Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Horcrux

horcrux szó J. K. Rowling Harry Potter-sorozatában olyan tárgyat (ritkábban élőlényt) jelent, amely megőrzi a belé helyezett emberi lélekszilánkot (a lélekből kiszakított darabot). Készítésének célja a halhatatlanság elérése, mert megőrzi tulajdonosa lelkének egy darabját, így ha a test el is pusztul, a lélek megmarad és tovább él. A horcrux nem engedi a lelket a túlvilágba távozni, mivel annak egy darabját itt a földi létben tartja addig, amíg magát a horcruxot meg nem semmisítik.

A roxforti könyvtárban nem található róla anyag, mióta Dumbledore eltávolította onnan azokat, csupán egyetlen könyv, annak is csak az előszava tesz utalást egyáltalán a horcruxokra:

A horcruxról, amely minden ördöngös lelemények legrútabbika, több szó itt ne essék.
– A Legsetétebb mágia c. könyv előszavából [1]

Készítése

A horcruxok a fekete mágia eszközei közé tartoznak, nem ismertek széles körben. Elkészítéséhez a készítőjének ölnie kell: az emberi életet kioltása szétszakítja a lelket,mert az természet ellen való cselekedet, és az így a leszakadt lélekdarabot a gyilkos egy bizonyos –Rowling által le nem írt – sötét varázslattal egy tárgyba vagy élőlénybe helyezheti. Ekkor nevezzük a tárgyat/élőlényt és a benne lévő lélekdarabot horcruxnak.

A lélek szétszakítása igen veszélyes és kockázatos dolog, mert az ember lelke túlzottan megsérülhet, vagy akár meg is semmisülhet. Ha valaki nem egy, hanem több horcruxot készít, a többszöri csonkítástól a veszély sokszorosára fokozódik. A szétszakított lélek helyreállítása elvileg lehetséges, de igen fájdalmas (esetenként halálos), mert szívből jövő megbánás szükséges hozzá.

Elpusztítása

Egy horcrux elpusztítása egyáltalán nem egyszerű dolog: oly módon kell elvégezni, hogy a horcrux ne legyen képes regenerálni önmagát. Az elpusztítás kevés eszközéből a Harry Potter-sorozat olvasói kettőt ismerhetnek: a Baziliszkusz mérgét és a táltostüzet.

A történetben több horcruxot Griffendél Godrik kardjával pusztítanak el. Ez azért lehetséges, mert a karddal korábban Harry megölt egy Baziliszkuszt, s mivel a fegyvert hajdan koboldok kovácsolták, az rendelkezik egy mágikus tulajdonsággal: magába szív mindent, ami erősíti. Így őrizte meg az óriáskígyó mérgét.

Voldemort horcruxai

Voldemort nagyúr volt az egyetlen a mágia történetében, aki nem egy, hanem több horcruxot készített. Mivel – úgymond – a legerősebb mágikus szám a 7, úgy tervezte, hogy hétfelé fogja szakítani a lelkét, vagyis hat horcruxot készít. Öt horcruxszal már készen volt, az utolsót a csecsemő Harry Potter elpusztításával akarta elkészíteni. Azonban édesanyja feláldozta saját életét a kisfiúért, és ez olyan erős mágikus védelmet biztosított, hogy a gyilkos átok visszapattant, és Voldemortot találta el. Már létező horcruxai miatt az átok nem ölte meg, de elveszítette minden hatalmát, és végletesen meggyöngült lelkéből leszakadt egy újabb lélekdarab, és bevette magát a szobában található egyetlen élőlény testébe – és ez az élőlény történetesen Harry Potter volt, aki így maga is horcruxszá vált. Visszatérése után Voldemort továbbra is abban a tudatban volt, hogy egy horcruxa még hiányzik, és Nagini nevű kígyójából is horcruxot készített. Így végeredményben összesen nem hat, hanem hét horcruxa volt, lelke pedig – értelemszerűen – a tervezett héttel ellentétben nyolc részre szakadt.

A hét horcrux

A táblázatban a horcruxok elkészítésük sorrendjében szerepelnek. A részletek forrása részben maga a Harry Potter-sorozat hét kötete, részben a szerző különböző nyilatkozatai interjúk, fórumbeszélgetések során.[2]

HorcruxMeggyilkolt személyRejtekhelyeElpusztítójaElpusztításának eszközeMegjegyzés
Rowle Gomoldgyűrűje id. Tom Denem Gomoldék kunyhója Albus Dumbledore Griffendél kardja Voldemort úgy készítette ezt a horcruxot, hogy nem volt tudomása arról, hogy a gyűrű köve valójában aFeltámadás Köve, A Halál ereklyéinek egyike.
Tom Denemnaplója Hisztis Myrtle Lucius Malfoynál Harry Potter Baziliszkusz-fog Lucius Malfoy titokban Ginny Weasley holmija közé csempészte a naplót, hogy a kislány kinyissa a Titkok Kamráját, nem tudva, hogy a napló horcrux.
Mardekármedálja Egy muglicsavargó Egy tengerparti sziklabarlangban Ron Weasley Griffendél kardja Voldemort Hepzibah Smith-től rabolta el, Hugrabug Helga poharával együtt. A barlangból a titokzatos „R.A.B.”, vagyis Regulus Black távolította el, Siporsegítségével. Ezután Sipor őrzi a Black házban.
Hugrabug Helgapohara Hepzibah Smith Gringotts Bank,Bellatrix Lestrange széfje Hermione Granger Baziliszkusz-fog Voldemort Hepzibah Smith-től rabolta el, Mardekármedáljával együtt.
Hollóháti Hedvigdiadémja Egy albánparaszt Roxfort, a Szükség Szobája Vincent Crak Táltostűz A rejtekhelyre Harry jött rá, de a Szükség Szobájában Crak szabadította el a táltostüzet (amelynek maga is áldozatává vált).
Harry Potter Nem tudni, de valószínű, hogy Lily Potter [3] Nem volt elrejtve Voldemort A Gyilkos átok A visszapattant gyilkos átok miatt Voldemort meggyöngült lelkéből leszakadt egy újabb lélekdarab, és bevette magát a legközelebbi élőlény – a csecsemő Harry – testébe. Voldemort akkor pusztította el (tudtán és akaratán kívül) saját lelkének e darabját, amikor – csaknem tizenhét évvel később – újra gyilkos átkot szórt Harryre.
Nagini Frank Bryce Nem volt elrejtve Neville Longbottom Griffendél kardja Albus Dumbledore

 

Asztali nézet