Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Harry Potter és a bölcsek köve:


Harry Potter és a bölcsek köve (eredeti, angol címén Harry Potter and the Philosophers Stone, az Egyesült Államokban Harry Potter and the Sorcerers Stone) brit ifjúsági regény, a Harry Potter sorozat első kötete, amit Joanne K. Rowling írt és amit a Bloomsbury kiadó publikált először, 1997. június 26-án, Londonban. Magyar fordítása először 1999-ben jelent meg.

Cselekmény:

A történet elején megismerjük a roppant ellenszenves Vernon Dursleyt, feleségét, Petuniát, és fiukat, Dudleyt, akik elzárkóznak minden hihetetlen vagy furcsa dolog elől. Egy éjszaka a bölcs, öreg mágus, Albus Dumbledore és kollégája, az időnként macskaalakot öltő Minerva McGalagony professzor találkoznak Dursleyék Privet Drive 4. szám alatt található házánál. Ugyanis Petunia varázserővel megáldott nővérét, Lilyt és férjét, James Pottert meggyilkolta a rettegett feketemágus, Voldemort. Meglepetésére azonban fiúkkal, Harry-vel képtelen volt végezni (egy sebhellyel megúszta. A halálos átok visszahullott Voldemortra, aki csak a horcruxok miatt nem halt meg). A csecsemőt Rubeus Hagrid, az (fél)óriás mentette ki a ház romjai közül, és hozta el a Privet Drive-ra. Az öreg mágus levélben tájékoztatja Dursleyéket a történtekről, és azt kéri, hogy mivel ők az egyetlen rokonai a fiúnak, viseljék gondját unokaöccsüknek.

Vernon bácsi és Petunia néni, muglik (varázstalan emberek) lévén, rettegnek Harry varázserejétől, ezért eltitkolják előle a múltját. Ráadásul azt gondolják, ha kellően erőszakosan, mostohán bánnak unokaöccsükkel, akkor sikerül kiirtaniuk belőle a mágiát. Harry környezetében azonban időről időre furcsa dolgok történnek. Egy állatkerti látogatás során például beszélgetésbe elegyedik az óriáskígyóval, de előtte (akaratán kívül) eltünteti a terrárium üvegfalát, ezzel kiszabadítva az állatot. Harrynek, akinek nincsenek barátai, egy nap levele érkezik a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolából. Vernon bácsi azonban elpusztítja, mielőtt unokaöccse elolvashatná. Mikor újabb és újabb levelek érkeznek a Roxfortból - amit természetesen nem olvashat el Vernon bácsi jóvoltából - nagybátyja beleőrülve a levélzáporba elviszi családját egy kis, barátságtalan szigetre, ahol a "postások" biztosan nem találnak rájuk. Ám csalódnia kell: Hagrid által mégis eljut a címzetthez egy levél. Így a tizenegyedik születésnapján végre kiderül, hogy Harrynek varázsereje van és felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. Hagrid magával viszi Harryt Londonba, hogy az Abszol úton megvegyék a fiú tanszereit. Harry itt szembesül vele, hogy híres: a varázslók ismerik és tisztelik, mint a fiút, akinek köszönhetően megszabadultak Voldemort rémuralmától. Harry eljut a Gringottsba ahol pénzt vesz fel örökségéből és Hagrid pedig kiürít egy titkos széfet. A leendő varázsló a talár–szabónál találkozik először Draco Malfoyal; Hagrid megajándékozza egy bagollyal és Ollivandernél beszerzik a varázspálcát is. Mikor a bevásárlást követően Harry visszatér nevelőszüleihez azok gyakorlatilag rettegnek tőle.

Szeptember elsején Harry a Kings Cross Pályaudvaron találkozik a Weasley családdal, akik segítenek neki megtalálni a kilenc és háromnegyedik vágányt, ahonnan a Roxfortba tartó vonat indul. Harry az utazás alatt összebarátkozik a legfiatalabb Weasley fiúval, Ronnal, valamint megismerkedik még jó pár leendő osztálytársával, többek között Hermione Grangerrel, Neville Longbottommal és Draco Malfoyjal. A Roxfortban megismeri az igazgatót, Albus Dumbledoret. A Teszlek Süveg Ront és Hermionét a Griffendélbe, Dracót a Mardekárba osztja. Harryt a süveg a Mardekárba akarja küldeni, de mivel ő sok rosszat hallott már a házról, tiltakozik, így végül a Griffendélbe kerül.

Harry és barátai különféle varázslatos tantárgyakat (bűbájtan, átváltoztatástan, bájitaltan, mágiatörténet, sötét varázslatok kivédése, gyógynövénytan, repüléstan stb.) tanulnak a Roxfortban. Harry tehetsége az első repülés-órán feltűnik McGalagony professzornak, aki beajánlja őt a Griffendél kviddics-csapatába. Harry ezenkívül megismeri a Roxfort ellenszenves gondnokát, Fricset; egy ízben előle menekülve jutnak el a harmadik emeleti tiltott folyosóra, ahol egy háromfejű kutya őriz „valamit”. Miután Harry megkapja Nimbusz 2000-es seprűjét, megkezdődnek a kvidics edzések.

Miuán a fiúk megmentik Hermionét egy, az iskolába beszabadult trolltól; elválaszthatatlan barátokká válnak. A Mardekár elleni kvidics mérkőzésen valaki sötét varázslattal támadja meg a Griffendél fogóját – a tanulók Pitont gyanúsítják. A téli szünetet Harry a Weasley testvérekkel tölti az iskolában; az első igazi karácsonyára ő is kap egy „Weasley–pulcsit”, valamint apja láthatatlanná tevő köpönyegét. A köpenyt használva fedezi fel Harry Edevis tükrét, ami az ember legáhítottabb vágyát mutatja meg.

Hála a csokibékás kártyáknak a barátok megfejtik, mit őriz Bolyhoska a tiltott folyosón. A következő Hugrabug-Griffendél kvidics meccset már Piton professzor vezeti – mindenki szerint azért, hogy nehogy a Griffendél megelőzze a Mardekárt a pontversenyben. A nagyon rövid mérkőzés után Harry kihalgatja Piton és Mógus professzorok furcsa beszélgetését.

Közben egy titokzatos idegentől Hagrid sárkánytojást nyert; aki Bolyhoskáról érdeklődött. A kis sárkány miatt Harry, Hermione, Ron és Draco bűntetést kap – a Tiltott Rengetegben kell segíteniük Hagridnak megkeresni egy sebesült egyszarvút. Harry és társai találkoznak az erdőben élő kentaurokkal és Firenzétől megtudja, hogy valaki a Tiltott Rengetegben unikornisokat öl, hogy vérükkel életben tartsa a lelkét.

A tanév végére megfejtik hogy a kő Voldemortnak kell, hogy visszanyerje az erejét. Miután McGalagony professzor nem hallgat Harryre, a fiú Ronnal és Hermionéval elindul, hogy megfékezze Voldemortot. Sorra le kell győzniük a követ védelmező akadályokat: a háromfejű kutya mellett egy ördöghurok nevű húsevő növény, néhány repülő kulcs, egy sakkjátszma, egy elkábított troll és egy mágikus rejtvény várja őket. Végül Harry szembenéz ellenségével, aki meglepetésére nem Piton, hanem Mógus, tarkóján Voldemort arcával. A bölcsek kövét Mógus csupán Edevis tükrén keresztül tudná megszerezni, de erre képtelen. Mikor a professzor fenyegetésére Harry belenéz a tükörbe, a kő varázslat folytán hozzá kerül (csak az tudta megszerezni a követ, aki meg akarta találni ugyan, de nem volt vele célja – ezt Dumbledore találta ki). Voldemort először hízelgéssel, majd erőszakkal próbálja elvenni tőle a követ, de a fiút megvédi az anyja szeretete és önfeláldozása: amikor Mógus-Voldemort hozzáér Harry bőréhez, Mógus bőre felhólyagozódva megég. Voldemort végül elhagyja Mógust, aki ezután meghal.

Dumbledore és Nicolas Flamel úgy határoznak, a bölcsek kövét megsemmisítik, nehogy Voldemort újból megpróbálja megszerezni. A Griffendél a házak pontversenyén végül mégis győzelmet arat, Harry pedig hazatér Dursleyékhez, akik mit sem tudnak arról, hogy az iskolán kívül tilos varázsolni

Eltérések a film és a regény között:

Amikor Harry, Ron és Hermione elmennek megkeresni a követ és már Ron nincs velük az utolsó próbatétel az hogy Hermionének és Harrynek üvegcsékben lévő varázsszerek közül kell választania hogy melyiket kell meginnia Harrynek hogy átjusson a fekete tűzön, ami a bölcsek kövéhez juttatja és melyiket kell meginnia Hermionénak hogy átjusson a sima tűzön ami visszavezeti őt hogy megmentse Ront.Végül Hermione gyorsan eldönti melyik két üvegcsét válasszák.Harry megy a bölcsek kövéhez ahol találkozik Mógussal és Voldemortal,Hermione pedig feléleszti és visszaviszi Ront az iskolába.

Harry Potter és a Titkok Kamrája (eredeti címén Harry Potter and the Chamber of Secrets) J. K. Rowling hétkötetes Harry Potter-sorozatának második része. Angolul 1998-ban, magyarul 2000-ben jelent meg

A cselekmény:

A szünidőt a Dursley családnál töltő Harryt meglátogatja Dobby, egy házimanó, aki figyelmezteti a fiút, hogy halálos veszélynek teszi ki magát, ha visszatér a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola falai közé szeptemberben. Harry ennek ellenére vissza szeretne menni az iskolába, noha a házimanó ezt megpróbálja megakadályozni azzal hogy az ünnepi pudingot lebegésbűbáj alkalmazásával Dursleyék vendégének fejére borítja. A fiút Vernon bácsi és Petunia néni elzárják a külvilágtól, berácsozzák az ablakait. Azonban a Weasley testvérek, (Ron, Fred és George [ők ikrek]) kimenekítik a szorult helyzetéből apjuk repülő Fordjának segítségével.

Harry a Weasley család lakásában, az Odúban tölti a szünidő maradék részét, ám szeptember elején a Hop-hálozat rossz haszmálata miatt, az Abszol út egyik rossz hírű negyedébe téved. Miután Hagrid "kimenti" onnan, a Weasley családdal és Hermionéval folytatja útját, hogy iskolai dolgokat vegyenek. Egy boltban azonban megállnak, ugyanis a nagyképű, ám szívdöglesztő író, Gilderoy Lockhart tart könyvbemutatót. Azonban Draco Malfoy és apja, Lucius Malfoy is feltűnik a boltban, így feszült lesz a légkör a fiatalok között. Harry és Ron később lemarad a többi családtagtól, és - ismét csak Dobby "segítségével" - lekésik a Roxfortba tartó vonatot. Végül a két barát a repülő Forddal jut el az iskolába, ahol a meghibásodott autó a fúriafűznek zuhan. A baleset következtében Ron pálcája eltörik, majd a ramaty állapotban lévő autó magától elindul, és eltűnik Tiltott Rengetegben.

Más gondok is akadnak: Perselus Piton és Minerva McGalagony majdnem kicsapja őket az iskolából, ugyanis az újság szerint több mugli is látta a repülő autójukat. Végül kegyelmet kapnak, így berendezkednek a Griffendél házban. Az évnyitói ünnepségen Dumbledore bejelenti, Lockhart lett az új Sötét Varázslatok Kivédése tanár. Az év elején rejtélyes módon kővé dermedve találnak Frics macskájára, Mrs. Norrisra, később pedig a Griffendél szellemére, Félig Fej Nélküli Nickre, majd a fényképezőgépébe szeretett elsősre, Colinra. Az első áldozat melletti falon egy vérrel írt felirat áll: "Feltárult a Titkok Kamrája! Az utód ellenségei reszkessetek!". Harry többször is hall fenyegető hangokat. McGalagony professzor (a könyvben Binns) egy órán beszél a Titkok Kamrájáról: állítólag Mardekár Malazár utódja nyithatja csak ki ezt a Roxfortban elrejtett kamrát, ami ha megtörténik, több mugli származású tanuló is meghalhat.

A Griffendélesek megtudják, Draco Malfoy lett a Mardekár új kviddics-játékosa. Mikor Malfoy sárvérűnek (mugli származású) nevezi Hermionét, Ron átokkal akar rátámadni, ám az a rossz pálca miatt visszaverődik, így csigákat kezd hányni. Végül Hagridhoz fordulnak segítségért. Az első kviddicsmeccs alkalmával a Griffendél megnyeri a meccset, ám Harry keze eltörik. A gyengélkedőn megjelenik neki Dobby és elárulja: ő intézte el, hogy lekésse a vonatot és hogy baleset érje a meccsen, majd eltűnik. Később, párbajszakkörön Harry és Draco párbajban küzd meg egymással, majd miután Draco egy kígyót varázsol ellenfele elé, Harry beszélgetni kezd az állattal.

Ezután mindenki azt gondolja, párszaszája miatt Harry az a bizonyos "Mardekár utódja", aki kinyitotta most a Titkok Kamráját. Mindenki elpártol tőle, kivéve néhány tanárt, Ront, Hermionét és persze az Dumbledoret. Az igazgatóúr egy alkalommal megmutatja neki a főnixmadarát, Fawkest.

Hermione azt gondolja, Draco tudhat valamit a merényletekkel kapcsolatban, így egy tervet eszel ki: százfűlé-főzet segítségével mardekáros tanulóként kifaggatják Malfoyt. Egy elhagyatott WC-ben készítik el az italt, miközben megsmerik Hisztis Myrtlet. Miután elkábították az igazi Crakot és Monstrot Harry és Ron felveszi azok alakját, ám Hermione nélkül indulnak útnak, ugyanis a lány egy véletlen folytán macskaalakot ölt. A mardekár klubhelyiségében megtudják Dracotól, hogy nem ő áll a kővé dermesztések mögött, és hogy a Titkok Kamráját régen felnyitották, akkor egy sárvérű halt meg.

Harry talál egy naplót (Voldemort egyik horcruxa) Myrtle WC-jében. Mikor elkezdi olvasni, egy Tom Denem nevű fiú -a napló tulajdonosa- a múltba repíti. Harry szeme elé tárul néhány főbb esemény: Tom Denem és Dumbledore elődje, Armando Dippet egykori beszélgetéséből megtudja, hogy a Titkok Kamrájából jött "szörnyeteg" végzett egy diák-lánnyal, majd Hagridot vádolták meg a kamra kinyitásával. A jelenben másnap valaki felforgatja a Griffendél klubhelyiségét és ellopja a naplót.

McGalagony professzor szörnyű dolgot tár Harry és Ron szeme elé: Hermione kővé dermesztett testét. A fiúk Hagrid segítségét kérik, aki a Tiltott Rengetegbe irányítja őket a pókok után, majd felsőbb parancsra a Mágiaügyi Miniszterrel indul a Minisztériumba. Harry és Ron Agyarral (Hagrid kutyájával) az erdőbe mennek, majd követve a pókokat eljutnak egy óriási méretű pók, Aragog fészkébe. Aragog, Hagrid barátja nem árulja el nekik, hogy milyen szörnyeteg lakozik a kamrában. Csakhogy Aragog parancsa nélkül a pókok megtámadják Ronékat, akik segítségére végül a repülő Ford siet és kijuttatja őket a Tiltott Rengetegből. Ezután kinyomozzák: állítólag, ha valaki belenéz a szörny szemébe, azonnal meghal, ám ha nem közvetlenül, akkor "csak" kővé dermed.

Miután ezt megtudták, McGalagony professzornak, a megbízott igazgatónak akartak szólni. De az óra végét jelző csengetés helyett Minerva McGalagony varázslattal felerősített hangja szól, melyben a tanulókat arra kéri, hogy a tanulók haladéktalanul menjenek a hálókörletükbe, a tanárokat pedig arra, hogy rögtön menjenek a tanáriba. Harry és barátja kihallgatja a tanárokat, és mikor megtudják, hogy Ron húgát, Ginnyt is elragadta a baziliszkusz és a kamrába vitte, Ron és Harry elhatározza: megtalálják a kamra bejáratát és kiszabadítják a lányt. Ehhez Lockhart segítségét kérik, aki ezt visszautasítja, majd megpróbálja kitörölni Harryék emlékezetét. Csakhogy a két fiú lefegyverzi a gyáva férfit, majd elviszik Myrtle mosdójába. Ott a szellem-lány (akivel szintén a baziliszkusz szeme "végzett") segítségével rátalálnak a kamra bejáratára.

Miután lejutottak, Lockhart megpróbál elszökni, ám Ron rossz pálcáját használva kitörli a saját emlékezetét. Harry egyedül folytatja útját, így talál rá az ájult Ginnyre, mellette pedig Tom Denemre és a naplójára. Tom elárulja: ő Voldemort nagyúr régi énje és hogy tudtán kívül Ginny írta fel a feliratot a falra, majd lopta el a naplót. Tom ezután előhívja a baziliszkuszt, hogy ölje meg Harryt, ám megjelenik Fawkes, ledobja a Teszleg Süveget, majd megvakítja az óriási kígyót.

A süvegben megjelenik Griffendél Godrik kardja, aminek segítségével Harry végez a szörnnyel. A fiúba azonban beleáll a kígyó egyik méregfoga, amit megragadva leszúrja azt a bizonyos naplót. Tom Denem megsemmisül, Harry sebét pedig Fawkes könnye gyógyítja meg. Az eset után Harry, Ron, Ginny és Lockhart visszatér a Roxfortba a főnix segítségével.

Harry megtudja Dumbledoretól, hogy Griffendél Godrik kardja csak igazi Griffendéles tanulónak jelenhet meg. Az igazgatóiból kilépve Harry egy csellel felszabadítja Dobbyt Lucius Malfoy uralma alól, aki ezért megpróbál átkot szórni a fiúra. Csakhogy ekkor Dobby közéjük lép és egy varázslattal megvédi Harryt. Tanév végén Hagrid visszatér a Roxfortba, minden diák nagy örömére (kivéve persze a mardekárosokat). Hajnalban óriási lakomát csapnak, melyben kihirdetik, hogy ismét a Griffendél nyerte a Házkupát (McGalagony legnagyobb örömére), majd Dumbledore közli a diákokkal, hogy az év végi vizsgák elmaradnak (ennek mindenki örül, kivéve persze Hermionét és Percyt).

 

Harry Potter és az azkabani fogoly (eredeti címén: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) egy regény, amely J. K. Rowling 7 kötetes mesetörténetének, a Harry Potter-nek a 3. része. Angolul 1999-ben, magyarul 2000-ben jelent meg.

Harry idén is nagybátyjáéknál tölti a nyarat, amikor is beállít Vernon bácsi nővére, Marge. Mikor Marge szidni kezdi a fiút és annak szüleit, Harry egy akaratlan varázslattal felpuffasztja, majd elrepíti. A konfliktus után elszökik onnan, és egy játszótérnél ül le pihenni. Mikor azonban egy támadó, fekete kutyát lát meg a mellette lévő bokorban, egy Kóbor Grimbusz nevű busz jelenik meg és felveszi a fiút. A busszal eljut aFoltozott Üstbe, ahol a Mágiaügyi Miniszter vár rá. A miniszter elmondja neki: a varázslásért nem csapták ki a Roxfortból. Később találkozik barátjaival, Ronnal és Hermionéval, ám Ron apjától szörnyű dolgot tud meg: az Azkabanból nemrég megszökött, gyilkos fegyenc, Sirius Black most Harryre vadászik, hogy végezzen vele.

A Roxfort Expressen az alvó, új Sötét Varázslatok Kivédése tanár, Remus Lupin mellé ülnek. A vonat egyszer csak megáll, az üvegek lefagynak, a lámpák pedig kialszanak. Néhány dementor száll fel a vonatra, akik erejétől Harry rosszul lesz. Végül Lupin felébred és elzavarja a lényeket. A férfi elmondja: a dementorok abból élnek, hogy kiszívják az emberekből az örömet, és valószínűleg Harry ezekre különösen érzékeny.

A Roxfortba érkezés után Dumbledore igazgató kijelenti: nem csak Lupin új tanár, hanem Hagrid is, ugyanis ő fogja tanítani a Legendás Lények Gondozását. A tanévben Harrynek és Ronnak többször feltűnik, hogy Hermione egyszerre két tanórán is részt vesz, de sohasem árulja el nekik, hogyan képes erre. Draco Malfoy ebben az évben is végig ellenségesen viselkedik, a leggonoszabb tette az, amikor egy kviddicsmeccs alatt két társával dementornak öltözik, hogy megzavarja Harryt, aki továbbra is a Griffendél fogója. Lupin kiváló tanárnak bizonyul, a gyerekek élvezik óráit, még azt is, amikor egy mumussal kell szembeszállniuk. Amikor szorosabb barátságba kerül Harryvel, megtanítja a fiúnak, hogyan lehet elűzni a dementorokat egy Patrónus-bűbájjal.

Egy kviddicsmeccs alkalmával dementorok zavarják meg Harryt, aki ettől elveszti eszméletét. A gyengélkedőre kerülése után Ron, Hermione és Neville elmondják: a zuhanástól Dumbledore mentette meg a fiút, ám a seprűje széttörött. Egy alkalommal Piton helyettesíti Lupin professzort, az óráján pedig a vérfarkast veszik.

Elérkezik a roxmortsi kirándulás ideje, ám szülői aláírás híján Harry nem mehet el. Fred és George Weasley azonban odaadják neki aTekergők Térképét, amely a Roxfort területén minden mozgó embert és szellemet megmutat, valamint a titkos járatokat. Ennek, és apja Láthatatlannátevő Köpenye segítségével eljut Roxmortsba, ahol elzavarja a Ron és Hermionét zaklató Malfoyt és annak bandáját. KésőbbMcGalagonyék beszélgetését kihallgatva megtudja: Sirius Black a szülei egyik legjobb barátja volt, sőt, Harry keresztapja. Kiderül, hogy állítólag ő játszotta Voldemort kezére James és Lily Pottert, és egy (a Potter családdal jóban levő) Peter Pettigrew nevű férfival is végzett.

A Jóslástan teremben, Trelawney professzor halált jósol Harrynek, és elmondja hogy a Sötét Nagyúr szolgája visszatér hozzá. Egyik éjszaka Harry meglepő módon meglátja a Tekergők Térképén Peter Pettigrewt. Ron megtalálja elveszettnek hitt patkányát, Makeszt, ám mikor eljön Csikócsőr kivégzése, megtámadja az a bizonyos fekete kutya, a Zordó. Elráncigálja a fiút, majd a nyomokat követve Harry és Hermione aSzellemszállásra jut.

Az elhagyatott házban Ron mellett megjelenik Sirius Black, aki animágusként kutyává tud változni. Lupin professzor is betoppan, majd Siriussal felfedik az igazságot: a Sirius által meggyilkoltnak hitt Pettigrew maga Makesz, Ron patkánya, aki több tíz éve Voldemort szolgájaként elárulta Harry szüleit, így azok meghaltak. Piton is megjelenik a házban, ám Harry elkábítja, majd a csapat - az ismét emberalakot öltött - Peterrel együtt elindul a Roxfortba.

Harry megtudja: Sirius, Lupin, Peter és James régen nagyon jó barátok voltak. Mivel éppen telihold van Lupin vérfarkassá változik, és – mivel nem itta meg a Farkasölőfű-főzetet – barátaira támad. Míg Sirius kutyaként szembeszáll a farkassal, Peter a helyzetet kihasználva patkánnyá változik, és megszökik. Harry később egyedül indul a sérült Sirius után, akit egy tó partján ájultan meg is talál. Csakhogy több dementor is megjelenik, végül ezeket egy szarvas formájú Patrónus üldözi el. Harry elájul.

A gyengélkedőn ébredve Harry megtudja: Siriust elfogták és arra készülnek, hogy átadják a dementoroknak. Dumbledore javaslatára Harry és Hermione a lány időnyerőjével visszatér a múltba, néhány órával ezelőttre (Ron a sérülései miatt nem tarthat velük). Mikor megérkeznek, megszöktetik a kivégzésére váró Csikócsőrt, majd a később elfogott Siriust is. Harry rájön, hogy a tóparton megidézett Patrónust saját maga idézte meg. Így rájönnek, hogy Hermione az időnyerővel tudott két órán lenni egyszerre.

Az év végén Lupin elhatározza, vérfarkas létére nem tanít tovább az iskolában. A film végén Sirius egy modern, új seprűt, egy Tűzvillámot küld Harrynek hálából (a könyvben a seprű karácsonyi ajándék).

Harry Potter és a Tűz Serlege a Harry Potter-sorozat negyedik kötete (eredeti címe: Harry Potter and the Goblet of Fire). Angolul és magyarul egyaránt 2000-ben jelent meg . A sorozat második leghosszabb kötete: 678 oldalas.

Tartalom

Harryre – aki a negyedik évét kezdené a Roxfortban – minden éjszaka ugyanaz az álom tör rá: egy elhagyatott szobában Voldemort nagyúr,Féregfark, egy ismeretlen személy és egy Nagini nevű kígyó megölnek valakit, a nagyúr pedig küldetést ad a harmadik személynek, ami Potterrel kapcsolatos.

Mikor egyik álmából felébred, Harry barátaival, Hermionéval, Ronnal és annak családjával indul a Kviddics Világkupa döntőjére. Csakhogy a döntő váratlan fordulatot vesz: mindenki menekülni kényszerül, ugyanis Voldemort halálfalói jelennek meg.

Miután a csapat visszatér a Roxfort falai közé, megtudják: itt rendezik meg idén a Trimágus Tusát, amin három iskola vesz részt: a Roxfort, a Beauxbatons (igazgatója: Olympe Maxime) és a Durmstrang (igazgatója: Igor Karkarov). Az iskolába új Sötét Varázslatok Kivédése-tanár is érkezik, a „Rémszemnek” becézett Alastor Mordon. Rajta kívül id. Barty Kupor, a minisztérium egyik embere is megszáll az iskolában a verseny miatt. Harry és a hollóhátas Cho Chang többször szemezget egymással.

Mordon az első óráján bemutatja a diákoknak, melyek a főbenjáró átkok: az Imperius-átok (mellyel az áldozat követi az átok megidézőjének parancsait), a Cruciatus-átok (mellyel kínozni lehet) és az Avada Kedavra (mely kivédhetetlen, gyilkolni lehet vele). A diákok ezen kívül megtudják, Mordonon több nem emberi dolog is van, amik segítik a támadások ellen, például a varázsszeme. Mordon az órája után megkéri Neville-t, maradjon még vele beszélgetni.

A Trimágus Tusára csak 17 év feletti diákok pályázhatnak. George és Fred Weasley mégis megkísérli, de nem sikerül nekik. Dumbledore igazgató kihirdeti a Trimágus Tusa résztvevőit: a Durmstrangból Viktor Krum, a Beauxbatons-ból Fleur Delacour, míg a Roxfortból a hugrabugos Cedric Diggory. Csakhogy a Tűz Serlege meglepő módon Harry Potter nevét is kidobja, így kénytelen ő is indulni a versenyen. Ron ezért elpártol tőle.

Harryt ezután egy újságíró, Rita Vitrol faggatja ki, majd egy üzenetet kap Siriustól, találkozzanak a Griffendél klubhelyiségében. Ott Sirius arca jelenik meg a tűzben, és elárulja keresztfiának: szerinte id. Barty Kupor, vagy a volt halálfaló, Igor Karkarov dobhatta be Harry nevét a Tűz Serlegébe. Később Hagrid megmutatja Harrynek, hogy mivel is kell szembeszállnia az első próbán: sárkányokkal.

A Roxfortban a diákok mind kigúnyolják Harryt, ám amikor Draco pálcát is rántana ellene, Mordon megvédi őt, görénnyé változtatja Malfoyt. Ezután az irodájában segíteni próbál a fiúnak a versennyel kapcsolatban. Az első próbán Harrynek a Magyar Mennydörgő nevű sárkány jut, amitől el kell lopni a tojását. Seprűje, a Tűzvillám segítségével meg is szerzi azt.

A próba után Ron kibékül vele, majd részt vesznek az iskolai bálon. Ron elkeseredettségére Hermione Viktor Krummal táncol, míg Hagrid a Beauxbatons igazgatójáért, Olympe Maxime-ért van oda. Harry sem olyan lelkes, hisz Cho is mással ment a bálba, történetesen a Roxfort másik bajnokával: Cedric Diggoryval.

Cedric segítségével Harry megtudja, hogyan kell kinytni az aranytojást, hogy ne csak a vísitást hallja. Dobby (a filmváltozatban Neville) varangydudvát ad Harrynek, aminek segítségével lélegezni tud a víz alatt, így teljesíti is a próbát: egy óra alatt kimenti Ront, sőt, még Fleur húgát is. A próba után azonban Ronnal, Hermionéval és Hagriddal a Tiltott Rengetegben rátalál id. Barty Kupor holttestére.

A haláleset miatt Cornelius Caramel, a mágiaügyi miniszter meglátogatja Dumbledore-t. Amíg beszélgetnek, Harry egyedül marad az igazgató irodájában, majd a merengőbe nézve a múltba utazik vissza, Igor Karkarov volt halálfaló tárgyalására. Az eseményt átélve Harry megtudja, hogy Piton régen halálfaló volt, és hogy Karkarov adta fel ifj.  Barty Kuport A jelenbe visszatérve Harry elmondja Dumbledore-nak, hogy ifj. Barty Kupor az a bizonyos harmadik személy az álmaiban, Voldemort és Féregfark mellett. Az igazgatói szobából való távozás után Perselus Piton megállítja Harryt, és ismeretlen okból megfenyegeti: ha még egyszer lopni próbál a főzeteiből, megjárja.

Eljön az utolsó próba ideje is: a négy versenyzőnek meg kell találnia egy labirintusban a Trimágus Kupát. Aki ezt először megteszi, nyer. A versenyből azonban Fleur és Krum kiesik, Harry és Cedric pedig egyszerre érinti meg a serleget. Amint ezt megteszik, egy elhagyatott temetőben találják magukat, ugyanis a serleg egy zsupszkulcs volt. Érkezésük után Harry sebhelye iszonyatosan sajogni kezd. Voldemort és Féregfark jelenik meg, és végeznek Cedrickel az Avada Kedavra átokkal.

Halálfalók jelennek meg, köztük Draco apja, Lucius Malfoy, meg persz Crak és Monstro szülei. Voldemort elárulja Harrynek, hogy az anyja védőátka miatt nem tudta megölni kiskorában, majd párbajra hívja. Voldemort és Harry küzdelmét végül Harry szüleinek, Cedricnek és még néhány embernek a szelleme zavarja meg. Voldemort figyelmét elterelve Harry odaugrik a zsupszkulcshoz, és Cedric holttestével visszatér a labirintus bejáratához.

Kitör a pánik a nézők közt, Harryt Mordon rángatja az irodájába. Ott derül ki, hogy Mordon valójában ifj. Barty Kupor, aki megszökött az Azkabanból. Elárulja: ő dobta be Potter nevét a serlegbe, és azért segített neki, hogy eljusson Voldemorthoz. Mikor azonban megpróbálna végezni Harryvel, Piton, McGalagony és Dumbledore jelenik meg, majd elfogják a Mordon bőrébe bújt halálfalót. Piton egyik vallató szérumának köszönhetően megtudják, az igazi Mordon a szobában levő utazóbőröndben van fogva tartva.

Év végén Dumbledore búcsúbeszédet mond Cedric Diggoryért, a másik két iskola tanulói pedig elhagyják a Roxfortot. A tanév véget ér, ám néhány emberen kívül senki nem hisz Voldemort visszatérésébe

Potter és a Félvér Herceg
Szerző J.K. Rowling
Eredeti cím Harry Potter and the Half-Blood Prince
Ország Egyesült Királyság Egyesült Királyság
Nyelv angol
Műfaj fantasy
Sorozat Harry Potter
Előző Harry Potter és a Főnix Rendje
Következő Harry Potter és a Halál Ereklyéi
Kapcsolódó film Harry Potter és a Félvér Herceg (film)
Kiadás
Kiadó Egyesült Királyság Bloomsbury Publishing
Kanada Raincoast Books
Kiadás dátuma 2005. július 16.
Magyar kiadás dátuma 2006. február 10.
Illusztrátor Jason Cockcroft
Oldalak száma Egyesült Királyság 608
USA 652
Magyarország 623

A 2005. július 16-án kiadott Harry Potter és a Félvér Herceg (eredeti angol címén Harry Potter and the Half-Blood Prince) a J.K. Rowling által írt népszerű Harry Potter sorozat hatodik kötete, ami magyar nyelven 2006. február 10-én jelent meg. A mű Harry Potter hatodik roxforti tanévében játszódik. Bemutatja a Sötét Nagyúr, Voldemort múltját és Harry felkészülését a végső csatára érzelmi zűrzavar és kibontakozó romantikus kapcsolatok közepette.

A könyv megjelenését követő 24 órában az Amerikai Egyesült Államokban 6,9 millió darab fogyott el belőle (óránként 287 564 könyv), ami a leggyorsabban fogyó könyvé tette. Az első héten 100 millió angol fontnyi bevételt hozott az írónőnek és a kiadónak. A Barnes and Noble könyváruház-lánc adatai szerint üzleteikben a műből másodpercenként 105 darab fogyott az első egy órában.

A brit kiadás 608, az amerikai 652, a magyar pedig 623 oldalas.

Cselekmény:

Nagy-Britanniában káosz uralkodik, amiért Voldemort és követői, a halálfalók felelősek. Miután Cornelius Caramel mágiaügyi miniszter helytelenül kezeli a kialakult helyzetet, lemondásra kényszerítik. Utódjává Rufus Scrimgeour válik, aminek következtében Arthur Weasley-t előléptetik.

A Fonó sori otthonában Perselus Pitont meglátogatja Draco Malfoy édesanyja, Narcissa Malfoy, és annak nővére, Bellatrix Lestrange. Narcissa könyörög Pitonnak, hogy tegye le a Megszeghetetlen Esküt, hogy megvédi Dracót, és ha ő elbukik, teljesíti küldetését, amit a Sötét Nagyúr bízott rá. Piton megteszi, amit a nő kér tőle.

Dumbledore meglátogatja a nyarat a Dursley családnál töltő Harryt, és elmondja, a fiú örökölte meg a halott Sirius Black dolgait: a házát, a házimanóját (Sipor) és Csikócsőrt. Ezután hozzáteszi: Harry védelme 1 év múlva, 17 éves korában lejár a Dursley-házban Voldemort ellen. Ezután Dumbledore és Harry egy kis faluba hopponál, ahol egy Horatius Lumpsluck nevű, ex-roxforti bájitaltanárt látogatnak meg. Dumbledore kérésére Harry meggyőzi a férfit, térjen vissza a Roxfortba tanítani.

Később Harry elmondja Dumbledore-nak, nem szokott már fájni a sebhelye. Az igazgató szerint ez azért van, mert Voldemort rájött, veszélyes Harrynek belelátni a gondolataiba. Potternek feltűnik, hogy Dumbledore egyik keze – amin egy fura gyűrűt visel – el van sorvadva.

Harry a nyár többi részét a Weasley családdal és Hermionéval tölti az Odúban. Családja elkeseredésére (főleg Molly Weasley,Ginny, Fred és George bánatára) Bill Weasley össze akar házasodni a francia Fleur Delacourral, a Trimágus Tusa résztvevőjével és a Beauxbatons akadémia volt diákjával. Harry, Ron és Hermione megkapják RBF-vizsgáik eredményét: Hermione minden tantárgyból kitűnővel ment át  a vizsgán, viszont Harry és Ron megbukott mágiatörténetből és jóslástanból. Bájitaltanból Harry nem tudott átmenni Várakozáson Felüli (V) osztályzatával, így nem lehet auror.

Remus Lupin rossz híreket hoz: a dementorok egyre több embert támadnak meg, és már rengeteg az eltűntek száma, köztük a pálcakészítő Mr. Ollivander. Elmondja, Igor Karkarov is meghalt. Harry a roxforti leveleiből megtudja, őt nevezték ki az új kviddics-csapatkapitánynak.

Mikor Weasley-ékkel Harry az Abszol útra megy tanszerekért, összefutnak Draco Malfoyjal és annak anyjával Madam Malkin talárszabászatában. Harrynek feltűnik, hogy mikor Madam Malkin meg akarja varrni Draco ruhájának az ujját, ő dühösen elrántja tőle a bal karját. Egy kis veszekedés után Harry, Ron és Hermione a láthatatlannátevő köpeny alatt követik Dracót, aki a Borgin & Burkes-be betérve összeveszik valamin az eladóval. Harry szerint Draco lépett az Azkabanban raboskodó apja, Lucius Malfoy helyébe halálfalóként, s sötét jegyet vésettek a baljába.

Mikor a diákok a Roxfort Expresszel indulnak az iskolába, Lumpsluck meghívja Harryt a kedvenc diákjai klubjába, a Lump Klubba, amelynek régen Lily Potter és Tom Denem is tagja volt. Harryn kívül Neville, Ginny és a mardekáros Blaise Zambini is meghívást kap. Az ebéd után Harry követi köpenyével Zambinit a mardekásorok fülkéjébe, ahol kihallgatja a beszélgetésüket. Mikor a vonat megérkezik, Malfoy észreveszi Harryt, majd amikor egyedül maradnak, sóbálványátkot szór Harryre, eltöri az orrát és leszáll a vonatról. Később a Roxfort védelmére kirendelt Nymphadora Tonks rátalál Harryre, és az iskolába kíséri.

Itt Dumbledore a beszédében kijelenti: Lumpsluck lesz az új bájitaltanár, Piton pedig a SVK-t  fogja tanítani. Lumpsluck átengedi a megbukott Harryt bájitaltanból, majd Ron és Harry találkozik Hagriddal, aki elmondja: Gróp egy barlangban lakik, a Harrytől kapott Csikócsőr pedig jól van.

Piton a legelső órán büntetőfeladatot szab ki Harrynek, ám nem kell elvégeznie, mert Dumbledore magánórát tart neki. Mivel Ron és Harry nem vettek maguknak, megkapják a tankönyveket. Harry a kapott könyvében való jegyzetek segítségével ő csinálja meg legjobban az „élő halál eszenciáját”, így egy adag – szerencsét hozó – Felix Felicis bájitalt nyer. Ekkor veszi észre, hogy a könyv hátuljába a következő van írva: „Ez a könyv a Félvér Herceg tulajdona!”.

Dumbledore az egyik magánóráján egy emléket mutat neki: Little Hangleton mellett, egy erdőben él Rowle Gomold két gyermekével. Dumbledore elmondja, hogy Gomold lánya, Merope lett később Voldemort anyja. Harry észreveszi, hogy Gomold kezén ugyanaz a gyűrű van, amit az igazgató kezén is látott.

A Reggeli Próféta azt írja, a Kóbor Grimbusz jegykezelőjét, Stan Shunpike-ot letartóztatták, mivel azt állítják, halálfalókkal tartott kapcsolatot. Harry válogatást tart a kviddicscsapatba, így kerül be Ron, Ginny és Katie Bell, később pedig Dean Thomas. Hagrid elmondja a srácoknak: Aragog haldoklik. Az első roxmortsi hétvége alkalmával Katie talál egy elátkozott nyakláncot, amihez hozzá is ér, emiatt megátkozódik. A levegőbe emelkedik, sikoltozni kezd, mire Harry Hagridot hívja segítségül, aki gyorsan felviszi Katie - t a gyengélkedőbe. A nyakláncot ezután McGalagonynak adják át, átokvizsgálásra. Harry arra gyanakszik, Draco Malfoy áll az eset mögött.

Egyik este Ron és Harry meglátják, amint Ginny az egyik folyosón Dean Thomasszal csókolózik. Harry ekkor - maga se tudja miért - nagyon dühös lesz Deanre, szinte késztetést érez, hogy válassza el Ginnytől és átkozza meg. Erre azonban nem kerül sor, ugyanis Ron közbeordít, így Dean és Ginny szétrebbennek. Ron veszekedni kezd Ginnyvel, hogy miért csókolózik nyilvános helyen, ami ellen Ginny azt veti fel, hogy Harry is smárolt már Chóval, Hermione pedig Viktor Krummal. Ron erre teljesen ledöbben, mert nem tudta hogy Hermone és Krum között volt már valami. Ezért Ron elhatározza, hogy bosszút áll emiatt: hogy Hermoine féltékeny legyen, ő összejön Lavender Brownnal. Harry meg ezentúl szinte minden éjjel Ginnyről álmodik, szerelmes lesz belé.

Dumbledore következő különóráján Harry megtudja, az a bizonyos nyaklánc a párszaszájú Tom Denemé volt, akit Dumbledore egy árvaházból hozott ki. A karácsonyi partira Harry Luna Lovegooddal megy el (Ginny-t nem merte elhívni), ahol Piton és Draco bizalmas beszélgetésbe kezdenek. Lupin új híreket hoz: a vérfarkasok is átálltak Voldemort oldalára.

Dumbledore újabb emlékeket mutat Harrynek: Denem lemészárolja a családját, majd Lumpsluckot faggatja bizonyos horcruxokról. Mivel az emlék hiányos, Dumbledore azt a feladatot adja Harrynek, derítse ki, mi az a hiányzó rész. Harry kémkedik Malfoy után, aki többször eltűnik a Tekergők Térképéről. Ron a születésnapjára kapott ajándékok közül elővett egy dobozt, amiben csokikondér volt, ám kiderült, hogy azt a csokit ette meg, amit Harry kapott Romilda Vane-től, és szerelmi bájital, vélhetően Amortentia van benne. Harry elviszi Lumpsluck professzorhoz Ront, majd az öreg tanár megfőzi a bájital ellenszerét, de utána a professzor megkínálja Ront a mézborból, amit Dumbledornak szánt karácsonyra. Ront, aki először ivott bele, megmérgezi az ital, de Harry a Félvér Hercegtől kapott tippet beváltotta: egy bezoárt dugott Ron szájába. Ron felkerül a gyengélkedőbe. Hermione egyre jobban vonzódik Ronhoz,és féltékenységi jeleneteket tart,mert Ronnak barátnője van.

Míg Ron lábadozik, Cormac McLaggen kerül be a kviddicscsapatba, de a kétbalkezes játékos leüti Harryt. Később Harry megtudja Siportólés Dobbytól: Draco a Szükség Szobájában szokott eltűnni.

Aragog meghal, Harry elmegy a temetésére, miután bevett egy kis adag Felix Felicist, hogy kicsalja Lumpsluckból az emléket, majd a tanár a szerencseszérum hatására nekiadja a teljes emléket: a horcruxok Voldemort lelkének darabjai; hét darab van belőlük: Tom Denem naplója (Harry már elpusztította), a Gomold-gyűrű (Dumbledore már elpusztította), Nagini – Voldemort kígyója –, három ismeretlen tárgy, és maga Voldemort.

Harry egy nap megnézte a Tekergők Térképét és látta, hogy Malfoy egy fiú wc-ben van Hisztis Myrtle társaságában. Harry bemegy megnézni, hogy mit csinálnak, de látja, hogy Malfoy sír. A fiú észreveszi Harryt és elkezdtek párbajozni, amikor Harry kipróbálta a Herceg egyik átkát: a sectumsemprát. Az átok keresztülhasította Malfoyt akiből elkezdett ömleni a vér. Piton berontott a wc-be és meggyógyította Malfoyt, majd ráparancsolt Harryre, hogy maradjon ott amíg ő visszajön… Piton elküldte Harryt a tankönyveiért, Harry azonban kicserélte a Herceg könyvének a borítóját Ronéval és elrejtette azt a Szükség szobájába. Piton megnézte a könyveit és látta, hogy barátja könyve az. Ezért büntetőmunkára ítélte Harryt.

A büntetőmunkája miatt Harry nem tud játszani a kviddicsmeccsen, ezért közli Ginnyvel, hogy ő lesz a fogó és Dean az egyik hajtó. Amikor Piton elengedi, sietve felrohan a klubhelyiségbe, ahol a griffendélesek közlik vele: győzött a csapat. Ekkor Ginny odafut hozzá, és Harryt nem érdekli hogy ötven ember őt nézi, azonnal dönt és cselekszik: megöleli és megcsókolja Ginnyt. Ezután még néhány hétig együtt járnak.

Dumbledore magával viszi Harryt, ugyanis talált egy újabb horcruxot. Harry addig barátait kéri meg, figyeljék Dracót. Egy barlanghoz mennek, ahol egy nagy tó közepén egy kőedényt találnak. Mikor Dumbledore megissza az edényben lévő folyadékot, rosszul lesz. Harry vizet merít a gyenge varázslónak a tóból, de ekkor rátámadnak az inferusok (halottak,melyek sötét varázsló parancsait teljesítik). Dumbledore összeszedi cseppnyi erejét és tüzet varázsol, hogy elkergesse a megbűvölt hullákat. Harry kiviszi a legyengült varázslót a barlangból és Roxmorts főutcájába hoppanál. Ott látják meg a baljós jelt: Roxfort felett lebeg a Sötét Jegy.

Harry és Albus a villámsújtotta toronyba repülnek, s az öreg varázsló érzi, hogy csapdába estek, mert megbénítja Harryt. Ekkor megjelenik Draco. A fiú kihajította a bástyáról az igazgató pálcáját és elmondja: a volt-nincs szekrény segítségével halálfalókat juttatott az iskolába, és a csata elkezdődött. Harry ekkor tudta meg hogy miért is veszekedett Draco a Zsebpiszok közben, és miért ment annyiszor a Szükség Szobájába: mert ott rejtette el a szekrényt.

Három halálfaló, Amycus Carrow, testvére és Fenrir Greyback, a kegyetlen (vérfarkas) lép be, akik az igazgató megölésére buzdították Dracót, de mivel az nem volt képes erre, Perselus Piton jelenik meg, és végez Dumbledore-ral. A halálos átok letaszította a varázslót a toronyból.

Voldemort szolgái menekülni kezdenek, ám Harry üldözőbe veszi őket. Végül Piton a fiúhoz fordul, és mielőtt elmenekülne, elárulja: ő a Félvér Herceg. A csata után megtalálják Dumbledore holttestét a torony tövében, mellette a horcruxszal és egy levéllel: egy bizonyos R. A. B. írta Voldemort nagyúrnak, miszerint ez a horcrux hamisítvány, s az igazi nála van.

Harry a gyengélkedőn találkozik Bill-lel, akit a csata közben megmart Fenrir Greyback, de szerencsére nem alakul át vérfarkassá.McGalagony és Weasley-ék elmondják: mikor követni kezdték Dracót, halálfalók jelentek meg, majd a Főnix Rendje is az iskolába jött. Míg Harry és McGalagony a Roxfort bezárásán gondolkodnak, Fawkes – Dumbledore főnixmadara – siratódalt énekel, majd elszáll az iskolából.

Dumbledore-t és pálcáját a roxforti tó partján temetik el, Harry szakítani akar Ginnyvel, mert fél, hogy Voldemort őt használná csalinak, ha őt, Harryt akarná megkapni. Ezután a mágiaügyi miniszter megkéri Harryt, hogy reklámozza, milyen jó munkát végez a minisztérium, de a fiú ismét nemet mondott neki… Harry kijelenteti, hogy: nem akar visszamenni a Roxfortba, ehelyett visszamegy Dursley-ékhez, utána pedigGodric’s Hollow-ba látogat, mert neki ott kezdődött minden és úgy érzi, hogy oda kell visszamennie. Ron és Hermione kijelentik,nem hagyják magára Harryt.

Fejezetei:

1. A másik miniszter\

2. A Fonó sor

3. A kétes örökség

4. Horatius Lumsluck

5. Mamamaci és Francica

6. Zsebpiszok közi kitérő

7. A Lump Klub

8. Piton diadala

9. A Félvér Herceg

10. A Gomold ház

11. Hermione besegít

12. Ezüst és opál

13. A Denem-titok

14. Felix Felicis

15. Megszeghetetlen Eskü

16. Fagyos karácsony

17. Ködös emlék

18. Születésnapi meglepetések

19. Manónyomozók

20. Voldemort nagyúr kívánsága

21. A Tudhatatlan Terem

22. A temetés után

23. Horcruxok

24. Sectumsempra

25. A kihalgatott látó

26. A barlang

27. A villámsújtotta torony

28. A Herceg szökése

29. A főnix siratódala

30. A fehér kripta

Harry Potter és a Halál ereklyéi
Potter queue.jpg
Várakozás a 7. kötet megjelenésére egy kaliforniai könyvüzletben, pár perccel a hivatalos megjelenés előtt
Szerző J. K. Rowling
Ország Egyesült Királyság Egyesült Királyság
Műfaj fantasy
Sorozat Harry Potter
Előző Harry Potter és a Félvér Herceg
Kiadás
Kiadó Bloomsbury
Kiadás dátuma 2007. július 21.
Magyar kiadó Animus Kiadó
Magyar kiadás dátuma 2008. február 9.
Fordító Tóth Tamás Boldizsár
Borítógrafika Mary GrandPré
Oldalak száma Egyesült Királyság 607
Magyarország 623
ISBN 978 963 9715 43 1

Harry Potter és a Halál ereklyéi J. K. Rowling népszerű Harry Potter-sorozata 7. (befejező) kötetének címe.

A könyv 2007. január 11-én készült el,[1] címét azonban az írónő már 2006. december 21-énbejelentette. Az utolsó kötet angol eredetije 2007. július 21-én 00:01-kor jelent meg,[2]magyar nyelvű változata pedig 2008. február 9-én, Tóth Tamás Boldizsár fordításában, az Animus Kiadónál.[3]

Az eredeti angol cím (Harry Potter and the Deathly Hallows) jelentése többértelmű, a Harry Potter és a halálos/gyilkos szentek/ereklyék egyaránt az angol cím lehetséges tükörfordításai lennének, ezért J. K. Rowling a fordítók számára egy alternatív címet is megadott: Harry Potter and the relics of death, ami tükörfordításban megegyezik a magyar fordítás tényleges címével.[4]

Rowling így nyilatkozott naplójában az utolsó kötetről:[5]

Noha mindegyik eddigi Potter-kötethez sok szállal kötődöm, mégis a Halál ereklyéi a kedvencem, és ez a legnagyszerűbb módja a sorozat befejezésének.


Ajánlás és mottó

A Halál ereklyéi ajánlása „hétfelé van osztva” (utalás a horcruxokra): Neilnek, Jessicának, Davidnek, Kenzie-nek, Dinek, Anne-nek és azolvasónak szól. A kígyózó alakban szedett szöveg utalhat Harry sebhelyére, de a sorozat számos kígyómotívumára is: Naginire, apárszaszájúságra, Mardekárra stb. Az angol nyelvű ajánlás első és utolsó szava középre van szedve: The…/…end. A mű elején, a sorozatban egyedülálló módon, két idézetet is találunk; az egyik Aiszkhülosz Áldozatvivők c. tragédiájából, a másik William Penn A magány újabb gyümölcsei c. könyvéből származik. Az első idézet:

Kínja e törzsnek, ó,
jaj, keserű nagy átok
vérbevegyült csapása!
Nyögő, el se viselhető gond!

Verő, el nem emésztő kín!

Máshol ezekre nincs

ír sehol, csak e házban,
máshol vérbevegyült viszályban.
A lenti isteneké e himnusz.

Boldogok ott lenn, az imám fületek

érje el, és már küldjetek üdvöt,

győzelmet a sarjaitoknak.

– Aiszkhülosz: Áldozatvivők
(Fordította: Devecseri Gábor)

A második idézet:

Mint tenger köztük, annyi csak barátoknak a halál: egymásban élnek akkor is.

Hisz mind itt kell legyen, ki abban él s szeret, mi mindenütt jelen.
Mennyei tükör, mely színről színre láttat, szabadon egymást s bűntelen.
Ez nyújt barátnak enyhet, legyen bár múlandó mind, a barát s a társ,
köztük a legtisztább kötelék mégis örök, mert halhatatlan.

– William Penn: A magány újabb gyümölcsei
(Fordította: Bocsor Péter)

A történet

A regény cselekményének alábbi összefoglalója nem fejezetekre, hanem témákra van osztva, azonban követi az elbeszélés menetét.

Az előkészületek

Harry Potter védettsége a Dursley-házban lejár a 17. születésnapján, ezért a Főnix Rendje úgy határoz, elkülönítik és biztonságos helyre viszik Harryt és Dursley-éket. Mivel támadástól tartanak, százfűlé-főzet segítségével hat ál-Harryt is bevetnek elterelésként, Voldemort és ahalálfalók azonban felismerik és üldözőbe veszik az igazit. Harry épp hogy csak el tud menekülni Hagriddal az Odúba, Hedvig és Rémszem Mordon viszont meghalnak. George is megsérül, Perselus Piton egyik találata, a Sectumsempra lemetszi az egyik fülét.

Ron és Hermione Harry tiltakozása ellenére megerősítik, hogy Harryvel tartanak a horcruxok felkutatása során. Annak érdekében, hogy a Harryt kereső halálfalók ne tudjanak majd kizsarolni információt a szülőkből, mindketten óvintézkedéseket tettek: Hermione Ausztráliába küldte a szüleit, módosította emlékezetüket, így azok most nem tudják, hogy egyáltalán van egy lányuk, Ron pedig a padlásszellemüket tette hasonlatossá saját magához: a terv szerint befektetik Ron szobájába, a szülők azt fogják mondani az érdeklődőknek, hogy súlyosan fertőző beteg – így senki nem akar majd közelebb menni hozzá, nem kell megszólalnia sem.

Néhány nappal később megérkezik Rufus Scrimgeour, a mágiaügyi miniszter, hogy átadja Harrynek, Ronnak és Hermionénak a Dumbledoreáltal rájuk hagyott holmikat: Roné lesz Dumbledore önoltója, amelybe fényt lehet bezárni; Hermione egy rúnákkal írt, gyermekmeséket tartalmazó könyvet kap (Bogar bárd meséi); Harry pedig Griffendél Godrik kardját, valamint azt a cikeszt, amelyet élete elsőkviddicsmeccsén kapott el. A minisztérium azonban nem adja át a kardot, mondván, az valójában közkincs, így Dumbledore nem is végrendelkezhetett felőle. Mind a miniszter, mind a trió gyanítják, hogy Dumbledore valamit bezárt a cikesz belsejébe. Tudják, hogy a cikesz mágikus tulajdonsága, hogy később is felismeri azt, aki először érintette. Mindazonáltal, amikor a miniszter Harry kezébe adja a cikeszt, nem történik semmi. Harry azonban emlékszik, hogy azon a bizonyos meccsen a szájával kapta el a cikeszt. Scrimgeour távozása után a szájához emeli, s azon megjelenik egy addig rejtett felirat Dumbledore kézírásával: „Ott nyílok, ahol zárul.”

A kutatás

Bill és Fleur esküvőjére az Odúban kerül sor. Harry jelen van, de mivel az egész országban őt keresik, százfűlé-főzet segítségével egy vörös hajú mugli gyereknek álcázza magát, és azt mondják róla a vendégeknek, hogy a Weasley család egy tagja. A vendégek között feltűnik Viktor Krum is, valamint Luna Lovegood és apja, Xenophilius Lovegood, akinek extravagáns öltözetét egy furcsa, háromszög alakú, szemre emlékeztető jelvény díszíti. A lakodalom hangulata már magasra hág, amikor hirtelen megjelenik Kingsley Shacklebolt patrónusa, és figyelmeztet mindenkit, hogy a minisztérium elbukott, Scrimgeour meghalt, és hogy „jönnek”. Másodpercekkel később halálfalók érkeznek, akik ugyan nem tudják, hogy Harry is ott van, de információt remélnek hollétéről. (Később kiderül, hogy halála előtt Scrimgeourt megkínozták, de nem adta ki Harry hollétét.) Harry, Ron és Hermione elmenekülnek a támadás elől, és az elhagyott Black-házban találnak menedéket, ahol rájönnek, hogy az „R. A. B.” monogram Regulus Arcturus Blacket takarja. Regulus történetét Sipor meséli el nekik:

Annak idején Voldemort – Regulus felajánlása révén – Siport vitte magával, hogy eszközül használhassa a horcrux elrejtéséhez. Amikor utóbb Regulus rájött, hogy Voldemort valójában miben mesterkedik, megdőlt az urába vetett bizalma. Siporral a barlangba hoppanált, megbízta, hogy a medált semmisítse meg, őt pedig hagyja sorsára. Regulus tehát feláldozta magát, az inferusok áldozata lett. Sipor dehoppanált, és próbálta tartani a szavát, de a horcruxot nem tudta megsemmisíteni. A medált azonban mindaddig őrizte a Black-házban, amíg Sirius halála után Mundungus Fletcher el nem lopta tőle.

Sipor megbékél Harryék iránt, Harry pedig megbízza, hogy kerítse elő neki Mundungust. Amikor ez sikerül, megtudják, hogy Mundungust tiltott árusításon kapta egy „varangy kinézetű” minisztériumi boszorkány, aki azonban nem büntette meg, hanem hagyta magát megvesztegetni, mégpedig a medállal. Így jut a trió tudomására, hogy Mardekár nyakláncának jelenlegi birtokosa Dolores Umbridge.Nymphadora Tonks férje, Remus Lupin látogatja meg a fiatalokat, és közli velük a harc állását, valamint azt, hogy beállna negyediknek. Harry ezt visszautasítja, miszerint Lupinnak a felesége és születendő gyermeke mellett a helye. Harry egyik reggel a Reggeli Prófétából megtudja,Voldemort és halálfalói kiterjesztették hatalmukat a Roxfortra, és Piton lett az új igazgató, a másik két halálfaló, Amycus Carrow sötét varázslatok kivédése (később már csak sötét varázslatok), testvére (Alecto) pedig mugliismeret tanár lett.

Bő egy hónapos tervezgetés után a fiatalok százfűlé-főzettel behatolnak a minisztériumba, és megszerzik a horcruxot. Menekülés közben némi baleset történik, így nem tudnak visszatérni a Grimmauld térre, ehelyett egy erdőben kötnek ki – onnantól fogva bujdosnak, és azon töprengenek, hogy egyrészt miként tudnák megszerezni a többi horcruxot, másrészt hogyan lehetne ezt az egyet elpusztítani. Nomád életük során azt a sátrat használják, amelyben a Kviddics Világkupa döntője alatt aludtak. (A sátrat – sok más hasznos holmival és több tucat könyvvel egyetemben – Hermione hordja magával egy térbővítő bűbájjal kezelt, kívülről aprónak látszó retikülben.)

Néhány hónapnyi bujdosás után a trió véletlenül kihallgatja Dean Thomas és két társa beszélgetését, amelyből megtudják, hogy a minisztérium által Harrytól elkobzott kardot a Gringottsban helyezték biztonságba, azonban – ezt a minisztérium emberei és a halálfalók nem tudják – ez a kard hamisítvány: az eredeti kard holléte ismeretlen.

Amikor Harry többször akaratlanul is kapcsolatot létesít Voldemort elméjével, megtudja: Voldemort egyre több embert öl meg, és Ollivandertis megkínozza, mivel egy bizonyos pálcát keres.

Harry kifaggatja Phineas Nigellus portréját, és megtudja, hogy Dumbledore a gyűrű-horcruxot Griffendél eredeti kardjával semmisítette meg. Mivel semmilyen más módon nem tudják elpusztítani a medált, Harry meg akarja találni az igazi kardot, közben azonban Ron elbizonytalanodik a küldetésüket illetően, és otthagyja őket. Harry és Hermione Godric’s Hollow-ba megy, azt remélve, Dumbledore ott rejtette el a kardot. Harry végre megláthatja szülei sírját, emellett azonban fölfedeznek egy ősrégi sírkövet is, amelyen ugyanazt a szimbólumot látják, mint amit Luna apja viselt az esküvőn. Godric’s Hollow azonban csapdának bizonyul: Voldemort és a kígyója, Naginirajtuk ütnek, a menekülés során pedig Hermione egyik átka véletlenül eltöri Harry pálcáját.

Egy éjszaka, miközben Hermione alszik, egy őzsuta alakú patrónus jelenik meg táborhelyük közelében, és elvezeti az épp őrködő Harryt Griffendél valódi kardjához, ami egy tó fenekén van. Amikor Harry lemerül a vízbe, és magához venné a kardot, a nyakába akasztott medál-horcrux fojtogatni kezdi. Az épp ekkor visszatérő Ron menti meg, ő szerzi meg a kardot, majd megsemmisíti vele a horcruxot. Kiderül, hogy Ron a Dumbledore-tól kapott önoltó segítségével talált vissza hozzájuk.

A Halál ereklyéi

Hermione fölfedezi, hogy a Dumbledore-tól kapott, rúnákkal írt könyvben is szerepel a titokzatos szimbólum. Eszükbe jut, hogy még a nyáron, Bill és Fleur esküvőjén látták Xenophilius Lovegoodot (aki a lapjában rendszeresen kiáll Harry Potter mellett) ezt a jelképet viselni, ezért elhatározzák, hogy felkeresik és kifaggatják, mi is ez a jel valójában. Mr Lovegood elmondja nekik, hogy a szimbólum a Halál ereklyéitjelképezi; három legendás tárgyat, melyek egyidejű birtoklásával az ember a halál urává válhat. Ezek: A párbajban (elvileg) verhetetlen Pálcák Ura,[6] a holtakat visszahozó Feltámadás Köve és a láthatatlanná tévő köpeny. Beszélgetés közben azonban halálfalók ütnek rajtuk: Xenophilius titokban megüzente ottlétüket a minisztériumnak, remélve, hogy ezért cserébe elengedik túszul ejtett lányát, Lunát. A triónak sikerül elmenekülnie, ám Hermione kételkedik, hogy ezek az ereklyék léteznek-e egyáltalán. Harry azonban biztos benne, hogy az ő láthatatlanná tévő köpenye a Halál egyik ereklyéje.

Harry egyik este figyelmetlenségből kimondja Voldemort (tabu-átokkal sújtott) nevét, és ezzel aktívál egy riasztó átkot és megtöri a rejtekhelyüket védő varázslatokat is. Egy Fenrir Greyback nevű vérfarkas vezette kommandó elfogja és a Malfoy-kúriába, a halálfalók főhadiszállására hurcolja őket. Itt van még rajtuk kívül Mr. Ollivander, Dean Thomas, Luna Lovegood és Ampók, a kobold. Mivel megtalálják náluk a kardot, Bellatrix Lestrange attól tart, hogy betörtek a Gringotts-beli széfjébe. Váratlanul megérkezik Dobby, a házimanó, hogy kiszabadítsa őket, de közben rájuk talál Peter Pettigrew. A dulakodás közben emlékezteti Petert a tartozására (Harry mentette meg Peter életét Remus és Sirius bosszújától), aki egy pillanatra elbizonytalanodik, ami elég ahhoz, hogy a Voldemorttól kapott műkeze ellene forduljon, és megölje. Menekülés közben Harry megszerzi Bellatrix és Draco Malfoy pálcáját, az épp dehoppanáló Dobbyt azonban megöli a Bellatrix kezéből feléjük hajított tőr.

Dobby halála nagyon megrendíti Harryt, és miközben kézzel, varázslat nélkül ássa neki a sírt, összeáll fejében a kép. Rájön, hogy az egyik horcrux Bellatrix széfjében lehet, és hogy a Bodzapálca utolsó birtokosa Dumbledore volt. Látomásban tudomást szerez róla, hogy Voldemort a Roxfortban van, felnyitja Dumbledore sírját, és magához veszi belőle a legyőzhetetlen pálcát.

Horcruxok

 1. Tom Denem naplója (amit még másodikban részben elpusztít Harry)
 2. Rowle Gomold gyűrűje (amit Dumbledore pusztít el)
 3. Mardekár medálja (ezt Ron pusztítja el Griffendél kardjával)
 4. Hugrabug kelyhe (ezt Hermione pusztítja el a baziliszkusz fogával)
 5. Hollóháti Hedvig diadémja (Vincent Crak Táltostüze pusztítja el)
 6. Nagini (ezt Neville Longbottom pusztítja el Harry megbízására)
 7. Harry Potter (Voldemort halálos átkot küldött Harryre, de nem ő hal meg, hanem a benne lévő lélektöredék)

Az utolsó nap eseményei

Hosszas előkészület után a trió betör a Gringottsba, és meg is szereznek egy horcruxot: Hugrabug Helga poharát, Griffendél kardja azonban elvész. A Gringottsból a kincseket őrző sárkány hátán menekülnek el. Voldemort rájön, hogy felfedezték horcruxait, és a többiért való aggodalmában, a Harryvel fennálló telepatikus kapcsolaton keresztül akaratlanul felfedi neki, hogy Roxfortban is el van rejtve egy horcrux.

A trió azonnal Roxmortsba hoppanál, ahol a halálfalókat figyelmezteti a sziréna- és riasztóbűbáj. A csapdából Dumbledore öccse, Aberforthmenti ki őket. Aberforth elmondja a Dumbledore után kíváncsiskodó Harrynek: Albus fiatalabb korában nagyon jó barátja volt egy Gellert Grindelwald nevű fiúnak. Egy alkalommal azonban a fivérek és Grindelwald vitába keveredtek, ami párbajjá fajult, s ennek során egy eltévedt átok (amelyről soha nem derült ki, valójában kitől származott) megölte Dumbledore-ék jelen lévő húgát, a lelkileg sérült Arianát. Évtizedekkel később Albus párbajban legyőzte és börtönbe juttatta egykori barátját, az addigra már nyíltan sötét varázslóként tevékenykedő Grindelwaldot, s megszerezte tőle a Pálcák Urát.

Aberforth segítségével és Neville Longbottom vezetésével a trió bejut a Roxfortba egy addig ismeretlen átjárón. Figyelmeztetik a tanárokat Voldemort közelgő érkezésére, akik a kiskorú tanulók evakuálása mellett döntenek, és felkészülnek a harcra. A két halálfaló tanárt, Amycustés nővérét, Alectót Minerva McGalagony professzor, Harry és Luna Lovegood elkábítja, majd a tanárnő megkötözi őket, Perselus Piton-t pedig a többi házvezetővel elüldüzi. Mialatt a titkos átjárón mind a Főnix Rendjének, mind Dumbledore Seregének tagjai megérkeznek az iskolába, a halálfalók körülzárják a kastélyt. Amíg a Voldemorthoz hű erők ostromolják a Roxfortot, Harry kideríti, hogy a keresett horcruxHollóháti Hedvig fejdísze, és eszébe jut, hogy már látta azt a Szükség Szobájában. Ezalatt Ron és Hermione behatolnak a Titkok Kamrájába, hogy a halott baziliszkusz fogait magukhoz vegyék, Hermione pedig megsemmisíti vele Hugrabug poharát. A Szükség Szobájában a triót feltartóztatja Draco, Crak és Monstro. Crak rosszul végez el egy igen veszélyes varázslatot, mely végül megöli őt, és elpusztítja a fejdíszt is. A fellobbanó táltostűzből Dracót és Monstrót Harryék mentik meg. Nem sokkal később a kastély egyik folyosója és falának egy része beomlik, s Fred Weasleyt a törmelék közt éri a halál. A küzdelembe apránként bekapcsolódnak – Sipor vezetésével – a roxforti házimanók, az óriás Gróp, a Tiltott Rengetegben élő kentaurok és az egy éve meghalt Aragog pókjai.

Harry újabb látomásban megtudja, hogy Voldemort a Szellemszálláson tartózkodik. Odasiet, és tanúja lesz a Sötét Nagyúr és Perselus Piton drámai párbeszédének. Voldemort úgy hiszi, hogy amikor Piton megölte a Pálcák Ura előző tulajdonosát, Dumbledore-t, ő lett a bodzapálca igazi gazdája, így Piton halála szükséges ahhoz, hogy a pálca teljes hatalmával szolgálja őt. Nagini – gazdája parancsára – megöli Pitont, Voldemort pedig eltávozik. Piton utolsó erejével átadja Harrynek emlékeit, s a szemébe nézve hal meg. Harry elválik társaitól, s az emlékeket Dumbledore merengőjébe töltve megtudja, hogy Piton mindig is hűséges volt Dumbledore-hoz, mivel egész életében szerelmes volt Lily Evansbe, Harry édesanyjába. Dumbledore halálosan megsérült a Rowle Gomold gyűrűjén ülő átok miatt. Piton mentette meg az életét, de csupán egy évet tudott nyerni számára. Dumbledore megkérte Pitont, hogy ha eljön az idő, ölje meg őt. Ezzel elejét vette, hogy Draco (akire a Sötét Nagyúr e feladatot bízta) gyilkossá váljék és önmagának is méltóságteljes halált biztosított. Piton volt az is, aki az őzsuta patrónust küldte, ami elvezette Harryt Griffendél kardjához. Harry azt is megtudja, hogy amikor egyéves korában Voldemort végezni akart vele, ellensége lelkéből kiszakadt egy lélekdarab, amely bevette magát a szobában jelen lévő egyetlen élőlény (vagyis Harry) testébe, így ő maga is horcruxszá vált. Voldemortot tehát nem lehet megölni, míg Harry életben van.

Elfogadva sorsát, Harry egyedül megy a Tiltott Rengetegbe, ahol Voldemort vár rá. Mivel számára valóban „itt zárul” minden, Harry ki tudja nyitni a Dumbledore-tól kapott cikeszt, és megtalálja benne a Feltámadás Kövét. A kő segítségével megjelenik neki apja, James Potter és anyja, Lily Potter, Sirius Black, valamint a csatában nem sokkal korábban elesett Remus Lupin. Halott szerettei megvigasztalják és megerősítik Harryt, aki így a dementorok közelsége ellenére is megőrzi lélekjelenlétét, szembenéz a halállal, és emelt fővel hagyja, hogy Voldemort lesújtson rá az Avada Kedavra átokkal. Ez meg is történik, a zöld fénycsóva eltalálja Harryt, s ő összeesik.

A következő jelenet élet és halál határmezsgyéjén játszódik. Harry egy kihalt, nem evilági helyen kel fel a földről, amely őt a King’s Cross pályaudvarra emlékezteti. Itt a halott Albus Dumbledore-ral találkozik, aki széles jókedvvel fogadja, és mindent elmagyaráz neki, többek között azt, hogy a halálos átok hatására a Harryben lakozott lélekrész megsemmisült, Harry pedig mindaddig védelem alatt áll, amíg a Lily védőbűbáját hordozó vére Voldemort testében is csörgedezik. Harry választhat, hogy továbbmegy-e, vagy visszatér a földre, teljesíteni küldetését. Harry úgy dönt, hogy szembeszáll Voldemorttal, vagyis visszatér.

Az erdőben tér magához – valószínűleg abban a pillanatban, hogy összeesett. Halottnak tetteti magát, és Voldemort az elfogott Hagridotkényszeríti, hogy a „holttestet” - mint győzelmi trófeát - vigye a kastélyba. Az iskolába erősítés érkezik Roxmorts faluból; Neville előhúzza Griffendél kardját a Teszlek Süvegből, és levágja Nagini fejét, megsemmisítve ezzel az utolsó horcruxot is. A kavarodásban Harry a láthatatlanná tévő köpeny alá bújik; a végső összecsapás színhelye az iskola nagyterme. Bellatrix Lestrange-dzsel Mrs. Weasley végez, Voldemorttal azonban senki nem bír.

Harry fölfedi magát, és mindenkit utasít, hogy ne avatkozzon közbe: ezt a feladatot neki kell beteljesítenie. Hosszasan kerülgetik egymást, pálcával a kézben, és Harry mindazt elmondja Voldemortnak, amit megtudott és megértett. Elmondja, hogy Piton végig Dumbledore embere volt, és hogy amikor Draco Malfoy lefegyverezte Dumbledore-t, tudtán kívül ő lett a Pálcák Ura gazdája. Amikor Harry a Malfoy-kúriában legyőzte Dracót, és elvette tőle saját pálcáját, a Pálcák Ura az ő tulajdonába szállt – hiába van az most épp Voldemort kezében. Harry megpróbálja bűnbánatra inteni Voldemortot, aki azonban – amint a kelő nap első sugara bevilágítja a nagytermet – az Avada Kedavra átkot szórja Harryre, aki ezzel egy időben a Capitulatus bűbájt szórja támadójára. A két varázslat összecsap, azonban a gyilkos átok visszahull Voldemortra és megöli őt: a Pálcák Ura képtelen volt megölni igazi gazdáját. A csatának vége, az áldozatok között van Lupin és felesége, Tonks is. Malfoy és családja ezután kegyelmet kap, a halálfalókat pedig elfogják.

Később Harry meglátogatja Dumbledore portréját az igazgatói irodában. Elmondja neki, hogy megtartja a láthatatlanná tévő köpenyt, de a Feltámadás Kövét elhagyta a Tiltott Rengetegben, a bodzapálcát pedig visszahelyezi Dumbledore sírjába. Így, ha Harry természetes halállal hal majd meg, a Pálcák Urának ereje megszűnik.

Epilógus

A történet utószavában, mely tizenkilenc évvel később, szeptember 1-jén játszódik a Roxfort-expressz indulása előtti percekben, Harrynek ésGinnynek három gyereke van: James Sirius, Albus Perselus és Lily. Ron és Hermione két gyermekét Rose-nak és Hugónak hívják. Draco Malfoy fia, Scorpius is most lesz elsős; Harry és Malfoy távolról, kimérten, de nem barátságtalanul biccentenek egymásnak. Neville-ről megtudjuk, hogy gyógynövénytant tanít a Roxfortban, és Harryék közeli barátja. Lupin és Tonks árván maradt fia, Ted (Harry keresztfia) szemlátomást boldog: a jelek szerint Victoire-nak (Bill és Fleur legidősebb lányának) udvarol.

Harry azt mondja Albus Perselusnak (aki nem akar a Roxfortban a Mardekár-házba kerülni), hogy Perselus Piton, akiről a nevét kapta, valószínűleg a legbátrabb ember volt, akit Harry valaha is ismert, és ha a Teszlek Süveg történetesen a Mardekárba osztaná őt be, akkor sincs semmi baj: legfeljebb a Mardekár-ház egy klassz sráccal gazdagodik. Azt is hozzáteszi, hogy a Süveg tekintetbe veszi az ember kívánságát is. Harry felidézi a pillanatokat, amikor azt kérte, hogy a Griffendélbe kerüljön a Mardekár helyett.

Harry nézi a távolodó vonatot. A sebhelye tizenkilenc éve nem fájt. „Minden rendben volt körülötte” – e mondattal zárul a regény és az egész Harry Potter-sorozat.

Meghalt szereplők listája (Nem mindnki)

E kötetben az alábbi szereplők haltak meg, a következő sorrendben:

 • Bathilda Bircsók (pontosan nem derül ki, mikor halt meg)
 • Charity Burbage (mugliismeret-tanár)
 • Hedvig, a hírvivő bagoly, Harry baglya
 • Alastor Mordon, más néven Rémszem Mordon
 • Rufus Scrimgeour, mágiaügyi miniszter
 • Ismeretlen nő a gyerekeivel Gregorovics volt házában
 • Gregorovics, pálcakészítő
 • Ted Tonks, Nymphadora Tonks apja
 • Dirk Cresswell
 • Gornuk kobold
 • Peter Pettigrew, halálfaló, de régen Harry apja, James Potter egyik legjobb barátja volt
 • Dobby, házimanó
 • Gellert Grindelwald, sötét varázsló, Dumbledore egykori barátja
 • Bogrod kobold
 • Vincent Crak, Malfoy barátja
 • Fred Weasley, George Weasley ikertestvére, Ron és Ginny bátyja
 • Remus Lupin vérfarkas, Nymphadora Tonks férje
 • Nymphadora Tonks, auror, Remus Lupin felesége
 • Perselus Piton, roxforti tanár, Dumbledore hű embere
 • Colin Creevey, Ginny Weasley osztálytársa
 • Nagini, Voldemort kígyója
 • Bellatrix Lestrange, halálfaló
 • Voldemort

Rajtuk kívül még 46 szereplő a „jók” közül (a nevüket nem említik), valamint a halálfalók nagy része, feltételezhetően pár házimanó és kentaur is. Az akromantulák kiirtására is találunk utalást. Harry megöli Voldemortot, de a varázslat csak a benne lévő lelket irtja ki, amely egyben horcruxnak is vehető.

Mivel végre nem kell többet titkolóznia, J. K. Rowling sok mindent elárult még a szereplőkről egy interjúban és egy internetes beszélgetésen. Rowling plusz információkat adott, olyanokat, amelyeket nem írt meg az epilógusban. (Mint nyilatkozta, az epilógus korábban sokkal hosszabb volt, a 19 év alatt született összes Weasley nevét is tartalmazta. Később Rowling lerövidítette, hogy könnyebb legyen a búcsú.)

 • Harry auror lett, az Auror Parancsnokság vezetője. Arthur Weasley megjavította Sirius motorkerékpárját, melyet így most Harry birtokol. Ginny-vel összeházasodott. Mivel Voldemort lélekdarabkája már nincs Harry-ben, Harry nem tud párszaszóul.
 • Ronból is auror lett. Csatlakozott testvéréhez, George-hoz a csodabazáros üzletben. Felesége Hermione.
 • Hermione a minisztériumban a Varázslény-felügyeleti Főosztályon kezdte karrierjét és nagyban hozzájárult a házimanók életszínvonalának javításához. Később a Varázsbűnüldözési Főosztályra ment át, ahol már igen magas rangban van. Ronhoz ment feleségül. Megtalálta szüleit és levette róluk az emlékmódosító bűbájt.
 • Ginny a Holyhead-i Hárpiákban játszott egy darabig, majd visszavonult az aktív sporttól, hogy felnevelje Harry-vel közös 3 gyereküket. Később a Reggeli Próféta Kviddics levelező rovatának fő válaszadója lett.
 • Voldemort bűnei túlságosan súlyosak voltak ahhoz, hogy szellemként visszatérhessen. A szerencsétlen alak, akit maga Harry is látott a Kings Cross pályaudvaron, ő volt.
 • George folytatta a viccbolt vezetését. Később összeházasodott egykori évfolyamtársával, Angelina Johnsonnal, akitől két gyermeke született; Fred, akit a fiú ikertestvére után neveztek el, valamint Roxanne.
 • Draco Malfoy is megházasodott: feleségül vette Astoria Greengrasst, majd később egy fiuk született, akit Scorpiusnak kereszteltek.
 • Luna Lovegood egyfajta természettudós lett, aki körülutazta a világot, furcsa és egyedi élőlényeket keresve. Házas, férje Rolf, Goethe Salmander unokája.
 • Percy Weasley feleségül vett egy Audrey nevű lányt, akitől két gyereke született: Molly és Lucy.
 • Dolores Umbridge-ot letartóztatták, majd bíróság elé állították a mugli születésűek ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Életfogytig tartó Azkaban-fogságra ítélték.
 • Cho Chang feleségül ment egy muglihoz.
 • Neville Longbottom a Roxfortban kezdett dolgozni: miután Bimba professzor nyugdíjba vonult, McGalagony professzor felajánlotta neki a megüresedett gyógynövénytan tanári posztot. Neville feleségül vette egykori hugrabugos évfolyamtársát, Hannah Abbottot, aki a Foltozott Üst tulajdonosnője lett.
 • Billnek és Fleurnek három gyereke született: Victoire (akit a roxforti győzelem emlékére neveztek el), Dominique és Louis.
 • Voldemort uralmának megdöntése után Kingsley Shacklebolt lett az új mágiaügyi miniszter. Kingsley nem engedte, hogy dementorok legyenek az Azkaban őrei.
 • A Mardekár-ház meglehetősen felhígult, már nemcsak és kizárólag aranyvérűek járnak ide (ez persze korábban sem volt így: például Tom Denem és Perselus Piton sem voltak aranyvérűek).
 • Voldemort sötét varázslatok kivédése tanári állásra kimondott átka halála után megtört, immár egy állandó tanár tölti be posztot évek óta. Harry számos alkalommal ellátogatott az órákra, hogy előadásokat tartson a tanulóknak a sötét varázslatokról.
 • Harry és Ron nem mentek vissza az iskolába, a háború utáni tárgyalásokban és a varázslótársadalom újjászervezésében vettek részt, míg Hermione visszatért befejezni az utolsó évet.

Filmváltozat

Harry Potter és a Halál ereklyéi 1., Harry Potter és a Halál ereklyéi 2.

A rendező, David Yates nyilatkozata szerint a regénysorozat utolsó kötetét a rajongók kérésére két filmben dolgozták fel:[7] az első részt 2010. november 25-én mutatták be Magyarországon, a másodikat pedig 2011. július 15-én fogják vetíteni.[8]

 

 

A kviddics évszázadai:


A kviddics évszázadai
Szerző J. K. Rowling
Eredeti cím Quidditch Through the Ages
Ország Egyesült Királyság Egyesült Királyság
Nyelv Angol
Téma Kviddics
Műfaj Fantasy
Következő Legendás állatok és megfigyelésük
Kiadás
Kiadó Bloomsbury (UK)
Scholastic (US)
Raincoast (CAN)
Kiadás dátuma 2001
Magyar kiadó Animus Kiadó
Fordító Tóth Tamás Boldizsár
Illusztrátor J. K. Rowling
Borítógrafika Richard Horne
Oldalak száma 64
Harry Potter-kötetek

 1. A kviddics évszázadai (eredeti címén: Quidditch Through the Ages) egyaránt egy képzeletbeli könyv J. K. Rowling Harry Potter meseregény-sorozatában, és egy valódi könyv, melyet az írónő írt a regényfolyam mellé. A megjelent könyvön az van feltüntetve, hogy a képzeletbeli roxforti könyvtári példány alapján készült.

A képzeletbeli könyv

Harry Potter képzeletbeli világában a könyvet Tudor Hushpush, elismert kviddics-kutató írta. A könyv felöleli a kviddics teljes történetét, a legelső seprűnyélen alapuló játékoktól kezdve.Madam Cvikker, a Roxfort könyvtárosnője szerint a könyvet a diákok napi rendszerességgel „mancsolják, nyálazzák, és minden módon bántalmazzák”, ami azonban Dumbledoreszerint egy könyv számára az elismertség legnagyobb jele. Harrynek nagyon tetszett a könyv, amikor olvasta elsőéves korukban (Hermione hozta ki a könyvtárból, és adta neki kölcsön). Piton professzor, mikor meglátta, hogy Harry kivitte magával az udvarra a könyvet, azt mondta a fiúnak, hogy a könyvtári könyveket tilos kihozni az iskola épületéből, és elkobozta tőle a meglehetősen elhasználódott példányt. Harry vissza akarta szerezni, és a tanáriba benyitva látta meg a Piton lábán díszelgő hatalmas sebet, amelyet Bolyhoskaharapása okozott. Harry nem kapta vissza a könyvet, és azóta a regényfolyam lapjain nem került elő.

A valódi könyv

A valódi könyvet J. K. Rowling írta, noha a borítón Tudor Hushpush neve olvasható. A könyvet megvásárlók a brit Comic Relief alapítványt támogatják, ahogy a partnerkiadvány, aLegendás állatok és megfigyelésük című mű esetében is. Magyarországon mindkét könyv a regénysorozathoz hasonlóan az Animus Kiadó gondozásában jelent meg.

Képzeletbeli ajánlások

A könyv elején több képzeletbeli (néhányan a történetekben is szerepelnek) személy ajánlása olvasható:

Tudor Hushpush szorgalmas kutatómunkával kincset érő, mindeddig ismeretlen információkat gyűjtött össze a varázslók sportjáról. Könyve lebilincselő olvasmány.
 • Bathilda Bircsók, A mágia története c. mű szerzője
Hushpush minden olvasói igényt kielégít: tanulságos, egyben szórakoztató könyvet ad a kviddicsrajongók kezébe.
 • A seprűk világa szerkesztője
Alapmű a kviddics eredetének és történetének témájában. Csak ajánlani tudom.
 • Brutus Scrimgeour, A terelők bibliájának szerzője
Hushpush úr kimondottan ígéretes tehetségű szerző. Ha így folytatja, előbb-utóbb együtt fényképezkedhet velem!
 • Gilderoy Lockhart, az Egy elbűvölő ember szerzője
Tízet teszek egy ellen, hogy bestseller lesz. Na, fogadunk?
 • Ludo Bumfolt, az angol válogatott és a Dimbourne-i Darazsak terelője
Olvastam rosszabbat is…
 • Rita Vitrol, Reggeli Próféta

 

Legendás állatok és megfigyelésük:


Legendás állatok és megfigyelésük
Szerző J. K. Rowling
Eredeti cím Fantastic Beasts & Where to Find Them
Ország Egyesült Királyság Egyesült Királyság
Nyelv Angol
Téma Mágikus lények
Műfaj Fantasy
Következő A kviddics évszázadai
Kiadás
Kiadó Bloomsbury (UK)
Scholastic (US)
Raincoast (CAN)
Kiadás dátuma 2001
Magyar kiadó Animus Kiadó
Fordító Tóth Tamás Boldizsár
Illusztrátor J. K. Rowling
Borítógrafika Richard Horne
Oldalak száma 78

A Legendás állatok és megfigyelésük (eredeti címén: Fantastic Beasts & Where to Find Them) egy 2001-ben kiadott fiktív tankönyv, amit J. K. Rowling írt. A Harry Potter című könyvsorozat világához tartozó mű szerzői jogairól az írónő lemondott, így a vásárlásából befolyt összeget a Comic Relief nevű alapítványnak ajánlotta fel. Egy könyv árának, több mint a 80%-a a világon lévő szegény gyerekek javára folyik be. Ezzel, és egy másik, A kviddics évszázadai című könyvvel, összesen 15.7 millió font gyűlt össze.

Egy 2001-es interjúban Rowling azt mondta, hogy azért választotta a könyv tárgyának amágikus lényeket, mert ez egy vicces téma és a Harry Potter-könyvekben már sok-sok dolgot kitalált velük kapcsolatban. A írónő neve nem került fel a könyv borítójára, helyette Göthe Salmander-t tüntette fel, mint szerző, hogy még hitelesebb legyen a fiktív tankönyv. Magyar nyelvre Tóth Tamás Boldizsár fordította le és az Animus Kiadó adta ki.

A tényleges könyv

A Legendás állatok és megfigyelésük több szempontból is érdekes könyv. Eredetileg csupán egy kitalált tankönyv, amiről először az első kötetben esik szó a kötelező könyvek listáján. A később megírt könyv azonban több pusztán kitalált tankönyvnél. Ez egy „különleges kiadás”, Harry saját példányának tökéletes másolata, ezért a tulajdonos „tanulságos széljegyzetei egészítik ki” (a műből). Az egyedi kiadáshoz maga Albus Dumbledore írt előszót, mely szerint a művet kivételesenmuglik (azaz a mágiát nem használó emberek) is megvásárolhatják.

A könyv ezután röviden áttekinti a „magizoológia” történetét, majd ismerteti a varázslényeket. A leírások a bestiák neve szerinti betűrendben, enciklopédiaszerűen követik egymást. Megtalálhatjuk benne szinte az összes, a regényekben is említett lényt (közel 85-öt). A jogtulajdonos a Harry Potter sorozatban még elő nem fordult nevek lefordításához nem járult hozzá. Az ötödik és későbbi kötetekben megjelenő lények neveit így angolul tüntetik fel, a regényekben azonban a lények jelentős része magyar(os) nevet kapott, így a bowtruckle bólintérre változott, a knarl pedig acsarkalett.

A fiktív mű

A fiktív mű Goethius Artemis Fido Salamander alkotása, aki jelentős magizoológus, munkásságáért a Merlin-díj ezüst fokozatával tüntették ki. A könyv 52. kiadását éli, s az Obskurus könyvek kiadásában jelenik meg, természetesen az Abszol úton vásárolható meg. Ára 14 sarló és 3 knút.

A Mágiaügyi Minisztérium által meghatározott osztályok

 • XXXXX - bizonyítottan varázslót ölt/idomításra, szelídítésre alkalmatlan
 • XXXX - veszélyes/kezelése szaktudást igényel/csak magasan képzett varázsló tud bánni vele
 • XXX - képzett varázslóra nem veszélyes
 • XX - ártalmatlan/szelídíthető
 • X - unalmas
XXXXX osztályú lények
 • Acromantula:

Óriáspók, őshazája feltehetően Borneó erdeiben található. Nagytestű,terpesztávolsága (kinyújtott lábakkal) a 4 m-t is meghaladja. Fekete szőrzettel borított testű,harang alakú hálóját a talajon szövi.Ha izgatott, vagy dühös, csáprágóit csattogtatja. Méregmirigyét használva vadászik, a nagytestű zsákmányt kedveli, az embert sem kívéve. A nőstény nagyobb a hímnél,szaporodási időszakban strandlabda nagyságú, lágy héjú, fehér tojásokat rak, akár egyszerre 100-at is! (Forgalomba hozása tilos!) Az emberi beszédet is képes elsajátítani, közel emberi intelligenciával rendelkezik. Sokan úgy vélik, mágusok által kitenyésztett állatfajtáról van szó. Talán őrzőállatnak szánták. De az Acromantulák nem idomíthatóak, varázslókra és muglikra egyáltalán veszélyes mágikus lények.

 • Baziliszkusz vagy Kígyók Királya

Kitenyésztőjük: Hitvány Herpón ógörög, párszaszájú feketemágus. Ő jött rá, ha a tyúktojást egy varangyos béka költi ki, a tojásból kibúvó lényből minden kígyónál nagyobb, hatalmas, mérges bestia fejlődik ki. A Baziliszkusz teste élénkzöld kígyótest, 15 m hosszúra is megnőhet. A hímeket skarlátvörös fejtollaik különböztetik meg a nősténytől. Legfélelmetesebb fegyvere hatalmas, sárga szeme: ha valaki belenéz, azonnal holtan esik össze. Ezen kívül még jókora méregfogakkal is rendelkezik, halálos mérget termel. Emlősökkel, madarakkal,néha hüllőkkel is táplálkozik, az emberekre is vadászik. Viszont a kakas kukorékolása állítólag megöli. Nagyon sokáig él, a legenda szerint Hitvány Herpón Baziliszkusza megérte a 900 évet. Csak a párszaszájú varázslónak engedelmeskedik, éppen ezért még a feketemágusok sem vállalkoznak egy Baziliszkusz létrehozására. 400 éve törvény tiltja a Baziliszkuszok tartását, nevelését.

 • Kiméra

Ritka görög szörnyetegfaj. Oroszlánfeje, kecsketeste és sárkányfarka van. Rendkívül veszélyes és gonosz, nagy erejű bestia. Egyetlen dokumentált írás történt a Kiméra legyőzéséről, de a győztes varázsló annyira kimerült a bestiával vívott csatában, hogy leesett szárnyas lováról és szörnyethalt. A Kiméra tojása kereskedelmi forgalomba hozása tilos!

 • Lethifold

Ritka, trópusokon előforduló lény. Fekete köpenyre hasonlít, vastagsága kb. 1 cm, zsákmányejtés után kicsivel vastagabb. Ravasz bestia. A földön csúszva keresi áldozatát, leggyakrabban alvó embert. Flavius Belby varázsló 1782-ben Új-Guineában nyaralva élt át egy Lethifold-támadást. Drámai beszámolójában részletesen leírja, hogyan siklott be a szörny az ajtó alatti résen, hogyan csavarodott rá egész testére és fejére, mivel meg akarta fojtani. Semmiféle varázslattal nem tudta legyőzni, egyedül a Patrónus-bűbáj volt hatásos a Lethifold ellen! Mivel a szörny általában alvó emberekkel találkozik, megfojtja őket, mielőtt varázsolni tudnának. Ott helyben, az ágyban megemészti áldozatait, majd kissé megvastagodott állapotban elhagyja a helyszínt. Mivel nem hagy maga után nyomot, lehetetlenséggel határos a Lethifold-támadások számát megsaccolni. Némely varázslók ezért fortélyosan Lethifold-áldozatoknak tettetik magukat, ha el akarnak tűnni ismeretségi körük vagy családjuk szeme elől!

 • Mantikór

Emberfejű, oroszlánfejű, skorpiófarkú görög szörnyeteg. Ritka és vérszomjas. Egyes források szerint halkan dudorászik áldozatának elfogyasztása közben. Bőre vastag és minden ismert bűbáj visszaverődik róla. Skorpiófarkának csípése halálos.

 • Nundu

Kelet-Afrika lakója, talán a legveszélyesebb minden bestiák közül. Óriási leopárdra hasonlít, zajtalanul jár zsákmány után. Lehelete mérgező. Legalább 100 varázsló szükséges a legyőzéséhez!

 • Quintaped (más néven Hairy MacBoon)

Ez a vad, vérszomjas bestia kizárólag a Skócia északi részén található Drear szigeten honos. Alacsony, zömök testű, öt lábbal rendelkezik, amelyek tuskóban végződnek. Vörösesbarna szőr borítja. Súlypontja alacsony. Keletkezésüket egy legendával magyarázzák. A Drear szigetet egykor két varázslócsalád (klán) lakta: a McClivertek és a MacBoonok. Történt egyszer, hogy a két klán vezetője előbb leitta magát a sárga földig, majd részeg fejjel varázslópárbajt vívtak. MacBoon Quintus lett a győztes, de sajnos megölte ellenfelét, McCliver Dugalt. A McCliver klán tagjai bosszúból körülvették a MacBoonok házát, és mindegyikőjüket ötlábú szörnyeteggé varázsolták át. De a bosszú visszájára fordult, mert a MacBoonok varázslónak nem túl sikeresek voltak, de szörnyetegként annál erősebbek és vadabbak lettek. Apránként kiirtották a McCliver családot, hiába próbáltak védekezni vagy visszaváltoztatni a MacBoonokat emberré. A szigeten most kizárólag a Quintaped bestiák élnek, így hát a legenda igazságát ellenőrizni lehetetlen. Viszont tény, hogy nem hagyják magukat elfogni akár visszavarázslás céljából sem, elégedettek jelenlegi bestia létformájukkal, még akkor is, ha valaha emberek voltak.

 • Sárkányok:

Talán a leghíresebb és a legnehezebben elrejthető, hatalmas mágikus bestiák. Nőstényeik nagyobbak és agresszívabbak a hímeknél. A sárkányok bőre, szíve, mája, vére, karma, szarva komoly mágikus erővel bír, fontos alapanyagai sok bűbájnak.Ezek megszerzésére csak speciálisan képzett varázsló vállalkozhat!

A sárkányoknak 10 fajuk él szerte a világon. A fajok kereszteződése aránylag ritka.

  • Antipoduszi Opálszemű Sárkány (Antipodean Opaleye):

Új-Zélandon fordul elő, túlnépesedés esetén némely példányok Ausztráliába telepedhetnek át.Lakóhelye sárkányoktól kissé szokatlanul nem a hegyek, hanem völgyekben tanyázik. Közepes termetű, súlya 2-3 tonna. Szivárványszínű pikkelyeivel talán a legszebb sárkányfajta.Szeme csillogó, sokszínű, pupilla nélküli - innen ered a fajta neve is. Természete békés, csak akkor vadászik, ha éhes. Kedvenc zsákmánya a juh, de nagyobb állatokat is elejthet- pld. az Ausztráliába települők nagy mennyiségű kengurut mészároltak le. Tojása sápadtszürke, könnyen össze lehet téveszteni az őskövületekkel.

  • Hebridai Feketesárkány (Hebridean Black):

A Brit-Szigeteken honos, agresszív faj (a Walesi Zöldsárkányhoz hasonlítva). Hossza a 9 m-t is elérheti. Fekete pikkelyei durvák, szeme fénylő bíborpiros. Hátán borotvaéles taréjsort, farkán nyíl alakú tüskét visel. Szárnya a denevéréhez hasonlít. Egy példány vadászterülete 250 Km2. Kedvenc zsákmánya a szarvas, de nagytestű kutyákat és szarvasmarhát is rabolhat. A körülöttük levő vadőri teendőket hagyományosan a hebridai MacFusty család varázslói végzik.

  • Kínai Gömblángsárkány (Chinese Fireball):

A Távol-Kelet egyetlen sárkányfajtája. Igen attraktív megjelenésű. Hosszú testét sima, vörös pikkelyek borítják, fitos orrban végződő pofáját aranyszínű tüskék keretezik.Szemei látványosan dülledtek. Testsúlya 2-4 tonna. Orrlyukain gomba alakú tűzcsóvákat fúj, innen kapta a nevét. Agresszívek, de fajtársaival szemben béketűrőbb, mint más sárkányok. Még a vadászterületüket is hajlamosak megosztani egy-két másik sárkánnyal. Zsákmányol mmindenféle emlősállatot, kedvenc prédája a sertés, és sajnos az ember. Élénkpiros, arannyal pöttyözött tojásaik héja rendkívül keresett cikk a kínai varázslók körében.

  • Magyar Mennydörgősárkány (Hungarian Horntail):

A legveszedelmesebbnek tartott sárkányfaj. Óriásgyíkszerű testét fekete pikkelyek borítják. Szarvai és faroktüskéi bronzvörösek, szeme sárga. Kivételesen hosszú, akár 15 m-es lángcsóvát tud fújni. Kecskét, juhot, ha teheti, embert eszik. Cementszürke tojásának héja nagyon vastag, az ivadékok a farkukon már kifejlődött tüskékkel nyitják fel.

  • Norvég Tarajossárkány (Norwegian Ridgeback):

  • Hasonlít a Magyar Mennydörgősárkányhoz, de faroktüskék helyett éles tarajt visel a gerince mentén. Nagytestű szárazföldi emlősökkel táplálkozik, és sárkányoktól szokatlan módon a vízi állatokat sem veti meg. Ellenőrizhetetlen beszámoló szerint egyszer Norvégia partjai mentén a vízből ragadott ki egy bálnaborjút a Norvég Tarajossárkány egy példánya. Fajtársaival szemben nagyon agresszív, állománya erősen megcsappant. Tojása fekete. A kikelt kicsinyek más fajtákhoz képest sokkal korábban, 1-3 hónaposan már tudnak tüzet fújni Megjegyzés: Hagrid kedvence, Norbert/Norberta Norvég Tarajossárkány volt.

   Perui Viperafogú Sárkány (Peruvain Vipertooth):

A legkisebb és leggyorsabb röptű sárkányfajta. Testhossza csupán 4,5 m. Pikkelyei simák, rézvörösek, hátán fekete taréjfoltok találhatóak. Fején két kurta szarvat visel. A fogaiból erős méreg csöpög. Bár jól elélhetne kecskén és szarvasmarhán, annyira szereti az emberhúst, hogy a 19. század vége felé exterminátor-varázslók által állománycsökkentést kellett végrehajtani a Perui Viperafogú Sárkány fajtában.

  • Román Hosszúszarvú Sárkány (Romanian Longhorn):

Pikkelyei élénkzöldek, fején hosszú, aranyszínű szarvpár pompázik. Zsákmányát először a szarvaival megsebesíti, majd tüzet fúj rá. Sajnos ennek a sárkányfajtának őrölt szarva fontos bájitalok alapanyaga, miáltal állománya az állandó vadászat miatt drasztikusan lecsökkent. Ezért őshazájában, Romániában nagy kiterjedésű sárkányrezervátum található, ahol nemzetközi varázslócsoport tanulmányozhatja a sárkányokat.

  • Svéd Sróforrú Sárkány (Swedish Short-Snout):

Tetszetős külsejű, ezüstkék pikkelyes sárkány.Orrlyukain vakító kék színű szúrólángot fúj, amely pillanatok alatt hamuvá porlasztja a csontokat, vastag gerendákat is. Főként vad, lakatlan hegyvidékeken élnek, így a statisztikák szerint ez a sárkányfajta ölte meg a legkevesebb embert. A Svéd Sróforrú Sárkány bőre értékes alapanyag: kesztyűket, bőrpajzsokat készítenek belőle a varázsvilágban.

  • Ukrán Vashasú Sárkány (Ukrainian Ironbelly):

A legnagyobb testű sárkányfajta, súlya akár 4 tonna is lehet. Nagy tömege miatt a többi sárkánynál lassabban repül. Nagyon veszélyes: ha esetleg egy házra száll le, az rögtön összeomlik. Pikkelyei fémszürkék. Szemei vörösek. Karmai feltűnően hosszúak és élesek. Előfordult már, hogy felkapott egy vitorláshajót (szerencsére senki nem tartózkodott a fedélzeten), ezért összes példánya szigorú megfigyelés alatt áll az ukrán mágiaügyi hatóságok által.

  • Közönséges Walesi Zöldsárkány (Walesh Green):

Zöld pikkelyeivel remekül beleolvad a környezetébe, a zöld mezőkbe. A hegyvidéket csak tojásrakáskor keresi fel. Ezért itt külön rezervátumot jelöltek ki a fajta részére. Jellegzetesen, dallamosan üvölt, ezáltal könnyen felismerhető. Karcsú lángcsóvákat fúj. Juhokkal táplálkozik, az emberek elől elbújik. Tojása földszínű, zölddel pettyezett.

 

 • Szárnyas Ló (XX-XXXX) :

Szárnyas lovak a világ minden táján élnek. Számos változatuk ismert.

Ha valaki Szárnyas lovat tart, időközönként Kiábrándító bűbájt kell törvény szerint rá alkalmazni.

Abraxan: óriás termetű, aranysárga színű, nagyon erős.

Aethonan: pej színű, Nagy-Britanniában és Írországban népszerű.

Granian: szürke színű, nagyon gyors.

Thestral(Thesztrál): fekete színű, ritka fajta, csontos, denevérszárnyú sárkányra hasonlít. Láthatatlanná tud változni. Népi babona szerint megpillantása balszerencsét hoz. Bizonyítottan szelidíthető, közlekedésre nyereg alatt és kocsival is használható.

 • Vérfarkas:

A besorolás a teliholdkor átváltozott bestiára értendő.

A Vérfarkas bizonyíthatóan Észak-Európai eredetű, de már az egész világon megtalálható. Varázslók és muglik egyaránt vérfarkassá változnak, ha megharapja őket egy átváltozott vérfarkas. A Farkas-kórban szenvedő egész hónapban normális emberi életet él, veszélytelen. Teliholdkor azonban bestiává változik, és kifejezetten emberekre vadászik.

A Vérfarkas-kórnak még nincs ellenszere, de a bűbájtani kutatások lehetővé tették, hogy a legrosszabb tünetek mára már kiküszöbölhetőek.

Szívszorító történetét, a Farkaskórral való küzdelmét egy ismeretlen varázsló könyvben is leírta- ez a mű mára klasszikusnak számít (Véres száj, érző szív - Varázsütés Könyvek, 1975.)

XXXX osztályú lények
 • Demiguise:

Hazája a Távol-Kelet. Karcsú, emberszabású majomra hasonlít, szomorú, fekete szemei csak ritkán villannak elő fejszőrei alól. Békés növényevő bestia. Veszély esetén láthatatlanná válik, csak az erre szakosodott varázslók észlelik. Szőréből értékes láthatatlanná tevő köpenyt lehet szőni.

 • Egyszarvú vagy Unikornis:

Európa északi részének erdeiben élő, lószerű, szép bestia. A csikók aranyszínűnek születnek, később ezüstszínűek lesznek. Kifejlett állapotban hófehér ló, amely a homlokán egy hosszú szarvat visel. Gyors mozgású, rejtőzködő, emberkerülő természetű, de adandó esetben a boszorkányokat könnyebben elviseli, mint a varázslókat. Szarva, szőre és vére komoly mágikus erővel bírnak. A mugli-irodalom kedvelt állata, népszerű és szépnek ábrázolt.

 • Erkling:

A németországi Fekete-erdőben honos, manószerű bestia. Kb. 90 cm magas , hegyes arca van. Jellegzetes, visító hangon nevet. Gyermekeket csalogat el hipnotikus erejű hangjával, hogy később felfalhassa őket, ezért a német Mágiaügyi Minisztérium szigorú óvintézkedéseket hozott ellenük. A legutolsó ismert Erkling-támadás egy hatéves varázslógyermek, Bruno Schmidt ellen történt, meglepő végfordulattal. Bruno ugyanis fejbe verte az Erklinget apja üstjével, mire az szörnyethalt.

 • Erupment:

Afrikában honos, nagytestű, vaskos termetű, szürke, még a bűbájok nagy részével is ellenálló vastag bőrrel rendelkezik. Távolról egy orrszarvúval téveszthető össze, mivel az Erupment is egy vaskos,éles szarvat hord a fején. Farka hosszú, kötélszerű. Az Erupment csak akkor támad, ha felingerlik. Rendkívül veszélyes, mert erős szarva akár a vaspáncélt is átlyukasztja, és olyan folyadékot fecskendez ellenfelébe, amitől az felrobban. Ez elterjedését is nagyban gátolja: a nőstényért vagy a területért harcoló bikák gyakran felrobbantják egymást. A nőstény mindig csak egy borjút hoz a világra. Az afrikai varázslók különös óvatossággal kezelik a bestiát. Az Erupment farkát, szarvát, robbanó nedvét bájital-készítésükben felhasználják, bár ezek veszélyes, csak ellenőrzés mellett használható szerek.

 • Főnix:

Egyiptom, India és Kína hegységeiben él. Hattyú nagyságú, karmazsinpiros tollú madár, csőre, karmai és hosszú farktollai aranyból vannak. A Főnix szelíd madár, kizárólag gyógyfüveket fogyaszt, sem embernek, sem állatnak nem okozza halálát. Képes eltűnni és felbukkanni a semmiből. Éneke mágikus hatású: bátorságot önt az igaz emberek szívébe, és halálra rémíti a gonoszokat. Hosszú életet él, mert képes önmagát újra és újra regenerálni. Amikor teste elöregszik, lángra lobban, majd a saját hamvából kismadárként újjászületik. Könnyei gyógyító erővel bírnak.

Megjegyzés: Albus Dumbledore madara egy Fawkes nevű Főnix.

 • Golden Snidget:

Ritka, védett madárfaj. Teste tökéletesen gömbölyű, aranyszínű tollai vannak, piros szeme ékkőként csillog. Rendkívül sebesen repül, körbeforgó szányízületei miatt a leghihetetlenebb irányváltoztatásokra képes. Az értékes tolláért, szeméért és a kviddicsben játszott szerepéért a vadász-varázslók csaknem kiirtották. Ma szigorú védelem alatt áll, BEFOGÁSA ÉS BÁNTALMAZÁSA SZIGORÚAN TILOS! Golden Snidget rezervátumok az egész világon találhatóak. A kviddicsjátékban az aranycikesszel helyettesítették.ű

 • Graphorn:

Európa hegyvidékeinek lakója. Megtermett, szürkésvörös színű, hajlott hátú lény, nagy, négyujjú hátsó lábain felegyenesedve jár. Hosszú, hegyes szarva van, amelyet előszeretettel használ, igen agresszív természetű. Vastag bőre még a sárkányokénál is ellenállóbb, a legtöbb bűbáj visszapattan róla. A Graphorn-szarv őrleménye (mely számos varázsfőzet alapanyaga)ezért aranyárban kapható. A hegyi Trollok próbálják megszelidíteni, de kevés sikerrel. Számos Trollon lehet látni Graphorn-szarv okozta sérüléseket.

 • Griff:

Őshazája Görögország. Feje és mellső lába óriási sast formáz, teste és hátsó lába oroszlánszerű. Nyers hússal táplálkozik. Jól képzett varázslók összebarátkozhatnak vele, bár nem szelíd természetéről híres. Gyakori kincsek őrzésében való alkalmazása.

 • Jeti:

Tibet legendás bestiája. Emlegetik még "Majomember", "Lapáttalpú", "Undok hólény" neveken is. Majomszerű testét fehér bunda borítja, akár 4,5 m magas is lehet. Mindent megeszik, ami vagy aki szerencsétlenségére az útjába kerül. A tűztől nagyon fél, ezzel képzett varázsló el tudja riasztani. Egyesek szerint a Troll rokona lehet, de idemutató vizsgálatot még senki sem tudott elvégezni.

 • Kappa:

Japán vízidémon. Sekély folyókban és tavakban tanyázik. Külseje majomszerű, csak pikkelyes. A feje tetején folyadékkal teli üreg található. Ragadozó bestia, élő emberek vérével táplálkozik. Védekezni kétféleképpen lehet ellene: 1, uborkával ajándékozzuk meg (nagyon szereti), amelybe előzőleg belekarcoltuk a nevünket 2, valahogyan elérjük, hogy meghajoljon, és kicsorogjon a fején levő üregből a folyadék. Ekkor minden erejét elveszti. (Japán mágusok szerint olyan udvarias, hogy viszonozza az ember meghajlását).

 • Kelpi:

Szintén japán vízidémon, Írországban és Nagy-Britanniában őshonos. Mindenféle alakot képes felvenni, de legkedveltebb megjelenési formája általában hínársörénnyel rendelkező ló. Tavakban és folyókban él, az arra tévedő embereket megpróbálja a hátára csalogatni, majd lemerül a víz alá és ott elfogyasztja áldozatát.

 • Kentaur
 • Occamy
 • Réem
 • Runespoor
 • Sellő
 • Szfinx
 • Tebó
 • Troll
XXX osztályú lények:
 • Ashwinder
 • Billiwig
 • Bundimun
 • Crup
 • Doxy
 • Dugbog
 • Fwooper
 • Glumbumble
 • Hippogriff
 • Hippokamposz
 • Jarwey
 • Knarl
 • Kneazle
 • Leprikón (más néven Ír Manó)
 • Lobalug
 • Macled Malaclaw
 • Moke
 • Murtlap
 • Nogtail
 • Orrontó furkász
 • Pixi (más néven Tündérmanó)
 • Plimpy
 • Pogrebin
 • Rőtsipkás
 • Shrake
 • Streeler
 • Szalamandra
 • Tengri kígyó
 • Tüzes rák
XX osztályú lények:
 • Augurey (más néven Irish Phoenix)
 • Bowtruckle
 • Chizpurfle
 • Clabbert
 • Diricawl
 • Imp
 • Jobberknoll
 • Kákalag
 • Kerti törpe (más néven Gnóm)
 • Mooncalf
 • Padlásszörny
 • Porlock
 • Puffskein
 • Ramóra
 • Tündér
X osztályú lények:
 • Futóféreg
 • Horklump

Bogar bárd meséi:

 

Bogar bárd meséi (eredeti, angol címén The Tales of Beedle the Bard) egyaránt egy képzeletbeli könyv J. K. Rowling Harry Potter meseregény-sorozatában, és egy valódi könyv, melyet az írónő írt a regényfolyam mellé. A képzeletbeli könyvvel a sorozat utolsó kötetében, a Harry Potter és a Halál ereklyéiben találkozunk. A valóságos könyv 2008. december 4-én jelent meg.

Ismertető:

A könyv a varázsló gyermekek által jól ismert meséket gyűjti össze, egy igen régi rúna-írásos kiadás "Hermione Granger által írt" új fordítása alapján. Az egyes történetekhez maga Albus Dumbledore írt magyarázó szöveget.

A könyv az alábbi meséket tartalmazza:

 • A varázsló és a pattogó fazék: A könyv első meséje. Egy bölcs varázsló mugligyűlölő fiának a sorsáról szól, miután édesapja halála után örököl egy minden bajt gyógyító fazekat. A  faluban kitör a nyavalya, a varázsló viszont nem akar segíteni. Miután a fazék előadja azokat a betegségeket amiket a falu emberei produkálnak, a varázsló kénytelen folytatni apja munkáját.
 • A szerencse színes szökőkútja: A szökőkút szerencsét biztosít az embernek holtáig. Négy vándor indult el útján, ám végül csak egy ért célba. Az út végén rájönnek, hogy már mind megtalálták a boldogságot, csak eddig nem vették észre.
 • A mágus szőrös szíve: Talán a legmorbidabb mese. Hasonlít ahhoz, hogy a lelket külön tárgyakba zárják, ám itt egy szívről van szó.
 • Nyiszi nyuszi és a locsifecsi fatönk: A mágiával talán legtöbbet foglalkozó mese. Animágiáról is szó van benne, természetesen a jó oldaláról. Ismét szó van arról, hogy a muglik tudatlanok. Egy király felfogad udvarába egy csalót, aki varázslónak állítja magát, de igazából csak egy közönséges mugli. Ennek a "sarlatánnak" meg kéne tanítania az ostoba királyt a varázslás művészetére, de persze ez nem sikerül neki. A csaló később rájön, hogy Nyiszi, a király mosónője egy valódi boszorkány és bajba keveri, de végül a gonosz megkapja méltó büntetését.
 • A három testvér meséje: Ismert mese a hetedik könyvből. A három testvér éppen vándorol, mikor egy folyó állja útjukat, de ők mégis átjutnak. Ekkor megjelenik nekik a halál és " ajándékokat" ad nekik. Az első két testvér ostoba módon használja a "jutalmat", de a legkisebb fivér helyesen. Ő boldogan élt, míg öregségére meg nem halt.

 

 

 

 

Asztali nézet