorultak vehetnek igénybe.

Felvétel:

Roxfortban létezik egy mágikus penna, amely nyomon követi a mágikus képességekkel rendelkező gyermekek születését, nevüket pedig bejegyzi egy nagy pergamenlapokból fűzött könyvbe. A nyári szünet alatt egy tanár (az eddigi könyvekben McGalagony professzor) felcsapja a nagy regisztert, és kiküldi a leveleket azon gyerekeknek, akik augusztus 31-ig betöltik a tizenegy éves életkort. A felvételi vagy elutasítási értesítőnek július 31-ig kell megérkeznie. A felvételi értesítő tartalmazza a szükséges felszerelések listáját, mint tankönyvek, egyenruha és további kellékek, amelyeket a tanuló a tanév során használni fog. A leendő diák megvásárol minden szükséges felszerelést. A bevásárlókörutat a nebulók legtöbbször az Abszol úton ejtik meg, amely egy titkos utca a londoni Charing Cross közelében. Azok a diákok, akik nem tudják finanszírozni a szükséges kellékeket, támogatást kapnak az iskolától (ahogy például ez a fiatal Tom Denem esetében is történt).

A mugli (vagyis varázstalan) születésű boszorkányok és varázslók, akik nincsenek képességeik tudatában, vagy a varázsvilág létezése ismeretlen számukra, személyesen egy varázslótól vehetik át levelüket, ily módon a szülők első kézből értesülhetnek a varázstársadalom létezéséről, és egyszerűen meggyőzhetők, hogy mindez nem tréfa.

Minden egyes diák vihet magával egy baglyot, békát vagy macskát. A legtöbb tanuló baglyot választ kisállatnak, mert a baglyok a mágikus világ postásai.

A tanév szeptember 1-jén kezdődik.

Gólyák:

Akárcsak a többi tanulót, az elsőéveseket is a Roxfort Expressz szállítja a londoni King’s Cross pályaudvar 9 és ¾. vágányáról a Roxmorts állomásig. Az elsőévesek a tó felől közelítik meg a kastélyt. Megbűvölt csónakokkal hajóznak át a tavon a roxforti kulcs- és háztájőrző (Hagrid) kíséretében. A felsőbbéves tanulók thesztrálok által húzott fiákerekben érkeznek az évnyitóra.

Miután az elsőévesek megérkeznek a kastélyba, először egy nagyon fontos ceremónián, a besoroláson kell átesniük. Roxfort minden tanulója tagja a négy iskolai ház valamelyikének. A házak az iskolaalapítók nevét viselik. Ahogy McGalagony professzor mondja a Bölcsek Kövében:

"A beosztás igen fontos ceremónia, mivel a Roxfortban töltött évek alatt gyakorlatilag a ház lesz a családjuk. Az órákon a ház többi tanulójával együtt vesznek részt, a ház hálótermeiben alszanak, és a ház klubhelyiségében töltik a szabadidejüket."

Az igazgatóhelyettes rövid üdvözlete után a tanulók felsorakoznak, és ábécésorrendben minden elsőéves leül a nagyteremben a diáksággal szemben elhelyezett székre. Itt történik a tényleges besorolás, ami a Teszlek Süveg feladata. Egyes években a besorolás előtt a Süveg saját szónoklatot is tart az egybegyűlteknek. Az adott diák tulajdonságainak, lelki beállítottságának, törekvéseinek és eszének megfelelően egyesével minden felsorakozottat beoszt egy házba. Miután meghozta döntését, elkiáltja a választott ház nevét, és a kisdiák elfoglalja a helyét a választott ház asztalánál.

Házak:

Ahogy az angol nyelvű országok sok iskolája, a Roxfort is úgynevezett házrendszerben működik. A Roxfort minden tanulója tagja a négy iskolai ház valamelyikének, amelyek az őket alapító boszorkányról vagy varázslóról vannak elnevezve. Mivel a tanulók jóformán teljes idejüket az azonos házban lévő diákokkal töltik, ez a rendszer meghatározó része a roxforti mindennapoknak.

 • Griffendél – Griffendél Godrik
 • Hugrabug – Hugrabug Helga
 • Hollóhát – Hollóháti Hedvig
 • Mardekár – Mardekár Malazár

Az iskola minden házának van egy vezetőtanára, akinek egyfajta vezetői és fegyelmezési feladata van saját házának diákjai fölött. A házak vezető tanárai Harry Potter tanulmányi ideje alatt:

 • Griffendél – Minerva McGalagony
 • Hugrabug – Pomona Bimba
 • Hollóhát – Filius Flitwick
 • Mardekár – 1-6. Perselus Piton ,7. Horatius Lumpsluck

Ugyancsak minden háznak van egy kísértete:

 • Griffendél – Félig Fejnélküli Nick (Sir Nicholas de Mimsy-Porpington)
 • Hugrabug – Pufók Fráter
 • Hollóhát – Szürke Hölgy (Hollóháti Heléna)
 • Mardekár – Véres Báró

A házak közötti pontverseny:

A tanév folyamán a házak pontokat gyűjtenek. Ösztönzésképpen vagy büntetésként, minden tanuló eredménye vagy mulasztása (akár tanulmányi, akár fegyelmi célból) pluszpontok megítélését vagy pontok levonását vonhatja maga után. A pontok pillanatnyi állását a bejárati csarnokban elhelyezett elvarázsolt homokórák jelölik. Minden egyes jutalom- vagy büntetőpontért egy a ház színeinek megfelelő drágakő (piros rubinok a Griffendélnél, kék zafír a Hollóhátnál, sárga topáz a Hugrabugnál, és zöld smaragd a Mardekárnál) emelkedik vissza a felső tárolóba, vagy hullik alá a megfelelő homokórában. A tanév végén összesítik a pontokat, és a legtöbbet összegyűjtő ház elnyeri a Házkupát.

Pontok adományozását vagy levonását mágikus úton észleli a megfelelő homokóra, és ennek arányában megváltozik az alsó tartály drágaköveinek száma. A pontok levonására felhatalmazott személynek hangosan ki kell mondania, hogy hány pontot kíván melyik háznak adni, illetve melyiktől levonni, különben a varázs nem működik. Például amikor Montague, mint a Főinspektori Különítmény tagja megpróbált Fred és George Weasleytől pontokat levonni, az ikreknek sikerült őt bezárniuk a volt-nincs szekrénybe, mielőtt kimondhatta volna a szavakat, ezért a pontok megmaradtak.

A különböző cselekedetekhez nem tartoznak meghatározott számú pontok; a plusz- vagy mínuszpontok számát a tanár dönti el helyben, és van, hogy nagyon különbözőképpen ítél két tanár. Az első kötetben például Hermionét öt pontra büntetik (kérése szerint), mert életét kockáztatta egy troll-lal folytatott harcban, amíg később Harryt, Hermionét, Ront (és Draco Malfoyt is, aki beárulta őket) 50 pontra büntették, csupán mert éjjel hálókörletükön kívül tartózkodtak. A házak kviddicseredményeikkel is pontokat szereznek, akárcsak Harry harmadik évében.

A roxforti házak közötti pontversenyek végeredménye Harry iskolai tanulása alatt:

 • 1991-1992. tanév: Griffendél
 • 1992-1993. tanév: Griffendél
 • 1993-1994. tanév: Griffendél
 • 1994-1995. tanév: Griffendél
 • 1995-1996. tanév: Griffendél
 • 1996-1997. tanév: Griffendél
 • 1997-1998. tanév:

Tanév és szünidő:

A roxforti tanév az egyesült királyságbeli iskolák tanrendjéhez igazodik: a három szakaszból álló évet a karácsony és a húsvét tagolja. Ezen ünnepeken kívül nincs tanítás hétvégén, valamint a nyári szünidőben. A diákok fakultatívan akár az iskolában is maradhatnak a karácsonyi szünet idején, de legtöbben családi körben ünnepelnek. Azoknak sincs tanítás, akik a kastélyban maradnak, és karácsonykor együtt ünnepelnek a többiekkel. A húsvéti szünet kevésbé szórakoztató a sok tanulnivaló miatt, amit a tanárok előre feladnak a tanulóknak.

A nyári vakáción, húsvéton és karácsonyon kívül nincs szünet. Rendszerint négy ünnepséget rendeznek Roxfortban minden évben: az évnyitó- és évzáró ünnepséget, a karácsonyi és a halloweeni ünnepélyt. A negyedik kötetben ötödik ünnepségként megtartották a Trimágus Tusa megnyitóceremóniáját. A második kötetben Lockhart professzor elhatározta, hogy Valentin-napot rendez, ezzel kivívva a tanári kar és számos diák (főképp a fiúk) ellenszenvét.

Tanárok és alkalmazottak:

Az intézmény vezetői a kezdetektől

 • Everard Proudfoot (?-?)
 • Dexter Fortescue (?-?)
 • Amberose Swott (?-?)
 • Vulpus (?-?)
 • Eoessa Sakndenberg (?-?)
 • Nutpus (?-?)
 • Heliotrope Wilkins (?-1741)
 • Dilys Derwent (1741-1768)
 • Phineas Nigellus Black (18**–1900)
 • Goethius Salmander (1900-1925)
 • Armando Dippet (1925-1956)
 • Albus Dumbledore (1956-1995)(1996-1997)
 • Dolores Umbridge (1995-1996)
 • Perselus Piton (1997-1998)
 • Minerva McGalagony (1998-??)

Régebbi tanárok

 • Galatea Merrythought professzor – Sötét varázslatok kivédése (Voldemort tanulóévei alatt, az ő helyét szerette volna betölteni)
 • Horatius Lumpsluck – Bájitaltan (Voldemort tanulóévei alatt) nyugalmazott, később viszamegy a Roxfortba Dumbledore hívására.
 • Herbert Shomjam professzor - Gyom- és gyógynövénytan tanár, azokban az időkben, amikor Dumbledore tanítani kezd a Roxfortban, később a Színművészeti Varázslóakadémia tanára lett.
 • Silvanus Ebshont - Legendás lények gondozása tanár Hagrid előtt, még Dumbledore előtt is tanított az iskolában.
 • Quirinus Mógus - Harry első éve előtt Mugliismeret tanár.

Tanárok Harry Potter iskolai évei alatt

Első kötet:

 • Minerva McGalagony – Átváltoztatástan
 • Filius Flitwick – Bűbájtan
 • Perselus Piton – Bájitaltan
 • Pomona Bimba – Gyógynövénytan
 • Sybill Trelawney – Jóslástan
 • Aurora Sinistra – Asztronómia
 • Bathsheba Babbling – Rúnaismeret
 • Rolanda Hooch – Seprűlovaglás
 • Cuthbert Binns – Mágiatörténet
 • Septima Vector – Számmisztika
 • Charity Burbage – Mugliismeret
 • Silvanus Ebshont professzor – Legendás Lények Gondozása
 • Quirinus Mógus – Sötét Varázslatok Kivédése

Második kötet

 • Minerva McGalagony – Átváltoztatástan
 • Filius Flitwick – Bűbájtan
 • Perselus Piton – Bájitaltan
 • Pomona Bimba – Gyógynövénytan
 • Sibyll Trelawney – Jóslástan
 • Aurora Sinistra – Asztronómia
 • Bathsheba Babbling – Rúnaismeret
 • Rolanda Hooch – Seprűlovaglás
 • Cuthbert Binns – Mágiatörténet
 • Septima Vector – Számmisztika
 • Charity Burbage – Mugliismeret
 • Silvanus Ebshont – Legendás Lények Gondozása
 • Gilderoy Lockhart – Sötét Varázslatok Kivédése

Harmadik kötet

 • Minerva McGalagony – Átváltoztatástan
 • Filius Flitwick – Bűbájtan
 • Perselus Piton – Bájitaltan
 • Pomona Bimba – Gyógynövénytan
 • Sibyll Trelawney – Jóslástan
 • Aurora Sinistra – Asztronómia
 • Bathsheba Babbling – Rúnaismeret
 • Rolanda Hooch – Seprűlovaglás
 • Cuthbert Binns – Mágiatörténet
 • Septima Vector – Számmisztika
 • Charity Burbage – Mugliismeret
 • Rubeus Hagrid – Legendás Lények Gondozása
 • Remus John Lupin – Sötét Varázslatok Kivédése

Negyedik kötet

 • Minerva McGalagony – Átváltoztatástan
 • Filius Flitwick – Bűbájtan
 • Perselus Piton – Bájitaltan
 • Pomona Bimba – Gyógynövénytan
 • Sibyll Trelawney – Jóslástan
 • Aurora Sinistra – Asztronómia
 • Bathsheba Babbling – Rúnaismeret
 • Rolanda Hooch – Seprűlovaglás
 • Cuthbert Binns – Mágiatörténet
 • Septima Vector – Számmisztika
 • Charity Burbage – Mugliismeret
 • Rubeus Hagrid – Legendás Lények Gondozása
 • ifj. Barty Kupor / Alastor Mordon – Sötét Varázslatok Kivédése

Ötödik kötet

 • Minerva McGalagony – Átváltoztatástan
 • Filius Flitwick – Bűbájtan
 • Perselus Piton – Bájitaltan
 • Pomona Bimba – Gyógynövénytan
 • Firenze - Jóslástan
 • Sibyll Trelawney – Jóslástan
 • Aurora Sinistra – Asztronómia
 • Bathsheba Babbling – Rúnaismeret
 • Rolanda Hooch – Seprűlovaglás
 • Cuthbert Binns – Mágiatörténet
 • Septima Vector – Számmisztika
 • Charity Burbage – Mugliismeret
 • Rubeus Hagrid – Legendás Lények Gondozása
 • Dolores Jane Umbridge – Sötét Varázslatok Kivédése

Hatodik kötet

 • Minerva McGalagony – Átváltoztatástan
 • Filius Flitwick – Bűbájtan
 • Horatius Lumpsluck – Bájitaltan
 • Pomona Bimba – Gyógynövénytan
 • Sibyll Trelawney – Jóslástan
  • Firenze – Jóslástan
 • Aurora Sinistra – Asztronómia
 • Bathsheba Babbling – Rúnaismeret
 • Rolanda Hooch – Seprűlovaglás
 • Cuthbert Binns – Mágiatörténet
 • Septima Vector – Számmisztika
 • Charity Burbage – Mugliismeret
 • Rubeus Hagrid – Legendás Lények Gondozása
 • Perselus Piton – Sötét Varázslatok Kivédése

Hetedik kötet

 • Minerva McGalagony – Átváltoztatástan
 • Filius Flitwick – Bűbájtan
 • Horatius Lumpsluc – Bájitaltan
 • Pomona Bimba – Gyógynövénytan
 • Sibyll Trelawney – Jóslástan
 • Aurora Sinistra – Asztronómia
 • Bathsheba Babbling – Rúnaismeret
 • Rolanda Hooch – Seprűlovaglás
 • Cuthbert Binns – Mágiatörténet
 • Septima Vector – Számmisztika
 • Alecto Carrow – Mugliismeret
 • Rubeus Hagrid – Legendás Lények Gondozása
 • Amycus Carrow – Sötét Varázslatok

Nem tanári munkát végző Roxforti alkalmazottak

 • Rubeus Hagrid – A Roxfort Kulcs- és Háztájőrzője, valamint vadőr, a harmadik résztől Legendás Lények Gondozása tanár.
 • Poppy Pomfrey – Javasasszony, gyógyító, a Roxfort ápolónője
 • Madam Irma Cvikker – Roxforti könyvtáros
 • Argus Frics – Gondnok

Továbbá több tucat házimanó alkotja a Roxfort személyzetét. Közülük az ismertebbek:

 • Dobby – A negyedik résztől dolgozik a konyhán Winkyvel ment oda, a hetedik részben meghal
 • Winky – A negyedik részben ment az iskolába Dobbyval, miután az idősebb Barty Kupor ruhát adott neki.
 • Sipor – a hatodik rész elején ment az iskolába Harry parancsára, valószínűleg utána Harryvel és családjával él.

Tantárgyak, vizsgák

Tantárgyak:

 • Átváltoztatástan – Tárgyak és élőlények transzformációja. Az egyik legbonyolultabb és legveszélyesebb a tantervben szereplő mágiák közül.
 • Bűbájtan – Az órákon a diákok olyan bűbájok sokaságát sajátítják el, mint például tárgyak lebegtetésére szolgáló levitációs bűbáj.
 • Bájitaltan – Bájitaltanórák alkalmával a tanulók különböző főzetek, esszenciák, mérgek és ellenmérgek elkészítési fortélyait tanulhatják meg.
 • Gyógynövénytan – Különböző mágikus növények, azok felhasználásának, illetve gondozásának tudománya.
 • Jóslástan – A jövőbelátás képességének, a harmadik szem titkainak kiaknázása.
 • Asztronómia – A tanulók megismerkednek a csillagos égbolt objektumaival, a csillagokkal és a bolygókkal.
 • Rúnaismeret – Ősi rúnákkal és valószínűleg holt mágikus nyelvekkel foglalkozó tantárgy.
 • Mágiatörténet – Binns professzor andalító monológjai vezetik végig a tanulókat a varázsvilág történelmén.
 • Számmisztika – A számok mágikus tulajdonságai.
 • Mugliismeret – A diákok arról tanulnak, hogy is néz ki a muglik mindennapja, hogyan épül fel a mugli társadalom.
 • Legendás Lények Gondozása – Mágikus állatok és bestiák szokásaival, tulajdonságaival ismerkedhetünk meg.
 • Sötét Varázslatok Kivédése – Ahogy nevében is benne van, arra szolgál, hogy a tanulók megtanulják megvédeni magukat a sötét varázslatokkal, gonosz teremtményekkel, feketemágusokkal szemben. A tantárgyat oktató szaktanár évről évre változik, amióta Voldemort elátkozta az állást (mivel nem vették fel tanárnak).

Értékelés:

Az első 4 évben a tanulóknak minden tantárgyból át kell menniük az év végi vizsgán, hogy a következő évfolyamba léphessenek. A vizsgákon éppúgy, mint az órákon a diákokat 0-tól (legrosszabb) 100-ig (legjobb) terjedő skálán osztályozzák, habár néhány tanuló kaphat jobb osztályzatot a maximális pontszámnál. Ha a tanuló megbukik, évet kell ismételnie (akárcsak Marcus Flint esetében; de Crak és Monstro is Harry fölé járnak egy évfolyammal az 1. részben, a harmadikban viszont már évfolyamtársak). Ahhoz, hogy a tanulók hivatalosan is vizsgázott boszorkányok és varázslók legyenek, az 5. tanév végén le kell tenniük a Rendes Bűbájos Fokozatot (RBF) , ezután a 7. év végén letehetik a Rémisztően Agyfacsaró Varázstani Szigorlatot (RAVASZ) az általuk választott tárgyakból. A RAVASZ jóval magasabb fokú tudást feltételez, mint az RBF-vizsgák, ezért rendszerint kevesebb tantárgyból tesz egy diák RAVASZ-t.

A vizsgákon az alábbi osztályozási rendszer érvényes:

Sikeres vizsga:

 • K = kiváló
 • V = várakozáson felüli
 • E = elfogadható

Sikertelen vizsga:

 • H = hitvány
 • B = borzalmas
 • T = troll

Rendszerint a diáknak minimum várakozáson felüli eredményt kell elérnie az RBF-vizsgán egy tantárgyból, hogy az adott tárgyból RAVASZ-előkészítőn vehessen részt az elkövetkezendő két évben, habár néhány professzor (például Piton professzor) kiváló minősítést követel meg. Azok a tanulók, akik megbuknak, vagy nem érnek el megfelelő jegyet, a hatodik és hetedik évben RBF-szintű képzésben vesznek részt.

Roxforti hétköznapok

Egy átlagos roxforti nap reggelivel kezdődik a nagyteremben. A tanulók saját házuk asztalánál esznek, társalognak, és – rendszerint az utolsó pillanatban – befejezik házi feladataikat. A tanári asztalnál az igazgató étkezik a tanárokkal. Reggeli közben a baglyok kézbesítik a postát gazdájuk kezébe – vagy éppen reggelijébe. Levelek barátoktól vagy szülőktől, a Reggeli Próféta előfizetett példánya, édesség otthonról és sok egyéb érkezhet bagolypostával. 9 órakor csengetés jelzi az 1. óra kezdetét.

Délelőtt egy rövid, 10 perces szünetközzel 2 órát tartanak. A szünetben a tanulóknak annyi idejük van, hogy egyik osztályteremből a másikba érjenek (a hatalmas kastélyban nem ritka, hogy a gólyák elkeverednek). Ebéd után a tanítás 1 órakor folytatódik; a két óra között ismét van egy szünet. Az elsőévesek olykor szabadok péntek délután. Este a nagytermi vacsora után a klubhelyiségben tanulnak, beszélgetnek a diákok.

Minden háznak van egy klubhelyisége, amelyek bejárata előtt egy festmény áll őrt, vagy éppen egy titkos fal mögé vannak elrejtve. A bejutáshoz szükség van a jelszóra, amelyet évente akár többször is megváltoztatnak. A klubhelyiségben karosszékek, kanapék vannak elhelyezve a tanulók számára, akárcsak íróasztalok a tanuláshoz. A helyiséget kandalló tartja melegen, amely mellett este társaloghatnak a diákok. Faliújságok vannak minden klubhelyiségben, akárcsak a kastély forgalmasabb pontjain. A tanév folyamán a tanulók hálóhelyiségekben alszanak, amelyek a klubhelyiségbe nyílnak. Minden évfolyamnak két hálóhelyisége van, egy a fiúknak, egy pedig a lányoknak. Az összes diáknak nagy baldachinos ágya van a ház színének megfelelő szövettel, és vastag fehér párnája. Az ágyak mellett éjjeliszekrények állnak, emellett minden helyiségben van egy kancsó hideg víz és egy tálca poharakkal.

Bizonyos hétvégéken a harmadéves vagy idősebb roxfortosok, ha van szülői engedélyük, lesétálhatnak a közeli Roxmorts településre, ahol kocsmákban, éttermekben és boltokban múlathatják az időt. A könyvekből kitűnik, hogy az iskola és a falu között jó kapcsolat van, a diákok jól kijönnek a helybéliekkel. A kedvenc roxmortsi célpontok közé tartozik a Mézesfalás édességbolt, Zonko Csodabazára, a Szellemszállás(a szóbeszéd szerint Britannia leginkább kísértetjárta épülete) és a Három Seprű nevezetű kocsma.

Étel

A diákok véleménye szerint a roxforti ételek nagyon jók. A házimanók jártas szakácsok, minden étkezéskor nagy választékból csemegézhetnek a tanulók. A hozzávalók frissek, mivel helyben termesztik az üvegházaknál lévő veteményesekben. Közvetlenül a nagyterem alatt van a konyha, ahol ugyanolyan hosszú asztalok sorakoznak, mint a nagyteremben. Egyfajta hasonmása ez a felsőbb szintnek, ahova mágikus úton feltranszportálják az ételeket. A roxforti konyha jellegzetesen brit, habár alkalmanként más ízek is megjelennek (a Trimágus Tusa idején külföldi konyhák ételei is feltűntek az asztalon a vendég iskolák tiszteletére). Italnak vízen kívül teát, kávét és töklevet szoktak felszolgálni.

A roxforti birtok és környéke

J.K. Rowling Roxfortról:

Egy hatalmas, zegzugos, zordon kastély rengeteg toronnyal és ablakkal. Akárcsak a Weasley-ház, ez az épület semmugli kezek műve, mert mágia hatja át.
– J. K. Rowling, [1]

Roxfort Skócia egy félreeső, hegyekkel tagolt táján emelkedik a regénybeli Roxmorts település közelében. Az iskola kiterjedt birtokán helyet kapnak ligetes területek, virágágyások, veteményesek, egy tó, egy nagy és sűrű erdő (a Tiltott Rengeteg, ahová diákoknak tilos a belépés, az ott élő veszélyes élőlények miatt), egypár üvegház és más épületek, és egy kviddicspálya. Van egy bagolyház az iskola és a tanulók baglyai számára. A kastélyt hegyek ölelik körül.

9 és 3/4. vágány a King’s Cross pályaudvaron

Roxmorts forgalmi csomópontként és – vendéglői révén – szállásként áll az iskola látogatóinak rendelkezésére. Itt található a legközelebbi vasútállomás. Roxmorts az egyetlen csak boszorkányok és varázslók által lakott település. A falu híres Mézesfalás nevű édességboltjáról, Zonko Csodabazárjáról, a Három Seprű nevezetű kocsmájáról, s Madam Poodyfoot Turbékoló Párocskák nevű fogadójáról. Népszerű a roxforti tanulók körében, akik a kijelölt alkalmakkor kikapcsolódásként felkeresik a települést. A tanév kezdetén a diákok a Roxfort Expresszel jutnak el a roxmortsi vasútállomásra, a vonat a londoni King’s Cross pályaudvar 9 és 3/4. vágányáról indul. Egy térképen, amit Rowling rajzolt a filmstábnak, a vasútállomás délkeletre fekszik az iskolától, míg Roxmorts északnyugatra.

Mivel a hoppanálás (egy közlekedési mód, melynek során a varázsló eltűnik a kiindulási helyről, és felbukkan a célhelyen) a biztonsági bűbájok miatt a teljes birtokon lehetetlen, a Roxfort Expressz az elsődleges közlekedési lehetőség az iskolába érkezőknek. Jóllehet egyéb közlekedési módok is elképzelhetőek, a vonatot rendszerint a diákok használják. Az iskola elérhető seprűnyélen, hoppanálással a birtok környékére, a Kóbor Grimbusszal (útszélén rekedt boszorkányok és varázslók buszjárata), Hop-porral a Hopp-hálózaton keresztül vagyzsupszkulcs segítségével. Az iskola védelmi varázslatokkal és mágikus sorompók rendszerével van ellátva. Az intézményben thesztrál húztafiákerek is rendelkezésre állnak, amelyek az idősebb diákokat a vasútállomás és az iskola között szállítják. A fiákerek áthaladnak a hatalmas szárnyas vadkanokkal szegélyezett kapukon, majd felgördülnek a kastély főbejáratához, miközben elhaladnak a tó mellett. Miután a tanulók az iskola birtokára érnek, a kapuk bezárulnak, és a szigorú biztonsági intézkedések életbe lépnek (amit Harry is tapasztal, amikor elkésik a hatodik kötetben).

 

Roxmortshttp://1.bp.blogspot.com/_8M_G8dgVWfM/TGa-diI-KtI/AAAAAAAAAEM/IyOA5gr4yUc/s1600/100_1095.JPGhttp://images.wikia.com/harrypotter/images/f/f9/Privet_drive.jpg

Roxmorts (eredeti, angol neve Hogsmeade) egy kitalált kis hegyi falu Skóciában J. K. Rowling Harry Potter című könyvsorozatában. Nagy-Britannia egyetlen kizárólag varázslók lakta települése. A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola közelében található, a Roxfort Expressz ennek a falunak a vasútállomására érkezik meg tanév elején, és ugyaninnen szállítja vissza a roxfortos diákokat Londonba.

A falu jellegzetessége a Szellemszállás, amely a hiedelem szerint egy különösen vad szellemnépség által lakott épület. Ez persze szóbeszéd, a hangok Remus Lupintól származtak, akit diákkorában kicsempésztek a kastélyból, hogy vérfarkasként ott legyen, amíg veszélyes lehet embertársaira.

A roxforti diákok harmadéves koruktól szülői engedéllyel meglátogathatják a falut az ún. roxmortsi hétvégéken. Kedvelt hely számukra a Zonkó Csodabazárja nevű varázsviccbolt. Két kocsma is üzemel a faluban, a kedveltebbik a Három Seprű, és egy piszkos mellékutcában található a Szárnyas Vadkan. Szerelmespárok számára nyílt egy kis kávézó, a Madam Puddifoot kávézója.

Roxmortsban postahivatal is működik: több száz különböző színű és méretű bagoly közül választhatnak az ügyfelek.

Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály

A Szent Mungo Varázsnyavalya- és Ragálykúráló Ispotály egy fiktív intézmény: J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában a varázslók és boszorkányok kórháza. A történet során utalás szintjén többször is olvashatunk róla, az ötödik kötetnek azonban fontos eseményei játszódnak a kórházban. Az ott dolgozókat nem orvosoknak, hanem gyógyítóknak vagy medimágusoknak hívják.

Az intézményt egy híres gyógyító, Mungo Bonham alapította. A kórház emblémájában egy keresztbe tett varázspálca és lábszárcsont látható.

Elhelyezkedése

A Szent Mungo Londonban található, a muglik szeme elől azonban el van rejtve. Bejutni egy látszólag elhagyatott bolt kirakatán keresztül lehet, a Purgall & Mettel Ltd.-n, amire már egy jó idő óta ki van írva, hogy felújítás miatt zárva.

Beosztása

 • Földszint: Varázstárgyak okozta balesetek (Üstrobbanás, pálcavisszasülés, seprűs karambol stb.)
 • 1.emelet: Varázslények okozta sérülések (Harapások, marások, égések, betokosodott tüskék stb.)
 • 2.emelet: Varázsragályok (Fertőző betegségek, például sárkányhimlő, eltűnési viszketegség, skrofungula stb.)
 • 3.emelet: Bájital- és növénymérgezések (Kiütések, felöklendések, nevetőgörcs stb.)
 • 4.emelet: Varázslati traumák (Krónikus rontások, ártások, helytelenül alkalmazott bűbájok stb.)
 • 5.emelet: Látogatók teázója, kórházi üzlet

Ismertebb gyógyítók

 • Dilys Derwent – Később a Roxfort igazgatónője.
 • Lancelot Prewett – Muriel Prewett kuzinja.
 • Hippocrates Smethwyck – Arthur Weasley gyógyítója
 • Augustus Pye – Gyógyító inas

Ismertebb betegek

 • Gilderoy Lockhart
 • Arthur Weasley
 • Frank és Alice Longbottom
 • Katie Bell
 • Minerva McGalagony

 

Szellemszállás

A szellemszállás Roxmorts mellett található. A legenda szerint szellemek lakták, de a könyvekből kiderül, hogy Remus Lupin (aki vérfarkasvolt) iskolás évei alatt, átváltakozásakor, egy titkos alagúton keresztül (ami a fúria fűz tövétől indult) a házba ment, hogy ne tehessen senkiben se kárt. A faluban meghallották a szörnyű kiáltásokat (vérfarkassá változni nem volt kellemes dolog) és híre ment, hogy szellemek lakják az elhagyatott házat. Később az Azkabanból szökött Sirius Black használta búvóhelyként.

Tiltott Rengeteghttp://30.media.tumblr.com/tumblr_lgf4qlweXD1qblg0ao1_500.jpg

Harry Potter az első öt évben (azaz az első öt könyvben) kerül valamilyen módon az erdőbe, majd a hetedik könyvben a végkifejletnél, aroxforti csata alkalmával.

 • A Harry Potter és a bölcsek kövében büntetésből segítenie kell Hagridnak, akivel együtt egy sérült unikornis nyomát követik. Az állat gyilkosát, Mógust Harry találja meg, amint a halott állat vérét issza. Találkoznak az erdőben élő kentaurokkal is.
 • A második könyvben Hagrid tanácsára Ron társaságában keresi fel az erdőt, és fedezi fel Aragogot, Hagrid óriáspókját. Weasleyék elszabadult repülő Fordját is megtalálják.
 • A harmadik részben Hermionéval és Csikócsőrrel, a halálra ítélt hippogriffel bújnak el az erdőben.
 • A negyedik könyvben Hagrid megmutatja Harrynek az ideiglenesen a Rengetegben őrzött sárkányokat, melyeket a Trimágus Tusa első próbáján kell legyőzni.
 • Az ötödik részben Hagrid bemutatja Harryéknek a féltestvérét, Grópot, akit az erdőben szállásolt el. Ugyanezen évben Hermione ide csalja el az őt és Harryt őrizetbe vevő Dolores Umbridge-ot, akit ezután a kentaurok támadnak meg.

A rengetegben sok állat él: kentaurok, acromantulák, thesztrálok, bólintérek, állítólag vérfarkasok, egyszarvúk, és az ötödik részben Gróp az óriás is. Ezen kívül még más lények is vannak "errefelé". Diákoknak tiltott terület.

Titkok Kamrája


A kamrát Mardekár Malazár építette a Roxfort varázslóiskolában, miután nem teljesült az a kívánsága, hogy az iskolából zárják ki a sárvérű (azaz mugli születésű) gyerekeket. A kamrát lezárta és annak kinyitására csak a kígyók nyelvét (párszaszó) beszélő varázslók képesek. A kamra egy mellékhelyiségből nyílik, ebben a mellékhelyiségben halt meg (a kamra kinyitásának következtében), majd később itt kísértettHisztis Myrtle. A Harry Potter és a Titkok Kamrája című kötetben Tom Denem (későbbi nevén Voldemort) naplója (valójában egy horcrux) parancsára Ginny Weasley ötven év után újra kinyitja a kamrát, melyet először maga Denem nyitott ki, bár ezzel az ártatlan Rubeus Hagridotvádolták meg. A kamrában Mardekár szörnyetege, egy baziliszkusz lakik, melynek még Harry Potter sem tud parancsolni. A bestiával a fiú végez a második kötetben; Griffendél Godrik kardjával döfi le, melyet a Teszlek Süvegből húz elő. A baziliszkusz okozta sebét Fawkes, a főnix könnyei gyógyítják be. A sorozat hetedik kötetében (Harry Potter és a Halál ereklyéi) Ron Weasley ismét kinyitja a kamrát és felhoz néhány kígyófogat, hogy el tudják pusztítani Voldemort nagyúr horcruxait.

A Titkok Kamrája a Harry Potter regénysorozat egyik kiemelt helyszíne, a Roxfortban található. A kamrát Mardekár Malazár, az iskola egyik alapítója építette távozása előtt. Malazár szándéka az volt, hogy a kamra maradjon zárva, amíg el nem jön az ő méltó leszármazottja, aki megtisztítja az iskolát a mugli ivadékoktól. A kamrát csak olyan ember tudja kinyitni, aki beszéli a kígyók nyelvét, vagyis párszaszájú.[1]

A Titkok Kamrája az első emeleti lányvécéből nyílik, ahol Hisztis Myrtle kísért.[2]

A kamrát először Tom Rowle Denem nyitotta ki hatodikos korában. Kiengedte a benne lakó baziliszkuszt, amely halálos pillantásával megölte Hisztis Myrtle-t. Tom Denem Rubeus Hagrid óriáspókjára fogta a gyilkosságot, ezért Hagridot elbocsájtották az iskolából.[3]

A kamrát másodszor 50 évvel később – Voldemort irányítása alatt – Ginny Weasley nyitotta ki. Harry Potter lement a Titkok Kamrájába, hogy kiszabadítsa Ginnyt.[4]

A hetedik kötetben Ron Weasley és Hermione Granger mentek le a kamrába a baziliszkuszfogakért, hogy meg tudják semmisíteni a maradék horcruxot.[5]

 

Asztali nézet