Harry Potter sorozatról minden!!
…a Roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem. - mondta Harry Potter a gyermekének...
MENÜ

Harry Potter (szereplő)


Harry Potter
HarryPotter.jpg
Adatok
Teljes neve Harry James Potter
Neme férfi
Született Godric’s Hollow, Anglia,1980. július 31.
Szeme színe zöld
Hajszíne fekete
Származása félvér
Iskolája Roxfort
Iskolai háza Griffendél
Foglalkozása auror (parancsnok)
Patrónusa szarvas
Megformálója Daniel Radcliffe
Első megjelenése Harry Potter és a bölcsek köve
Utolsó megjelenése Harry Potter és a Halál ereklyéi

Harry James Potter (Godric’s Hollow, Anglia, 1980. július 31.) varázsló, J. K. Rowlingazonos című könyvsorozatának főhőse. A műben a következőképpen határozzák meg:

A kis túlélő változatlanul jelképe mindannak, amiért harcolunk és amiben hiszünk: a jó győzelmének, az ártatlanság erejének, az ellenállás szükségességének.

Családja

Harry Potter egy máguscsaládból származó, ún. „félvér” varázsló, szülei James Potter ( aranyvérű) és Lily Evans (mugli születésű). Mindketten egy nagyhatalmú sötét varázsló, Voldemort pálcája által haltak meg. Mivel anyja feláldozta magát érte, a kis Harryre küldött halálos átok visszaverődött az alig egyéves csecsemőről, és Voldemortot pusztította el fizikai valójában, de a lelke megmaradt. Harry homlokán egy villám alakú sebhely maradt a történtek miatt.

Harrynek így nagyon kevés élő rokona maradt. Az egyiket, Sirius Blacket, Harry keresztapját, egyúttal James gyermekkori jó barátját vádolták meg azzal, hogy elárulta a gyermek szüleit, majd tömeggyilkosságot hajtott végre 13 varázstalan személy (mugli) és Peter Pettigrew ellen, aki levágta egyik ujját és patkányként elrohant, ezzel eljátszva saját halálát. A történet kezdetén Sirius az Azkabanban, a varázslók börtönében tartják fogva. Csak a Harry Potter és az azkabani fogoly című részben bukkan fel és bizonyosodik be ártatlansága, miután megszökik a fogságból. A Harry Potter és a Főnix rendje című kötetben pedig meghal Bellatrix Lestrange, az őrült halálfaló unokahúga által.

Harry jobb híján édesanyja nővére, Petunia néni családjához kerül. Petunia és férje, Vernon Dursley teljességgel varázstalan emberek azaz muglik, és gyűlölik a varázsvilágot. Gyermekük, Dudley Dursley egy elkényeztetett, kövér fiú, aki állandóan terrorizálja Harryt.

Ismert nagyszülők:

  • Dorea Black (1920-1977)
  • Charlus Potter (1919-1978)

Dursley-ék megpróbálták a kis Harryt normális emberként nevelni, és elhallgatták előle múltját. Szüleiről azt mondták, hogy autóbalesetben vesztek oda. Ellenszenvük mérhetetlenül sok szenvedést okozott Harrynek: a lépcső alatti gardróbban lakott, kopott és kinőtt ruhákat adtak neki és kortársaihoz képest sokat dolgoztatták – ellentétben saját fiúkkal, Dudley-val. A szülők példáját látva unokatestvére is rendszeresen megalázta, és az iskolában is megakadályozta, hogy barátokra találjon.

11 éves korában azonban fordulat következik be az életében: kap egy levelet, ám a bácsikája nem engedi meg, hogy elolvassa. Noha végül el kell menekülniük saját otthonukból az egyre növekvő mennyiségű, kitartó levéláradat elől, Rubeus Hagrid a Roxfort kulcs- és háztájőrzője végül megtalálja őket, és személyesen kézbesíti a levelet. Ebben az áll, hogy született varázsképességei miatt Harry felvételt nyert a Roxfort Boszorkány-és Varázslóképző szakiskolába, a három európai mágusiskola legrangosabbikába, ami valahol Skóciában van. Innentől kezdve hat éven és köteten keresztül, nagykoráig a Roxfort tanulója, és a Roxforthoz kapcsolódnak hajmeresztő kalandjai is. A hetedik évben és egyben kötetben nem a Roxfortban tanul, hanem a Voldemort által elkészített horcruxokat próbálja elpusztítani.

Múltjával Harry csak fokozatosan ismerkedik meg. Általában az őt mindvégig támogató és szemmel tartó Dumbledore az, aki hosszabb beszélgetések során saját és szülei életútjának kisebb-nagyobb szakaszait megvilágítja a számára. Harry azonban rendkívül jó képességekkel és nagy kíváncsisággal van megáldva, és ügyes érzékkel saját maga is kiderít sok mindent. A történet előrehaladtával az ifjú varázsló egyre nagyobb jelentőségű, az egész világot érintő események részese lesz, amellett kora előrehaladtával a magánélete is kitágul: megismeri a szerelmet, a féltékenységet, mind többször szembesülnie kell szerettei elveszítésével.

3 gyermeke születik Ginny Weasleytől: James Sirius Potter, Albus Perselus Potter, Lily Luna Potter.

Harry a varázslók világában

Párszaszáj és egyéb különleges tulajdonságok:

A mindvégig muglik világában élő Harry számára már a varázslóvilág puszta létének feldolgozása is hatalmas feladat – igaz, már korábban megfigyelt magán „furcsa dolgokat”: kívánságai teljesültek, és értett a kígyók nyelvén. Ez utóbbi tulajdonsága egyébként nyilván Voldemorttal fennálló különleges kapcsolatából származik, mivel még a varázslók között is igen ritka a párszaszájúság. A négy Roxfort-alapító közül egyedül Mardekár Malazár tudott párszaszóul és ezt a tulajdonságát örökölték leszármazottai, a Gomoldok is, köztük Voldemort, akitől később Harry Potter is elnyerte ezt a tulajdonságot a halálos átkon keresztül. Azonban mint később kiderült, Harry annak köszönhette ezen tulajdonságát, hogy tudtán kívül Voldemort belőle is horcruxot csinált.

Családi öröksége:

Az addig megismert világ mellett egy új, mesés perspektíva nyílik meg az ifjú Potter számára. Nem elég, hogy varázsló, de szinte mindenki ismeri és szereti. Szerencséjére a Gringotts – a varázslók bankja – trezorjaiban hatalmas mennyiségű pénz maradt rá szülői örökségéből, így semmiféle problémába nem ütközik a tankönyvek és más iskolai felszerelések, a talár és a nélkülözhetetlen varázspálca megvásárlásakor. Emellett nem szabad kihagyni a Láthatatlannátevő Köpönyegét, amely évszázadok óta apáról fiúra szállt a családban, és ami a a Halál Ereklyéinek egyike.

Varázspálcája:

A varázslók pálca nélkül csak nagyon egyszerű vagy életmentő varázslatokat tudnak végrehajtani, sőt idegen pálcával is nehézkes dolgozniuk. Harry pálcája szokatlan, magyal-főnixtoll alapanyagú, a legjobb iparos, Ollivander munkája. A pálcának csak egyetlen hasonmása van (a tollat adó főnixmadár, Fawkes, mindössze két tollat adakozott), ám az a pálca Voldemort Nagyúré, azzal követte el valamennyi gyilkosságát. (Ez a tény egyszer megmentette Harry életét: Voldemorttal vívott párbajában a mágus képtelen volt megölni őt, mivel az ún. testvérpálcák összekapcsolódtak a Harry Potter és a Tűz Serlege című epizódban.)

Baglya:

A legtöbb varázslótanoncnak van egy-egy állata ( patkányok, macskák, varangyok és baglyok jönnek számításba elsősorban), amely sok esetben hírvivő, de társ is a bajban. Harry hű segítője egy Hedvig nevű hóbagoly lesz, amit azonban a hetedik részben a Privet Drive-ról való szökés közben eltalálja egy gyilkos átok, és később mikor a motorról leszakad az oldalkocsi, Hedvig (már holtan) azzal együtt zuhan le.

Iskolaévei:

Az első tanév kitüntetett jelentőségű minden varázslócsemete számára: beosztják őket a Roxfort négy házának egyikébe, megismerik a teljes mértékben sosem kiismerhető iskolát, a tanárokat – és természetesen barátokra és ellenségekre tesznek szert. Harry két legjobb barátja a vörös hajú, szegény, de nagymúltú családból származó Ron Weasley, valamit a mugli szülőktől származó, ragyogó eszű lány, Hermione Granger lesz. Mindhárom fiatalt a Griffendél házba osztja be a Teszlek Süveg, bár Harry esetében gondolkodnia kell a Mardekáron is – nyilván Voldemort hatása miatt.

Halálos ellensége:

Harry legnagyobb ellensége Voldemort és csatlósai – csakúgy, mint a varázslók többségének aki Dumbledore oldalán harcol –, azonban mivel a Sötét Nagyúr eleinte nagyon gyenge, mindennapjai során az iskolában inkább egy Draco Malfoy nevű, mardekáros fiúval és csatlósaival gyűlik meg a baja. Malfoy alapvetően származása miatt tesz keresztbe Harrynek (jónevű családja Voldemort híve évtizedek óta), de ez később mély személyes ellenszenvvé fajul.

Cselekményben való szerepe

Az egyes kötetek tartalma:

Harry Potter és a bölcsek köve:

Harry a 11. születésnapján megtudja, hogy varázsló, és felvételt nyert a Roxfortba. Az iskolában fokozatosan megismeri a számára teljesen új varázsvilágot, és szert tesz két jó barátra, Ronald Weasleyre és Hermione Grangerre. Megtanul kviddicsezni, így az elmúlt száz év legfiatalabb fogója lesz belőle. A tanév során kiderül, hogy Voldemort nagyúr, aki tíz éve minden hatalmát elvesztette, megpróbálja megszerezni a bölcsek kövét, hogy így újra testet ölthessen, és visszatérhessen a hatalomba. Harry és barátai megakadályozzák ezt.

Harry Potter és a Titkok Kamrája:

Harry Potter és az azkabani fogoly:

Harry megtudja, hogy Sirius Black, egy körözött tömeggyilkos megszökött Azkabanból, a varázslók börtönéből. Black ellen az egész varázsvilágban körözés zajlik, mert köztudott, hogy meg akarja ölni Harryt, mint ahogy az is, hogy annak idején ő árulta el a Potter házaspárt Voldemortnak. Végül Harry és barátai számára kiderül, hogy nem Sirius Black – aki egyébként Harry keresztapja – a bűnös, hanem egy Peter Pettigrew nevű varázsló, aki patkány képében évek óta Ron háziállata. Harryék megmentik Siriust az elfogatástól, Pettigrew azonban megszökik. Harry ebben a részben nem találkozik Voldemorttal, megismerkedik azonban a dementorokkal, a földkerekség legocsmányabb élőlényeivel, és megtanul védekezni is ellenük.

Harry Potter és a Tűz Serlege:

A Roxfortban megrendezik a Trimágus Tusát, amelyen három varázslóiskola bajnokai mérik össze tudásukat. A szabályok szerint csak nagykorú (vagyis 17. életévüket betöltött) varázslók indulhatnak a versenyen, azonban valaki titokzatos módon benevezi Harryt is, így ő lesz a negyedik bajnok. Harry rengeteget tanul az év során, hogy helytálljon a kemény próbák során. A harmadik – utolsó – próba csapdának bizonyul: Harry és roxfortos bajnoktársa, Cedric Diggory egy temetőbe kerülnek, ahol Voldemort és Peter Pettigrew várják őket. Cedricet meggyilkolják, Voldemort pedig, bonyolult feketemágiát alkalmazva, amelynek során felhasználja Harry vérét is, újra testet ölt. Harry megmenekül, és a Roxfortban beszámol Voldemort visszatéréséről. Dumbledore feltétel nélkül hisz neki, azonban Cornelius Caramel, a mágiaügyi miniszter, hatalmát féltve inkább ragaszkodik a társadalom biztonságának látszatához, és önmagát is meggyőzi, hogy Harry hazudik.


Harry Potter és a Főnix Rendje:

"Közeledik az egyetlen aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr felett...Azoknak születik akik háromszor dacoltak vele, s a hetedik hónap halála szüli őt....A Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöli meg őt, de benne olyan erő lakik, amit a Sötét Nagyúr nem ismer. És egyikük meghal a másik keze álltal, mert nem élhet az egyik míg él a másik...Az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr felett , a hetedik hónap halála szüli..."

Harry Potter és a Félvér Herceg:

Dumbledore közli Harryvel, hogy ebben az évben különórákat szeretne tartani neki. Az órák során régi emlékekbe tekintenek be, és Harry képet alkot Voldemort múltjáról. Megtudja, hogy a Sötét Nagyúr hétfelé szakította lelkét: hat horcruxot készített, hogy így nyerje el a halhatatlanságot. Voldemort tehát mindaddig elpuszíthatatlan, amíg az összes horcruxát meg nem semmisítették. Harry eközben – aki a titokzatos „Félvér Herceg” régi tankönyvének segítségével zseniális bájitalfőzővé válik – gyanakodni kezd, hogy Draco Malfoy valójában halálfaló, és Piton segít neki titkos célja elérésében. Dumbledore ismételten leszögezi, hogy feltétel nélkül megbízik Pitonban. Végül kiderül, hogy Malfoy terve – Voldemort parancsára – Dumbledore megölése volt. Malfoy azonban képtelen elkövetni a gyilkosságot, így Piton – számos halálfaló, valamint a láthatatlanul jelen levő Harry szeme láttára – a gyilkos átokkal megöli Dumbledore-t. A gyilkosságot követő csatában Harry számára kiderül, hogy valójában Piton a Félvér Herceg. Harry elhatározza, hogy utolsó évére nem tér vissza a Roxfortba, hanem teljesíti a Dumbledore-tól ráhagyott küldetést: felkutatja a és elpusztítja a horcruxokat, és ha sikerül, bosszút áll Pitonon is.

Harry Potter és a Halál ereklyéi:

Harry, Ron és Hermione izgalmas és megrendítő kalandok során jutnak a horcruxok nyomára. Az események egy csatában végződnek, amelyre a Roxfortban kerül sor. Harry a Voldemort által meggyilkolt Piton emlékeiben elmerülve megtudja, hogy Piton kezdettől fogva mély érzelmeket táplált édesanyja, Lily Evans iránt. Kiderül számára az is, hogy Piton Dumbledore kérésére végzett az igazgatóval, aki egy mágikus baleset (az egyik horcrux elpusztítása) miatt már amúgy is a halálán volt. Az is kiderül, hogy valójában ő, Harry is egy horcrux, amelyet Voldemort tudtán és akaratán kívül készített: amikor annak idején visszaszállt Voldemortra a gyilkos átok, a sötét varázsló amúgy is szakadozott lelkéből lehasadt egy rész, és bevette magát a szobában lévő egyetlen élőlény – Harry – fejébe. Így Voldemort mindaddig elpusztíthatatlan, amíg Harry életben van. Harry úgy dönt, hogy önként életét adja barátaiért, és védekezés nélkül áll Voldemort elé, aki ismételten kimondja rá a gyilkos átkot. Mivel azonban kalandja folytán Harrynek – a történelem folyamán először – sikerült egyesítenie három mágikus tárgyat, a Halál Ereklyéit, a halál urává vált. Dumbledore elmondja Harrynek, hogy mikor Voldemort a visszatéréséhez felhasználta Harry vérét, akkor megerősítette a kettejük közötti mágikus kapcsolatot, ezért Voldemort nem tudta megölni Harry-t. Azonban Voldemort lélekdarabjával végzett a gyilkos átok. A végső összecsapásban Voldemort még egyszer, utoljára megpróbálja megölni Harryt, azonban az átok ismét visszapattan, és – az immár horcruxok nélküli – Voldemort meghal.

A tizenkilenc évvel később játszódó epilógusból megtudjuk, hogy Harrynek Ginny Weasleytől három gyermeke született, és Ron is összeházasodott Hermionéval. Harry az egyik fiának az Albus Perselus nevet adta.

"A roxfort két igazgatója után neveztelek el. Közülük az egyik mardekáros volt, és valószínűleg a legbátrabb ember, akit valaha ismertem - mondta Harry Potter as gyermekének...."


 

Asztali nézet