Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Voldemort

Voldemort Nagyúr kitalált szereplő J.K. Rowling nagysikerű Harry Potter-regénysorozatában. Először a Harry Potter és a bölcsek köve c. kötetben tűnik fel, és aHarry Potter és az azkabani fogoly illetve a Harry Potter és a Félvér Herceg kivételével a regénysorozat valamennyi részében szerepel, beleértve az ezekből készült filmeket is. AzAOL Moviefone 2008-ban nyilvánosságra hozott listája szerint, Voldemort nyerte el a Minden Idők Legfőbb Főgonosza címet, megelőzve ezzel a Csillagok háborúja - filmek Darth Vaderét is.[1]

Árvaházban nevelkedett, már kiskorában megmutatkoztak mágikus képességei. A többi árvaházi gyermek félt tőle. Néha lopott. A mugli nevelők nem jöttek rá, hogy mágus, ezért azt hitték, hogy valamilyen furcsa betegsége van. Ez eléggé zavarta, mert ő tudta, hogy nem beteg: csupán varázsló. A Roxfortban prefektus volt, természetesen a Mardekárházban. Kitűnő tanuló volt, sok tanár kedvence, csak Albus Dumbledore nem bízott meg benne.

Voldemort a világ legnagyobb fekete mágusa, akinek legfőbb célja a halhatatlanság elérése. Tud párszaszóul beszélni, ami azt jelenti, hogy érti a kígyók nyelvét, és beszéli is. Ez az egyik bizonyíték arra, hogy Mardekár Malazár leszármazottja. Eredeti neve Tom Rowle Denem (angolul Tom Marvolo Riddle), amit diákkorában Voldemortra változtatott, mert megvetette eredeti nevét, ami megegyezett gyűlölt, mugli apjáéval. A varázslóvilágban annyira rettegnek tőle, hogy a nevét sem merik kiejteni, ehelyett úgy emlegetik, mint „Tudodki”, „Tudjukki” vagy „Ő, akit nem nevezünk nevén”. Követői, a Halálfalók ellenben „Sötét Nagyúr”-nak nevezik.

Voldemort Mardekár Malazár, a roxforti négyek egyikének leszármazottja. Hatalmának csúcspontján meggyilkolta a Potter-házaspárt, utána pedig védtelen gyermekük, Harryéletére tört, aki azonban egy rejtélyes erőnek köszönhetően (amely, mint később megtudjuk, édesanyja szeretete) visszaverte a sötét varázsló halálos átkát, így Harry megkapta Tudjukki lelkének egyik darabját, aki elvesztette a testét, így sok éven át egyfajta lidércként kellett éljen (esetenként mások testébe férkőzve), csak 1995 tavaszán sikerült újra testet öltenie.

Az egyedüli ember, akitől Voldemort mindig is tartott nem más, mint Albus Dumbledore, aRoxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola igazgatója, valamint a világ legnagyobb fehér mágusa.

A szereplőt számos színész alakította már, közülük a leghíresebb Ralph Fiennes britszínész, aki a negyedik és az ötödik kötet filmváltozatában alakította a fekete mágust.

Megalkotása

Rowling egy 1999-es interjújában azt nyilatkozta, hogy Voldemort alakját és háttértörténetét csak jóval Harry Potter megalkotása után találta ki. "Az alapötlet az volt, hogy Harry nem tudja, hogy ő valójában egy varázsló […] Tehát először azt találtam ki, hogyan jut majd ez a tudomására. […] Mikor egy éves volt, a világ eddig élt legnagyobb fekete mágusa az életére tört. Megölte Harry szüleit, majd a fiút vette célba - kimondta rá a halálos átkot. […] És valami rejtélyes, megmagyarázhatatlan okból, az átok visszapattant Harryről, aki egy villám alakú sebhelyen kívül semmilyen maradandó sérülést nem szenvedett, nem így Voldemort, aki elvesztette testét és erejét, és évekig élőhalottként, mások testébe férkőzve kellett élnie." [2] Rowling hozzátette, a varázsló nevét saját maga találta ki.[3]

A második könyvben Rowling a tudomásunkra hozza azt, hogy Voldemort számára - paradox módon - rendkívül fontos volt a varázslóvér tisztasága, ezért gyűlölte muglikat és a félvéreket, annak ellenére, hogy ő maga sem aranyvérű. "Az erőszakos, zsarnok emberek gyakran tisztában vannak a saját tökéletlenségükkel, ám ezt nem vallják be maguknak, hanem azokat az embereket akarják megsemmisíteni, akik ugyanazokkal a hibákkal rendelkeznek, mint ők. És úgy vélem, Voldemort pontosan ezt teszi." [4]

Ugyanebben az évben, Rowling sokkal pontosabb jellemzést adott Voldemortról. "Dühöngő pszichopatának, mások szenvedése iránt tökéletesen érzéketlen személyként" jellemezte, és valódi, karizmatikus zsarnok uralkodókhoz hasonlította őt.[5] Ennek ellenére egy 2004-es interjújában azt nyilatkozta, hogy Voldemortot nem történelmi személyről mintázta.[6]

2006-ban kijelentette, hogy Voldemort, mint minden más ember, rettenetesen tart a haláltól. "Voldemort nagyon fél a gyalázatos haláltól. Úgy értem, hogy a halál a saját szemében mindenképp gyalázatos. Azt gondolja, hogy a halál a szégyenletes emberi gyengeség eredménye." [7]

Harry Potter és a Halál ereklyéi c. kötetben Voldemort neve tabu, mert annak, aki hangosan kimondja, a halálfalók azonnal a nyomára bukkannak. Egy interjú során Rowling elmondta, hogy a varázsló neve francia eredetű, ezért a végén álló "t" betű néma.[8] Habár az első könyvből készült filmben kiejtik a "t" betűt, a többi részben már következetesen elhagyják ennek a szó végi betűnek a kiejtését.

Élete

Születés

Voldemort anyja, Merope Gomold szerelmes lett egy mugliba, akit Tom Denemnek hívtak. Szerelmi bájitallal láncolta magához a fiút, ám egy idő után megszüntette az ital adagolását, mire férje elhagyta. Ezután egy árvaházban megszülte fiát (1926. december 31-én), nevet adott neki, majd meghalt.

Tanulmányai

Voldemort anyja halála után egy londoni árvaházba került. Már itt is megmutatkozott erőszakos hajlama, mert varázserejét társai megfélemlítésére, kínzására használta fel. Albus Dumbledore ment el érte az árvaházba, hogy megmondja neki, hogy ő varázsló és felvételt nyert a Roxfortba. Itt Dumbledore előtt mutatta meg valódi énjét, melyet később megbánt s ezt gondosan titkolta. Dumbledore emiatt végig gyanakodott rá, míg a többi tanár tehetséges, szimpatikus, bájos fiatalembernek tartotta. Pálcája tiszafából készült. Mindig is érdeklődött a fekete mágia iránt, ám ezt tanárai előtt titokban tartotta. 15 éves korában megtudta, hogy ő a "Mardekár utódja", és kinyitotta a Titkok Kamráját. Mikor az egyik diákot (akit később Hisztis Myrtle néven ismerünk meg) a kamrából kiszabaduló szörnyeteg megölte, Denem bezárta a kamrát majd Rubeus Hagridot tette felelőssé. 17 éves korában már pontosan tudta, mik azok a horcruxok, mégis odament tanárához, Horatius Lumpsluck-hoz, és tanácsot kért, hogyan tudná a lelkét hét felé szakítani.

Horcruxok

Voldemort tanulmányai befejeztével hat horcruxot hozott létre, megszerezte a családi ereklyét, Mardekár medálját és Hugrabug kelyhét, majd nyoma veszett.

Mikor visszatért (immár megszerezve Hollóháti Hedvig fejdíszét is), teljesen eltűntek szép vonásai, arca kígyószerűvé lett, bőre pedig holtsápadt volt.– ez a lélek megcsonkításának, a horcruxkészítésnek tudható be. Egy a testében volt, ám az utolsót Harry Potter megölésével próbálta elkészíteni, de ez, legalábbis úgy hitte, nem sikerült neki. Teste elenyészett, de 1995-ben visszatért, és hívei a halálfalók segítségével újból felépítették régi seregét.

Voldemort tudtán kívül nyolc részre szakította a lelkét, ugyanis nem tudta, hogy mikor megpróbálta elpusztítani Harry-t, lelkének egy része a fiúba költözött (ezt Dumbledore a második kötetben el is mondja Harrynek).

Voldemort horcruxai (elpusztítási és egyben elkészítési sorrendben):

  1. Denem naplója
  2. A Gomoldok gyűrűje
  3. Mardekár medálja
  4. Hugrabug kelyhe
  5. Hollóháti diadémja
  6. Harry Potter
  7. Nagini, Voldemort kígyója

Az iskola után

Egy ideig dolgozott a Borgin & Burkes nevű boltban, valamint kétszer is megkísérelte a Sötét Varázslatok Kivédése tanári posztját megszerezni régi iskolájában – sikertelenül. Mióta másodszor is sikertelenül pályázott az állásra, megátkozta a tanári állást: ezután egyetlen Sötét Varázslatok Kivédése-tanár sem tanított egy évnél tovább a Roxfortban.

Voldemort ölte meg Harry szüleit: Lily és James Pottert, viszont az ő fiuk, Harry Potter túléli a támadást és így válik bizonyossá, hogy egyedül a címszereplő az, aki el tudja pusztítani Voldemort-t.

A hetedik kötet utolsó fejezetében a Harry Potterre kimondott saját visszapattanó átka öli meg.

 

Asztali nézet