Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

 

Dobby

 

Kinézete:

Hatalmas denevér fül

teniszlabda nagyságú, kerek, dülledt, zöld szemek

hosszú, vékony (ceruzaszerű) orr

Élete:

Dobby a Malfoy család manója volt, s nagyon nem szerette a gazdáit. Gonosz sötét varázslónak találta őket, és már akkor tisztelte a nagy hős Harry Pottert. Ám amikor kihallgatta a gazdája egyik beszélgetését, rájött, hogy Malfoy úr és Voldemort, a Sötét Nagyúr Harry Potter ellen terveznek valamit. Dobby, bár elvileg nem szabadna a gazdája engedélye nélkül cselekednie, többször is megmenti Harry életét. Hogy a fiú ne térjen vissza a Roxfortba, elrejti barátaitól kapott leveleit; azt gondolja, így nem akar visszamenni az iskolába. Majd megjelenik a Privet Drive-on, és bajba sodorja Harry-t. Dursley-ék büntetésből a szobájába zárják a fiút, és meghagyják neki, hogy nem térhet vissza a Roxfortba, de Ron, Fred és George Weasley kiszabadítják édesapjuk repülő autójával. Később Dobby ismét megpróbálta távol tartani az iskolától; varázslatot alkalmaz, hogy ne jusson át a 9 és 3/4-ik vágányon, de a repülő autó segítségével Ronnal mégis eljutnak a Roxfortba. Egy későbbi Griffendél-Mardekár Kviddics-meccsen Dobby megbűvölte az egyik gurkót, ami eltörte Harry kezét. Mikor Harry megtudja, hogy ki Dobby gazdája, csellel elintézi, hogy Dobby kapjon egy zoknit, így Dobby szabad manó lesz. Élete végéig hálás lesz ezért Harrynek, és ha lehet ezután még jobban rajong a varázslófiuért.

A 4. részben a Roxfortban találkozhatunk vele, fizetésért dolgozik ott. Dumbledore professzor 10 galleont és egy szabad hétvégét ajánlott neki, de Dobby szerény manó, így lealkudta 1 galleonra és egy szabad napra. Ezzel tökéletesen elégedett, csekélyke fizetéséből pedig újabb és újabb ruhadarabokat vásárol magának. A többi manó ugyan megbotránkozik rajta, de Dobby nagyon jól érzi magát így szabadon.

Szívesen takarít a Griffendél toronyban, mret reméli, hogy talán összefut Harryvel. Az évek során rengetegszer segít is a fiúnak, pl. megmutatja a jössz és mész szobát, lop neki az egyik próbához varangydudvát.

A 7. részben veszti életét, miután Harryéket kiszabadítja, Bellatrix egy kést hajít a manó után.

Harry saját kezűleg ás neki sírt, saját ruháiba öltöztve temeti el Dean és Ron segítségével. Luna még gyászbeszédet is mond neki, amiben megköszöni, hogy megmentette őket. Harry pedig a sír fölé egy hatalmas követ helyezett, amire ráírta : „Itt nyugszik Dobby, a szabad manó”

 

Winky

Winky:

Kinézete: Ő egy lánymanó. Nagy barna szeme és paradicsomszerű orra van. Hangja még Dobbyénál is magasabb.

Élete: Winky a Kupor család manója. Winky rajongásig szerette a gazdáját, mindent megtett neki. Még azt is elvállata, hogy ápolja a gazdája fiát, akit kiloptak az Azkabanból. Ám nagy hibát követett el, rávette az idősebb Kuport, hogy engedje el a fiát a Világkupára. A fiú ott megszökött, hiába láncolta magához a manó, és felküldte a sötét jegyet. A pálcát végül a minisztériumi emberek Wikynél találták meg, és őt gyanúsították meg. Kupor ruhát adott neki, nem bocsátotta meg, hogy nem figyelt eléggé a fiára és hagyta hogy pálcát szerezzen.. Később a Roxfortba ment dolgozni, ám ott is hű maradt a gazdájához. Mikor megtudja, hogy a fiú megölte a gazdáját bánatában inni kezdett, ám később összeszedte magát és a végső harcban ő is együtt harcolt a Roxforti manókkal a halálfalók ellen. (Érdekesség, hogy Winkyt a filmekből teljes egészében kihagyták.)

 

Sipor:

Kinézete:

Sipor már nagyon öreg manó.

Bőre lógós,

denevérszerű füléből fehér szőr kandikál ki,

vizenyős, seszínű szeme van és

turcsi, húsos orra.

 

Élete:

Sipor a nemes és nagy múltú Black család manója. Az egyetlen élő férfi leszármazottat kell szolgálnia Siriust. Ám a férfival kölcsönösen utálják egymást, hiszen Black elkötelezett híve a jónak, Sipor viszont a család mardekáros/halálfaló tagjait sírja vissza, és megveti a gazdáját.

Életcélja, hogy halála után a fejét feltüzzék a gazdája falára, a felmenői közé.

Miután a Főnix Rendje beköltözött a Grimmauld térre, Sirius Black üresen álló házába, Sipor kitartóan motyogja átkait arra, aki szerinte „vérük árulója”, vagyis mindenkire, aki a házban lakik. Ezenkívül odújába gyűjti a házból összelopkodott ereklyéket, amelyek régi gazdái tulajdonában álltak. Sipor fontos szerepet játszik a cselekményben: ő az, aki a Mágiaügyi Minisztériumba küldi Harryt, ahol a halálfalók csapdát állítottak neki.

Sirius halála után Harry örökli meg a manót, akivel nem nagyon tud mit kezdeni, ezért elküldi a Roxfortba dolgozni.

Nem is nagyon találkoznak, míg Harry meg nem kéri, hogy kövesse Dracot, és számoljon be róla mit csinál a fiú. Sipor sokszor elmondja mennyivel szívesebben lenne a Malfoy fiú manója.

A hetedik részben azonban megváltozik a viselkedése, mert miután Harry rájön, hogy a titokzatos R.A.B Sirius testvére Regulus, kikérdezi róla a manót. Sipor elmondta a történetet, hogy a nagyúr őt kérte kölcsön Regulustól, és vele rejtette el a medált a barlangba, majd ott akarta hagyni meghalni. Ám a manó még időben hoppanált és hazatérve elmesélt mindent a gazdájának. Így Regulus elhatározta jóvá teszi a hibát, elvezetette magát a barlanghoz, kivette a medált elkölte a manót s végül meghalt az infernusoktól.

Harry megérti szegény Sipor fájdalmát, és nekiadja az álhorcrux medált.

Sipor rájön, hogy Harry jó ember, és elfogadja igazi gazdájának. Innetől kezdve jó manó lesz, főz-mos-takarít, és a végső csatában a Roxforti manók élére áll, s csatába vezeti őket Harry oldalán

 

HÓKI:

Hóki a 6. részben tűnik fel, és nem sokat tudunk meg róla.

Gazdája Hepzibah Smith, aki a fiatal Voldemortnak, Tom Denem-nek mutatta meg a tulajdonában levő Mardekár medálját, valamint Hugrabug Helga aranypoharát, de nem sokkal később a varázsló meggyilkolja. Voldemort ezután olyan varázst alkalmaz rajta, hogy a manó azt hiszi, ő követte el a gyilkosságot, hiszen minden részletet ismert.

Hókit "tettéért" az Azkabanba zárták, ott halt meg.

 

Asztali nézet